co jest potrzebne do grzanych foteli?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Sprawdzaj na zakresie 200 . Rezystancja dobrej maty to parę ohm .
Do porównania masz sprawny fotel .
Pisz w których punktach jest różnica rezystancji .
- Marciano8719fe
- Użytkownik
Re: co jest potrzebne do grzanych foteli?
O jakich kolega punktach mowi Jeżeli chodzi o przewody wchodzące w mate to wygląda to tak po dotknięciu igła z miernika(brązowy z czarnym paskiem do niebieskiego cienkiego ) pomiar zaczyna się od 17z groszami i szybko spada do 01.9 i tak stoi. Czyli muszę rozebrać drugi fotel też dla porównania ?? A na innych kobinacjach albo miernik gaśnie albo pokazuje -1 no i też odzywa się przekaźnik sygnałem załączenia się albo takiego dźwięku stałego ..... chyba trafi szukać elektrykakuba_p pisze:Sprawdzaj na zakresie 200 . Rezystancja dobrej maty to parę ohm .
MK3FR- viewtopic.php?f=88&t=373213
- Marciano8719fe
- Użytkownik
Kolego powiem tak nie dałem za wygraną i igła do szycia sprawdzałem kawałek po kawałku spirale od samych kabli no i miernik pokazywał tą wartość 01.9.No więc mowie tu musi być oki .Idę dalej jestem na boczku siedziska a tu zonk -1 idę dalej też -1 dalej -1 dobra skupiłem się na tym trochę zgniecionym przewodzie wtykam przednim igłę 01.9 przeciołem spiralę podpinam na krótko włączam zapłon biorę na pozycje 1 pyk przekaźnik puścił co już mnie zdziwiło bo zawsze pykał po pozycji 2 chyba.Potem wpinam się igła za to miejsce a tu miernik cyk 01.9 przekręcam zapłon już bez igły włączam na pozycje 3 i DZIAŁA Teraz pytanie czym to zabezpieczyć żeby dupki nie popaliło???? dzięki kuba_p za te cenne wskazówki i cierpliwość do mnie.Pozdrokuba_p pisze:Jaka jest rezystancja pomiędzy brązowym a czarnym ?
Dziwne wartości pokazuje ten miernik ale najważniejsze że się udało
Często przewód grzewczy przeciera się w miejscu gdzie są druty mocowania gąbki . Czy w tym miejscu miałeś przerwę ?
Przerwe zlutowac i podkleić do gąbki kawałkiem flizeliny za pomocą żelazka .
Niech ten post pozostanie jako wskazówka dla tych co będą musieli szukać dziury w ( wydawało by się ) całym ;-P
Często przewód grzewczy przeciera się w miejscu gdzie są druty mocowania gąbki . Czy w tym miejscu miałeś przerwę ?
Przerwe zlutowac i podkleić do gąbki kawałkiem flizeliny za pomocą żelazka .
Niech ten post pozostanie jako wskazówka dla tych co będą musieli szukać dziury w ( wydawało by się ) całym ;-P
- Marciano8719fe
- Użytkownik
Często przewód grzewczy przeciera się w miejscu gdzie są druty mocowania gąbki . Czy w tym miejscu miałeś przerwę ? Witam Przewodzik grzewczy był nadłamany na boczku siedziska. Co ciekawe oglądałem tą matę 10tki razy i te miejsce jakoś nie zwracało mojej uwagi... Siedzenie już własnoręcznie złożyłem i już jest w moim mk3 Pozdro ....
Mam takie szybkie pytanie. Nie działa mi grzanie fotela od kierowcy. Elektryk powiedział że to spalona mata grzewcza i nie opłaca się naprawiać tego. Reszta układu jest sprawna. Ale u mnie nie słychać tego cyknięcia (po stronie pasażera jest i tam grzeje). Czy to oznacza że przekaźnik tylko do wymiany?kuba_p pisze:Czy po włączeniu podgrzewania dupek słychać " tyknięcie " przekaźnika pod fotelem pasażera ?
- Marciano8719fe
- Użytkownik
Spróbuj sprawdzić przekaźnik od kierowcy w siedzeniu pasażera. Jak pyknie znaczy że sprawny. I trzeba rozebrać siedzenie no i dostać się do matytul17 pisze:Mam takie szybkie pytanie. Nie działa mi grzanie fotela od kierowcy. Elektryk powiedział że to spalona mata grzewcza i nie opłaca się naprawiać tego. Reszta układu jest sprawna. Ale u mnie nie słychać tego cyknięcia (po stronie pasażera jest i tam grzeje). Czy to oznacza że przekaźnik tylko do wymiany?kuba_p pisze:Czy po włączeniu podgrzewania dupek słychać " tyknięcie " przekaźnika pod fotelem pasażera ?
Jak po zamianie pyknie na pozycji 1 to wszystko z matą jest OK . Jak nie pyknie na pozycji 1 to znaczy że matę trzeba przejrzeć i ewentualnie polutowac .Marciano8719fe pisze:Jak pyknie znaczy że sprawny.
Elektryk mi powiedział wcześniej że to mata i że przekaźnik jest ok. Ale przeglądając to forum pomyślałem że jeśli nie pyka to wtedy tylko przekaźnik, a mata prawdopodobnie jest ok. Nie wiem czy mi się będzie chciało rozbierać tapicerkę cała. Ale dzięki za info od was!
- Marciano8719fe
- Użytkownik
Ja też nie chiałem się za fotel brać ale lubię jak wszystko działa hehetul17 pisze:Elektryk mi powiedział wcześniej że to mata i że przekaźnik jest ok. Ale przeglądając to forum pomyślałem że jeśli nie pyka to wtedy tylko przekaźnik, a mata prawdopodobnie jest ok. Nie wiem czy mi się będzie chciało rozbierać tapicerkę cała. Ale dzięki za info od was!
No właśnie mnie to też boli że nie chodzi. I do tego lampka na podsufitce się nie pali jak się otworzy drzwi od pasażera :/
- Marciano8719fe
- Użytkownik
o lampce palącej już dawno zapomiałem heh... ale mam chociaż bagażnik podświetlonytul17 pisze:No właśnie mnie to też boli że nie chodzi. I do tego lampka na podsufitce się nie pali jak się otworzy drzwi od pasażera :/
Jednak zdecydowałem się podmienić przekaźniki (element 59). Teraz już mi nie cyka ani tu ani tu (wcześniej fotel pasażera grzał). Jak spowrotem przełożyłem przekaźnik do fotela pasażera to dalej nie grzeje.
EDIT
W końcu zaczęło cykać w fotelu pasażera. Samo od siebie zaczęło. I to zarówno na jednym jak i na drugim przekaźniku. Jak ugniatam siedzenie to też cyka - może przerywa gdzieś obwód na macie.
Ale co można dalej zrobić z fotelem kierowcy? Można na podstawie pomiaru napięcia/natężenia/oporu styków w kostkach sprawdzić, gdzie nie dochodzi prąd?
EDIT 2
Dobra, już sam sobie pomogłem. Niebieski kabelek łączący czujnik temp na macie był wyłamany. Już wszystko działa
EDIT
W końcu zaczęło cykać w fotelu pasażera. Samo od siebie zaczęło. I to zarówno na jednym jak i na drugim przekaźniku. Jak ugniatam siedzenie to też cyka - może przerywa gdzieś obwód na macie.
Ale co można dalej zrobić z fotelem kierowcy? Można na podstawie pomiaru napięcia/natężenia/oporu styków w kostkach sprawdzić, gdzie nie dochodzi prąd?
EDIT 2
Dobra, już sam sobie pomogłem. Niebieski kabelek łączący czujnik temp na macie był wyłamany. Już wszystko działa