Przekaźniki do uruchomienia samochodu

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » śr kwie 18, 2012 23:57

Cewka zapłonowa, jej zasilanie NIE jest zabezpieczone żadnym bezpiecznikiem; jest "na żywca" ze stacyjki. To dla bezpieczeństwa: kosztem ryzyka zwarcia unika się ryzyka wyłączenia się sinika np. przy wyprzedzaniu, gdy z innego powodu przepali się bezpiecznik.
Ponieważ to zasilanie idzie przez skrzynkę bezpieczników i tam też mogą być problemy - proponuję chwilowo, na próbę zasilić cewkę z plusa akumulatora.

Awatar użytkownika
motoboy10
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: motoboy10 » czw kwie 19, 2012 00:35

sprawdź czy dochodzi paliwo i najprostszy sposób to weź stary kabel zapłonowy, urwij końcówkę i odizoluj przy świecy, odłącz obojętnie jaką świece i tam wepnij ten kabel, przyłóż do silnika i niech ci ktoś zakręci i będziesz wiedział czy masz iskrę i jaki ma kolor. co do masy to musowo musi być !

Kto SmarujeTen Jedzie :)

AUS LIEBE ZU DEN AUTOS DER GRUPPE "VAG"

Volkswagenwerk AktienGesellschaft

Dydzio
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Dydzio » czw kwie 19, 2012 20:22

Panowie, chyba wsio działa!
Dzisiaj rano odzyskałem przekaźniki 17, 19, 21 i 72, wsadziłem je identycznie jak na jednej aukcji (już myślałem, że będę musiał kupować), ale sprawdzałem też po numerkach i gniazdkach. Podpiąłem tą masę silnika, ruszył od strzała. Zrobiłem rundkę naokoło parkingu, nawet raz (znowu, mea cupla) odpaliłem na biegu i stało się tak, jak powinno, czyli lekko szarpnął i silnik stanął (dobry mam ręczny :D ) Popodłączałem też porozpinane inne kable, m. in. jeden kierunkowskaz. Przy okazji zrobiłem przegląd bezpieczników i powymieniałem tak, jak bozia przykazała.
Na chwilę obecną wszystko hula jak powinno, jutro prawdopodobnie pojadę odebrać nowe reflektory i je założę, zaraz postaram się pokleić połamany grill i to będzie wszystko do czasu przerabiania świateł na przekaźniki (myślę, że w przyszłym tygodniu).

Wszystkim pomocnym bardzo serdecznie dziękuję i pozdrawiam!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”