bezpiecznik się pali ogniem

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

albert241
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: albert241 » pt kwie 13, 2012 22:06

witam dzisiaj chciałem zobaczyć czemu nie mam podświetlenia tablic rejestracyjnych żarówki były całe nie ma napięcia w przewodzie pomyślałem że to wina bezpecznika i szukałem spalonego lecz wszystkie były dobre oprócz bezpiecznika numer 4 był tam wsadzony mały bezpiecznik 5 wsadziłem 10 bo nie miałem takiego i po przekręceniu stacyjki zaczeło się dymić i bezpiecznik się ztopił nie wiem czemu tak i tu moje pytanie do was czemu tak się dzieje że topi aż bezpiecznik i od czego jest ten bezpiecznik o oznaczeniu 4 na klapce od bezpieczników

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Pomocy bezpiecznik się pali ogniem

Post autor: Qto » pt kwie 13, 2012 22:08

bezpiecznik jest od oświetlenie rejestracji - zdaje się że są opisy bezpieczników na forum
Dlaczego się topi...byś musiał rozebrać skrzynkę i obadać jego gniazdo, jak bezpiecznik ma słaby styk to będzie się topił

albert241
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: albert241 » pt kwie 13, 2012 22:59

dziękuje za szybką odpowiedź a więc jutro to porozbieram i sprawdzę co tam słychać temat do zamknięcia

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » sob kwie 14, 2012 00:13

albert241 pisze:był tam wsadzony mały bezpiecznik 5 wsadziłem 10 bo nie miałem takiego
Pierwszy, KARYGODNY błąd - NIGDY nie wkłada się większego o ile zależy nam jeszcze na samochodzie. To może spowodować wielkie zniszczenia w elektryce lub pożar.
albert241 pisze:i po przekręceniu stacyjki
A nie włącznika świateł? Pozycyjne są niezależnie od stacyjki - chyba, że coś przerabiane.
albert241 pisze:zaczeło się dymić i bezpiecznik się ztopił nie wiem czemu
Naturalnie, zły styk bezpiecznika w jego gnieździe może tak czynić, lecz przy normalnym poborze prądu do dwóch maleńkich żaróweczek to bardzo bym się zdziwił - by tak się działo. Może jest zwarcie na obwodzie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”