Dziwny problem z tempomatem.

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

pw031
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pw031 » ndz kwie 15, 2012 18:09

Witam wszystkich.

mam zamontowany tempomat wg schematu wszystkim znany zamiennik za mniej niż 10 zł. Wszystko grało aż do wczoraj.
Wczoraj podłączyłem podświetlenie do wyłącznika On/Off (wczesniej nie chcialo mi sie bawic w podlaczanie wbudowanego oswietlenia). Zasilanie wziolem z podswietlenia popielniczki (i tak tam zarowka byla przepalowa) i grało wszystko - swiecilo sie zgodnie z moim zyczeniem.
Problem pojawil sie w momecie gdy podlaczylem VAG'a. Chcialem posprawdzac czy wszystko ok. Zadnych bledow nie ma wszytko gra. Problemy zaczely sie w bloku 006. VAg reaguje na sprzego i hamulec, pokazuje rowniez predkosc gorzje z przyciskami tempo. Niereaguje na nic. Ani na on/off ani na zaden przycisk dzwonkowy. Poczatkowo pomyslalem ze cos przerwalem podlaczajac podswietlenie niestety wszystko gralo, wiec odlaczylem podswietlenie, niestety rowniez nie dalo to rezultatu. Dodatkowo dezaktywowalem i aktywowalem tempo w vagu, niestety nic, odlaczenie klem i ponowne ich podlaczenie rowniez nie przynioslo rezultatu.

generalnie. tempo nie dziala. vag nie reaguje na przyciski tempo, sprzeglo ham i predkosc sa ok. ciaglosc przewodow ok. moze podczas podlaczania podswietlenia cos stalo sie z ecu ?

Pomocy !

pw031
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pw031 » ndz kwie 15, 2012 22:51

Właśnie doczytałem ze czarny przewód doprowadza do ecu +12 poprzez wylacznik on/off. najpierw pomyslalem ze odwrocilem biegunowosc podlaczajac oswietlenie, jednak nie, swiatlo jest z +12 wiec albo podlaczylem +12 albo 0. tak czy inaczej tak nie moglem nic uwalic w ecu

pw031
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pw031 » pn kwie 16, 2012 15:18

temat do zamkniecia !

problemem byl przepalony bezpiecznik odpowiedzialny za m.im. el szyby czy lusterka a na klapce bezpiecznikow opisany jaako swiatlo wsteczne

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”