VW Bora 1.9 TDI centralny zamek - lewe tylne drzwi

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

piotrekchat
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: piotrekchat » śr kwie 04, 2012 14:45

Witam. To mój pierwszy post. Czytałem dużo na temat mojej usterki, ale nigdzie nie mogłem doszukać się tej awarii. Spróbuję przybliżyć co nęka moje auto.
Miałem problem z elektryczną szybą lewy tył. Tzn. nie otwierała się. Po podłączeniu na krótko szyba działa. Kupiłem więc silniczek podnoszenia tejże szyby. Nie wymontowywałem całego silnika tylko włożyłem płytkę drukową ze sprawnego silniczka do mojego. Po włożeniu szyba chodzi, otwiera się i zamyka jak powinna.
Jednakże w tym momencie zrodził mi się problem:
1. Po naciśnięciu zamknięcia drzwi z panelu, wszystkie drzwi się zamykają, oprócz tylnych lewych, tzn. zamkną się na chwilkę, a zaraz rygiel wyskakuje z powrotem i są otwarte.
2. Przy zamykaniu drzwi z kluczyka wszystko jest ok.
3. Tak samo przy zamykaniu z pilota, wszystkie drzwi się zamykają (pilot nie jest oryginalny).
Zaznaczę, że wcześniej (gdy szyba się nie otwierała wszystkie drzwi się zamykały).
Sprawdziłem kable dochodzące do tego silniczka, jak również wiązkę łączącą drzwi z karoserią i wszystko wygląda na sprawne. Odłączyłem również radio (PIONEER), gdyż wyczytałem, że może być źle masa podpięta.
Z góry przepraszam jeśli jest gdzieś ten problem napisany, ale nie mogłem się doszukać.
Mam nadzieję, że jest ktoś na tym forum, kto jest mi w stanie pomóc.

Awatar użytkownika
Waqa
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Waqa » śr kwie 04, 2012 15:20

objawy wskazują na mikrostyk lub zimne luty w zamku, ale mogłeś coś namotać przekładając płytkę. podłącz vag- blad 930 potwierdzi moje przypuszczenia.

piotrekchat
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: piotrekchat » śr kwie 04, 2012 21:37

Temat uważam za zamknięty. Podpiąłem dodatkową masę pod jednej z kabli od ryglowania drzwi i wszystko gra.

Awatar użytkownika
guziolek
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: guziolek » czw kwie 05, 2012 18:22

Zimne luty jak nic. Ominąłeś to sposobem druciarskim, ale to tobie ma odpowiadać :bigok:

piotrekchat
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: VW Bora 1.9 TDI centralny zamek - lewe tylne drzwi

Post autor: piotrekchat » pt kwie 06, 2012 10:35

guziolek pisze:Zimne luty jak nic. Ominąłeś to sposobem druciarskim, ale to tobie ma odpowiadać :bigok:
A możesz powiedzieć, gdzie te zimne luty? Na tej płytce drukowanej w środku silniczka czy gdzieś indziej?

zikr6
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: zikr6 » pt kwie 06, 2012 10:39

piotrekchat pisze:A możesz powiedzieć, gdzie te zimne luty? Na tej płytce drukowanej w środku silniczka czy gdzieś indziej?
Zimne luty na płytce w zamku.Zwróć szczególna uwagę na lutowanie wtyczki zamka(6 pinów)popraw je jeżeli nawet wyglądają na dobre.

piotrekchat
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: VW Bora 1.9 TDI centralny zamek - lewe tylne drzwi

Post autor: piotrekchat » pt kwie 06, 2012 10:49

zikr6 pisze:
piotrekchat pisze:A możesz powiedzieć, gdzie te zimne luty? Na tej płytce drukowanej w środku silniczka czy gdzieś indziej?
Zimne luty na płytce w zamku.Zwróć szczególna uwagę na lutowanie wtyczki zamka(6 pinów)popraw je jeżeli nawet wyglądają na dobre.
Tylko ja w tej wtyczce zamka mam 18 pinów. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem...

Awatar użytkownika
Waqa
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Waqa » pt kwie 06, 2012 13:10

18 pinow :otepienie: to nie jest kostka zamka. musisz zdjąć blachę, a najlepiej poczytaj http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=122053" onclick="window.open(this.href);return false;

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”