Jak sprawdzic czujnik temperatury cieczy

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Jasomit
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Jasomit » czw kwie 12, 2012 13:42

Witam, Posiadam Golfa III 1.8 ABS.
Pytanie odnośnie czujnika, Tydzień temu podczas jazdy temperatura mi skoczyła na max, ale silnik miał normalną temperaturę, od tamtej pory wskazówka od temperatury dochodzi mi tylko do 70C i tak stoi.
Wczoraj podpiołem się do komputera to miałem błąd "czujnik cieczy zwarcie do masy"
Gdy dzisiaj zdjołem wtyczke z czujnika to między dwoma pinami (pojedyńczy czujnik na cztery przewody) brązowymi z białym i chyba czarnym paskiem było zwarcie, oraz zwarcie jest po skosie między dwoma pinami czujnika.
Teraz moje pytanie, które zwarcie jest prawidłowe, to na przewodach czy na czujniku bo nie wiem czy kupowac nowy czujnik czy szukac po instalacji jakiegoś przetarcia, fajnie gdyby ktoś miał jakieś zdjęcie czy stronke jak tu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1603401.html
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » czw kwie 12, 2012 15:30

Jasomit pisze:Jak sprawdzic czujnik temperatury cieczy
http://www.google.pl/search?hl=pl&as_q= ... as_rights=" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
norek111
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: norek111 » czw kwie 12, 2012 16:22

Jasomit pisze:, fajnie gdyby ktoś miał jakieś zdjęcie czy stronke jak tu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1603401.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam.
szukaj,na 100% jest bo sam robiłem pomiary i zapodałem na forum

jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt kwie 13, 2012 13:27

normy oporów sa na forum, między stykiem 1 i 3 czujnika mierzysz składową czujnika dla sterownika silnika, miedzy 2 a 4 dla wskazówki licznika, zwarć w czujniku pomiedzy nimi nie moze być. Potem włącz zapłon i mierz napięcia w wyjętej wtyczce, 5V między 1 i 3 oraz 12V miedzy 2 i 4. Tak zróżnicujesz czy czujnik czy kable do niego są zepsute.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”