Szalejący wentylator

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

mastahtbg
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Szalejący wentylator

Post autor: mastahtbg » pt mar 30, 2012 19:38

Witam, po zmianie wszystkich czujników tj: czujnik na górnym wężu (2 piny), czujnik przy głowicy (4 piny) oraz włącznik wentylatora (3 piny), wentylator zaczyna wariować. Wcześniej bez zmiany czujników było "wszystko" w porządku, prócz nie załączającego się wentylatora. Teraz wystarczy że przekręce kluczyk w pozycje zapłon, a wentylator już startuje i to na drugim biegu. Nie wiem gdzie szukać przyczyny ponieważ auto mam pół roku, i jakoś udawało się jeździć ponieważ wentylator był zrobiony przeze mnie na przekaźniku, co pozwalało go załączyć w odpowiednim momencie. Teraz chcąc zachować seryjność auta, wywaliłem przekaźnik, powracając do stanu fabrycznego. Czujniki zmienione, termostat zmieniony, wentylator startuje nawet na zimnym silniku. Potrafi ktoś pomóc czy mam szukać magika elektryka? Pozdrawiam.

mastahtbg
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Szalejący wentylator

Post autor: mastahtbg » pt mar 30, 2012 21:55

W jaki sposób mogę sprawdzić ten sterownik nie posiadając drugiego na podmianę? Mógł ulec zalaniu przy uzupełnieniu stanu płynu, lecz widząc jego budowę raczej powinien być szczelny, zwłaszcza ze względu na jego umiejscowienie. Czy w grę może wchodzić wadliwy czujnik (włącznik) wentylatora firmy Topren?

EDIT: po odpięciu czujnika 2 pinowego na górnym wężu chłodnicy, wszystko wraca do normy. Za co jest odpowiedzialny ten czujnik? (dwa piny, kolor ciemna zieleń)

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Szalejący wentylator

Post autor: agrala » sob mar 31, 2012 09:07

Odlacz wtyczke od sterownika i zobacz czy wentylator sie wlaczy.
Z opisu wyglada ze wentylator wlacza sie po przekreceniu kluczyka. Wiec raczej odpada wlacznik w chlodnicy.
W sterowniku jest przekaznik ktory podaje napiecie na wentylator, sterownik dziala dopiero po przekreceniu kluczyka.
Mozesz tez odpiac czujnik temperaury i zobaczyc czy wlaczy sie wentylator - jezeli sie wlaczy to wina sterownika, jezeli sie nie wlaczy to wina czujnika.

mastahtbg
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Szalejący wentylator

Post autor: mastahtbg » czw kwie 05, 2012 18:56

Gitara, faktycznie wysypał się sterownik. Dzięki wielkie za pomoc.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”