GOLF IV podgrzewana szyba, przycisk wlewu

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

tomekkk90
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: tomekkk90 » ndz kwie 01, 2012 18:24

Witam serdecznie.
Niedawno zakupiłem Golfa 1.9 Tdi 90KM, silnik alh, rok produkcji 1999r. Zauważyłem iż nie działa w nim przycisk wlewu paliwa i podgrzewanie tylnej szyby... ale po kolei:
1. Jeśli chodzi o wlew paliwa to dokopałem się do silniczka który przesuwa rygiel przy wlewie. Jest on sprawny. Idąc dalej rozebrałem plastik kolo hamulca ręcznego i okazało się, że nie jest podłączony kabel do przycisku ( brak kabla i wtyczki). Idąc po kablu od silniczka doszedłem do miejsca które przedstawiają zdjęcia. Kable okazały się ucięte. Widać jakby kable biegły do komputera samochodu a wiązka która wraca została ucięta ( ?).
Pytanie jest następujące : czy ktoś orientuje się jak podłączyć przycisk wlewu paliwa do pozostałości od kabli ?
http://www.fotoszok.pl/upload/ec96edd8.jpg
http://www.fotoszok.pl/upload/0854bc94.jpg
http://www.fotoszok.pl/upload/d59cb44e.jpg
2. Nie działa mi również podgrzewanie tylnej szyby. Zauważyłem jednak, że na desce rozdzielczej brak jest przycisku do włączania/ wyłączania podgrzewania. Pytanie jest następujące: czy podgrzewanie szyby działa z przycisku czy działa ono również z poziomu Climatronicu ? Jak jest w tym modelu oraz czy pęk uciętych kabli może być również kablem od podgrzewania szyby ?

3. Do czego służą te dwa wolne miejsca pokazane na zdjęciu koło kostki ze splotem kabli?

Dodam, że po podłączeniu kabla program Polski Vag 4.9 i Vag-Com nie wykazują żadnych błedów (oczywiście jeśli to ma cos wspólnego).

Z góry dziękuje za pomoc

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » ndz kwie 01, 2012 22:56

tomekkk90 pisze:Pytanie jest następujące: czy podgrzewanie szyby działa z przycisku czy działa ono również z poziomu Climatronicu ?
z przycisku
tomekkk90 pisze:3. Do czego służą te dwa wolne miejsca pokazane na zdjęciu koło kostki ze splotem kabli?
tobie do niczego - używane sa jak masz np wersje z centralem, elektrycznymi lusterkami a bez el. szyb
tomekkk90 pisze:Idąc po kablu od silniczka doszedłem do miejsca które przedstawiają zdjęcia. Kable okazały się ucięte.
niebiesko/czerwony od klapki dajesz do pinu 4 wtyczki od przycisku klapki
brązowy do pinu 2 (masa)
szaro/niebieski do pinu 3 (podświetlenie)
czerwono/żółty do pinu 1 (zasilanie z bezpiecznika 38)
EDIT:
czy to nie przerobiony angol jest czasem??

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

tomekkk90
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: tomekkk90 » ndz kwie 01, 2012 23:15

dzieki serdeczne.
Czyli jesli chodzi o podgrzewanie szyby musze puscić nową wiązke? musi ona przechodzić przez kompa samochodu?

angol? a po czym to stwierdzić? Auto bylo kupowane w niemczech (1 własciciel) na pierwszy rzut oka wydaje sie być nie przerabiany...

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » pn kwie 02, 2012 17:46

tomekkk90 pisze:Auto bylo kupowane w niemczech (1 własciciel) na pierwszy rzut oka wydaje sie być nie przerabiany...
aha a kable sie same odcięły? czy też dalej jak oszukasz to wiszą?

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

tomekkk90
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: tomekkk90 » pn kwie 02, 2012 20:53

kabli od podgrzewania nie sprawdzałem jeszcze. Jutro rano sprawdzę czy idzie w ogole jakaś wiązka i która stroną.
Można jakoś sprawdzić czy auto było przerabiane? Są jakieś znaki szczególne po których można to poznać? Jeśli chodzi o samochody to jestem "zielony" dlatego PYTAM!.

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » wt kwie 03, 2012 10:14

tomekkk90 pisze:Są jakieś znaki szczególne po których można to poznać?
najprosciej? wyjmij osłonę filtra p.pyłkowego - jeśłi w miejscu wskazanym strzałka - gwint ma wybrany lakier i jest ślad po przykręcanym mechanizmie wycieraczek to był to anglik
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”