[bora] wymiana czujnika ABS

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

miskieusz
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: miskieusz » pn kwie 09, 2012 18:52

Witam,
Szukam jakiegoś sposobu na wyciągnięcie starego czujnika ABS ze zwrotnicy - lewy przód. W czym problem? Jest on praktycznie zespolony ze zwrotnicą, więc najłatwiej byłoby pewnie ściągnąć tarczę i pierścień od ABSu i go wybić. Mój problem jest taki, że chciałbym to ogarnąć samemu 'pod blokiem' więc z jak najmniejszą ilością rozkręcania.
Jakiś patent?
dzięki z góry

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » pn kwie 09, 2012 20:39

Jaki zespolony?
Wykrecasz jedna srubke i go wyciagasz do srodka auta, nie trzeba odkrecac tarczy. Czasami nie chce wyjsc bo zaszedl syfem wiec wystarczy go wydlubac srubokretem.

Awatar użytkownika
Waqa
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Waqa » pn kwie 09, 2012 23:25

agrala jak wymieniałem czujnik to nie obeszlo sie bez zdjecia tarczy i młotka, a srubokretem to może w nowych autach da sie wydłubać. :chytry:

miskieusz
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: miskieusz » wt kwie 10, 2012 08:15

agrala, zespolony w sensie, że po prawie 10 latach to się praktycznie zrósł ze zwrotnicą i tak jak pisze Waqa, jest problem żeby skurczybyka ruszyć :/
hmm dużo roboty ze zdjęciem tarczy? dam radę po prostu odkręcić śrubkę mocującą i wysunąć tarczę, czy będę się musiał jeszcze mocować z zaciskiem?

Awatar użytkownika
Waqa
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Re: [bora] wymiana czujnika ABS

Post autor: Waqa » wt kwie 10, 2012 10:19

miskieusz pisze: dam radę po prostu odkręcić śrubkę mocującą i wysunąć tarczę, czy będę się musiał jeszcze mocować z zaciskiem?

zacisk trzeba odkręcić, inaczej nie zdejmiesz tarczy.

Awatar użytkownika
JacekB
let it green.
let it green.

Post autor: JacekB » śr kwie 11, 2012 20:25

miskieusz, ja sam wymieniałem ten czujnik u siebie, stary uszkodzony jest Ci nie potrzebny, po za tym fabrycznie jest zaklejony we zwrotnicy więc bez rozwalenia go się nie obejdzie. Nie przesadzaj ze zdejmowaniem tarczy i klocka, wystarczy, że weźmiesz śrubokręt i go rozwalisz w drobny mak. Pamiętaj, że czujnik ABS (nowy) czy to ATE czy SIEMENS będzie minimalnie większy i ciężko będzie Ci go włożyć, masz więc 2 opcje:

- papier ścierny i piłować aby wszedł w miejsce starego,
- włożyć czujnik do zamrażarki na noc, przez noc rozszerzalność temp będzie ujemna więc powinien wejść, pamiętaj, że zamrażając go zwiększasz jego podatność na uszkodzenia (będzie kruchy)

ja u siebie zastosowałem opcję z papierem ściernym i nożykiem do tapet.

Na czas wymiany odepnij minusową klemę akumulatora, po założeniu kontrolka zgaśnie po przekroczeniu magicznych 30km/h.

pozdrawiam, jak coś to służę pomocą bo temat przerabiałem nawet w tym samym kole. :pub:

Obrazek

Kupię:
- fotele 5d recaro lub półkubły czarno-białe
- dystanse przelotowe 20mm 5x100 z śrubami

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”