1.3 NZ Układ chłodzenia
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
1.3 NZ Układ chłodzenia
Witam wszystkich. Mam pytanko. Przy jakiej temperaturze powinien otwierać się termostat w Golfie II 1.3 NZ? Czy jest to 87 stopni? I kolejne pytanko. Przy jakiej temperaturze powinien włączać sie wentylator chłodnicy? U Mnie włącza się przy 84 stopniach(tak jest napisane na czujniku). Wydaje Mi się ze za wcześnie się włącza. Pozdrawiam. Z góry dziękuje za odpowiedzi.
1.3 NZ Układ chłodzenia
termostat otwiera się przy 87 stopniach zazwyczaj.
84 stopnie to jest pierwszy bieg wentylatora, zaś drugi przy 110 chyba.
jeśli się mylę niech ktoś doprecyzuje, wesołych świąt:) pozdrawiam
Only VW
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
1.3 NZ Układ chłodzenia
gajos7772, do tych motorów producenci termostatów podają otwarcie 84 st,a na 2 bieg nie jestem pewien czy nie było 97,ale głowy obciąć nie dam
- Montifer
- Użytkownik
- Auto: Golf MK2
1.3 NZ Układ chłodzenia
Oj wydaje mi się, że już 110 to stanowczo za dużo
----------------------------Mój Madison----------------------------
----- http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=499667 -----
----- http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=499667 -----
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
1.3 NZ Układ chłodzenia
ja włożyłem czujnik termometru w baniaczek i w silniki 1,9 TD AAZ uzyskałem otwrcie termostatu na 87st a załączenie wentylatorów na 2 biegu przy 98,8. Woda się podniosła w baniaczku ale po schłodzeniu już było wszystko jak należy. Musicie sobie kupić termometr bo takie wróżenie z fusów nic nie daje.
http://adven-vksh.ru/14f20" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Mały gagatek
Re: 1.3 NZ Układ chłodzenia
Kolego a czy to normalne żeby wentylator chłodnicy włączył sie zanim sie termostat otworzy? Bo u Mnie jest termostat który się otwiera przy 87 stopniach, a wentylator włącza się przy 84 stopniach(tak pisze na czujniku). Dodam że czujnik jest trójstopniowy, wtyczka jest na 3 piny, ale wentylator jest na dwa piny. Czyli Mam tylko 1 stopień wentylatora. Dodam że wentylator potrafi Mi sie włączyc bardzo szybko, np w czasie jazdy silnik trzyma normalną temperature, a np przy staniu na swiatlach około minuty, już się włącza. Czy to normalne w tych silnikach? z góry bardzo dziękuje za pomoc.gajos7772 pisze:termostat otwiera się przy 87 stopniach zazwyczaj.
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
1.3 NZ Układ chłodzenia
Nie może sie włączać wpierw wentylator a za jakiś czas termostat. po co chłodzić wode której nie ma w obiegu.a temp. wody ma być ok 90
http://adven-vksh.ru/14f20" onclick="window.open(this.href);return false;
1.3 NZ Układ chłodzenia
wydaje mi sie ze to normalne. u mnie jest tak samo. temp. okolo 90 stopni a wiatrak juz sie wlacza. to jest wina czujnika tego w chlodnicy, zalezy jaki kupisz. a jesli masz czujnik na 3 piny to masz dwa biegi wentylatora. pozdrawiam
Only VW
-
- Mały gagatek
Re: 1.3 NZ Układ chłodzenia
Dzisiaj byłem w sklepie u takiego znajomego, i powiedział Mi że to co pisze na czujniku(84stopnie) to jest temperatura w jakiej wentylator się wyłącza. A włącza się gdy silnik osiągnie 95 stopni. Więc wydaje Mi się że jest wszystko wporządku. Pozdrawiamgajos7772 pisze:wydaje mi sie ze to normalne. u mnie jest tak samo. temp. okolo 90 stopni a wiatrak juz sie wlacza. to jest wina czujnika tego w chlodnicy, zalezy jaki kupisz. a jesli masz czujnik na 3 piny to masz dwa biegi wentylatora. pozdrawiam
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
1.3 NZ Układ chłodzenia
dobrze powiedział...a w przypadku drugiego biegu (wentylator dwubiegowy - inny przełącznik, włącznik) jest to 102* włączenie i 91* wyłączenieVwAudiManiak pisze: powiedział Mi że to co pisze na czujniku(84stopnie) to jest temperatura w jakiej wentylator się wyłącza. A włącza się gdy silnik osiągnie 95 stopni.