Witam,
Otóż jakiś czas temu dopadła moje Mk4 choroba zwana notlaufem . Była czyszczona turbina (+wymieniona gruszka), N75 wymienione na nowe, sprawdzane wężyki. Dopiero wymiana sterownika silnika wyeliminowała ten problem. Zakupiłem inną używkę i teraz stary sterownik zalega mi w garażu. Wie ktoś może czy istnieje szansa na naprawę tego, który jest walnięty?? Czy raczej nic już z niego nie będzie?? Dodam jeszcze, że poprzedni właściciel wgrał do niego chipa. Mój silnik to 1.9tdi ATD 101KM.
Pozdrawiam
[MK4] Notlauf, a sterownik silnika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
CZYSTA FURA JEŹDZI SZYBCIEJ !!!!!!!
TRAKTUJ LEWY JAK KIBEL. MUSISZ? WCHODZISZ, ROBISZ, WRACASZ!
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
To raczej tam upatruj problemu a nie w samym sterowniku- tak sam z siebie to się nie popsuł, bez logów ze starego sterownika nikt nie będzie w stanie stwierdzić co było przyczyną problemu.tasior87 pisze:Dodam jeszcze, że poprzedni właściciel wgrał do niego chipa. Mój silnik to 1.9tdi ATD 101KM.
Temat przenoszę do działu elektryka- bo to usterka nie związana z silnikiem.
oczywiście ,że można naprawić,ale nie chce mi się wierzyć,że on jest przyczyną.tasior87 pisze:Wie ktoś może czy istnieje szansa na naprawę tego, który jest walnięty??
Po programie podniesiny jest limit,to powinno być lepiej.Podejrzewam ,problem gdzie indziej,a nowy sterownik ma mniejsze osiągi i pewnie dlatego nie blokuje.
Ten notlauf ,to przy jakich obrotach występował?,pewnie na bardzo wysokich?
Szkoda, że szybciej ich nie zrobiłem. Teraz to już mi się zbytnio nie uśmiecha go podmieniać.italiano_83 pisze:bez logów ze starego sterownika nikt nie będzie w stanie stwierdzić co było przyczyną problemu.
Początkowo mechanik wgrał mi sterownik z całkiem innym numerem+ mój wirus - wszystko było ok. Później zakupiłem identyczny sterownik o nr 038 906 019DF, który posiadał standardowe parametry - jeździłem na nim jakieś 2 tygodnie i również wszystko było ok. Na dzień dzisiejszy jeżdżę już tydzień na wirusie i jak dotąd nie odnotowałem żadnego notlaufa.edzio pisze:Po programie podniesiny jest limit,to powinno być lepiej.Podejrzewam ,problem gdzie indziej,a nowy sterownik ma mniejsze osiągi i pewnie dlatego nie blokuje.
edzio pisze:Ten notlauf ,to przy jakich obrotach występował?,pewnie na bardzo wysokich?
Początkowo kiedy zaczęły pojawiać się pierwsze notlaufy to faktycznie występowały przy wysokich obrotach. Po czyszczeniu turbiny i podmianie N75 na nowy notlauf pojawiał się przy niskich obrotach najczęściej jak zwalniałem i włączałem bieg jałowy.
CZYSTA FURA JEŹDZI SZYBCIEJ !!!!!!!
TRAKTUJ LEWY JAK KIBEL. MUSISZ? WCHODZISZ, ROBISZ, WRACASZ!