Raz na jakiś czas zapala i gaśnie przez immo. Jak naprawić??
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam na początek auto to octavia TDI 98r. Problem polega na tym, że raz na kilka odpaleń auta pojawia się problem z immobilizerem, a mianowicie auto zapala i po chwili gaśnie w tym samym czasie mruga kontrolka immo (samochodzik z kluczykiem) lecz za drugim podejściem ewentualnie trzecim ustępuje. Na VAG-u wywala jedynie błąd 17978-Engine Start Blocked by Immobilizer, czyli sterownik zablokowany przez immobilizer. Zdarza się to póki co bardzo sporadycznie, ale wolę to zrobić teraz niż w momencie kiedy w ogóle nie będzie chciało zapalić a ja będę w miejscu gdzie nie będę miał możliwości nic z tym zrobić. Z tego co się dowiedziałem od znajomego zajmującego się głęboko m.in. elektroniką samochodową problem w tym aucie przeważnie tkwił w liczniku jednak tajników naprawy zdradzić nie chce, oferuje jedynie usługę naprawienia z gwarancją. Znalazłem sporo tematów z tym problemem jednak w żadnym nie było sposobu naprawy, każdy kończył się albo wizytą u fachowca, lub wymianą licznika wraz z przyuczeniem. Myślę, że to jakieś głupstwo, kwestia poprawienia czegoś tym bardziej, że jest to sporadyczna usterka. Bardzo proszę o pomoc osoby, które to robiły lub wiedzą co jest za to odpowiedzialne i co trzeba zrobić, aby pozbyć się tego problemu. Z góry wielkie dzięki
Masz niezłych znajomych,podpowiem tylko że sprawdź kostki elektryczne .RUMBA pisze:Z tego co się dowiedziałem od znajomego zajmującego się głęboko m.in. elektroniką samochodową problem w tym aucie przeważnie tkwił w liczniku jednak tajników naprawy zdradzić nie chce, oferuje jedynie usługę naprawienia z gwarancją.
jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
usterka nie tkwi w zegarach po prostu gość chce cie naciągnąć na kasę
Swap instalacji z grupy VAG .
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Zobacz w liczniku jaki masz blad i bedziesz wiedzial o co chodzi i gdzie szukac.
Sprawdzę, jednak mam wrażenie że to byłoby zbyt prostenorek111 pisze:Masz niezłych znajomych,podpowiem tylko że sprawdź kostki elektryczne
Czyli co też obstawiasz tylko połączenia, czy jeszcze coś innego? Koleś mówił, żeby dostarczyć mu zegary i naprawi usterkę po czym będę mógł sobie pojeździć. Jeśli usterka zniknie i wszystko będzie ok dopiero bym zapłacił...jeryk10 pisze:usterka nie tkwi w zegarach po prostu gość chce cie naciągnąć na kasę
Spoko jak będę u kumpla to sprawdzę bo obecnie nie mam na stanie laptopaagrala pisze:Zobacz w liczniku jaki masz blad i bedziesz wiedzial o co chodzi i gdzie szukac.
odepnij zegary i podłącz ponownie to zobaczysz jaka to usterka w zegarachRUMBA pisze:Koleś mówił, żeby dostarczyć mu zegary i naprawi usterkę po czym będę mógł sobie pojeździć. Jeśli usterka zniknie i wszystko będzie ok dopiero bym zapłacił...
jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
to samo z kablami przy pętli immo (koło stacyjki)...problem prawie na pewno zniknienorek111 pisze:odepnij zegary i podłącz ponownie
Nic gość w zegarach nie znajdzie Jedyna usterka to problem z przejściem kabli na lini pętla a zegary usterka jest prosta do usunięcia tego problemu ale nie mogę tego zdradzić Tak jak koledzy piszą wyciągnij kostki i włóż ponownie to pomaga
Swap instalacji z grupy VAG .
norek111 pisze:odepnij zegary i podłącz ponownie to zobaczysz jaka to usterka w zegarach
Jutro kupię w elektronicznym spray kontakt do konserwacji i zapewnienia dobrej przewodności i zabiorę się za to Dzięki wielkie koledzy za zainteresowanie i poradyQto pisze:to samo z kablami przy pętli immo (koło stacyjki)...problem prawie na pewno zniknie
Chyba już wszystko w tym temacie zostało napisane dlatego wszystkim dziękuję i pozdrawiamjeryk10 pisze:Nic gość w zegarach nie znajdzie Jedyna usterka to problem z przejściem kabli na linii pętla a zegary usterka jest prosta do usunięcia tego problemu ale nie mogę tego zdradzić Tak jak koledzy piszą wyciągnij kostki i włóż ponownie to pomaga
Temat uważam za zamknięty