Zablokowany bagażnik

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Lolek1333
Ma gadane
Ma gadane

Zablokowany bagażnik

Post autor: Lolek1333 » śr mar 21, 2012 22:26

Witam. Pomóżcie bo pomału mam mieć dość tego samochodu...(Bora 2000r). Wczoraj przepalił mi się bezpiecznik od centralnego zamka ale ok wymieniłem bezpiecznik, sprawdziłem wczesniej pobór V i amperów podczas załączania centralnego i lusterek (bo ani centralny ani lusterka mi nie chodziły jak sie bezpiecznik spalił) pokazywało przy załączaniu centralnym cos ok 4 amper a lusterka ok 0.4 ampera wiec chyba w normie. Po tym wszystkich bagaznik się otwierał normalnie a dziś juz niestety sie nie otwiera... podczas zamykania i otwierania zamka kluczykiem to centralny zamek chodzi normalnie otwieraja się zamki w innych drzwiach i zamykaja a niestety jak ciagne za klamke(czyli ten guzik/przycisk) w klapie to mimo wszystko klapa jest zamknieta. nie slychac silowniczka ani tez nie slychac centralnego w bagazniku jak zamykam/otwieram z pilota. co to moze być czy kabel sie mogl przerwać czy moduł spalic czy jak?? dodam ze ostatnią rzeczą jaka robiłem przed spaleniem bezpiecznikow było otworzenie klapy i zamkniecie...dzis jeszcze nie zagladałem i szczerze dopiero sie zabiore za to po niedzieli ale chciałbym zebrać info na temat tego zamka. Wiem ze temat zablokowanego bagaznika był juz wałkowany nie raz ale z tego co wyczytałem to innym chodził silownik albo centralny a mi ani jedno ani drugie nie reaguje czyli tak jak by nie przyjmowało sygnału a wysyła( bo otwiera inne drzwi). Jesli ktoś spodkał się z takim przypadkiem to prosił bym o podzieleniem się przyczyn/skutków/sposobem usuniecia usterki. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Zablokowany bagażnik

Post autor: grg474 » śr mar 21, 2012 23:06

możliwe że masz zwarcie na kablach idących do klapy i dlatego wywaliło bezpiecznik. jak tak jest to pewnie teraz przewód przerwany i klapa nie chce się otworzyć
połóż fotele, wejdź do bagażnika, zdejmij osłonę klapy i otwórz zamek ręcznie

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

Awatar użytkownika
Lolek1333
Ma gadane
Ma gadane

Zablokowany bagażnik

Post autor: Lolek1333 » śr mar 21, 2012 23:13

hm a uważasz ze lepiej by było wyjąć ten wczesenij przepalony bezpiecznik ( aktualnie sprawny) na ten czas dopóki nie znajde chwili by tak zrobić jak piszesz?
Ostatnio zmieniony czw mar 22, 2012 17:38 przez Lolek1333, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Zablokowany bagażnik

Post autor: grg474 » śr mar 21, 2012 23:22

nie - najwyżej się spali - jeśli się spali po otwarciu będziesz wiedział na 100% gdzie przyczyna

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

Awatar użytkownika
Lolek1333
Ma gadane
Ma gadane

Zablokowany bagażnik

Post autor: Lolek1333 » śr mar 21, 2012 23:36

a wiesz moze jakie sa objawy spalonego badz tez uszkodzonego modułu? czy tez to moze być przyczyna?

Awatar użytkownika
Lolek1333
Ma gadane
Ma gadane

Zablokowany bagażnik

Post autor: Lolek1333 » ndz kwie 01, 2012 14:48

Rozebrałem całą klapę i wyszło ze mam siłownik spalony śmierdział cały zakopcony i potopiony.... ale gdy patrzyłem to mam cały czas napięcie na wtyczce do siłownika czyli widocznie było napięcie cały czas na siłowniku on się wyciągnął na maxa po czym się spalił... pytanie co może być wina tego ze cały czas jest tam napięcie ??co odpowiada za danie wystarczająco długiego sygnału (napięcia) aby siłownik otworzył zamek po czym wrócił do swojego położenia, moduł przekaźnik sterownik czy jakieś inne ustrojstwo ? Bardzo proszę o jakąś podpowiedz

Hansolo
Mały gagatek
Mały gagatek

Zablokowany bagażnik

Post autor: Hansolo » ndz kwie 01, 2012 21:18

Kurczę mam chyba ten sam problem, z tym że w combi. W sobotę z centrala otworzyłem samochód i miałem podniesioną pokrywę bagażnika. Jak gadałem z kumplem to poczułem smród i nie dało sie otworzyc bagażnika jak go zamknąłem, tylko z kuczyka można to było zrobic. Po rozebraniu tapicerki okazało sie że siłownik centrala się spalił a właściwie silniczek w nim. Napięcia na wtyczce nie sprawdzałem , może to że ono tam jest nie jest czymś złym , a może w moim przypadku jeszcze do :ass: jest elektryczny włącznik do otwierania bagażnika. Obrazek

Mój Tatusiobus ALH seria 97,5 KM & 210,6 Nm soft by Tune UP Gdańsk 120,1 KM & 280,2 Nm / był -sentyment pozostał / teraz Mondeo IV 140 KM TDCI

Awatar użytkownika
Lolek1333
Ma gadane
Ma gadane

Re: Zablokowany bagażnik

Post autor: Lolek1333 » ndz kwie 01, 2012 22:14

no własnie możesz mieć napięcie tak jak u mnie i dla tego się skopcił siłownik... ale zkąd te napięcie jest ciągłe to jest ciekawe bo powinien być sygnał przesłany (siłownik się otwiera ) i koniec .

Hansolo
Mały gagatek
Mały gagatek

Zablokowany bagażnik

Post autor: Hansolo » pn kwie 02, 2012 21:33

Dzisiaj sprawdziłem i okazało się że we wtyczce nie ma napięcia . Jednak jak naciskałem otwieranie / mikrostyk/ w klapie bagażnika to też napięcia nie było. Zobaczymy co będzie jak wymienię siłownik. W sobotę się za to zabiorę bo u znajomego szrociarza poszukam siłownika w rozbitkach.

Mój Tatusiobus ALH seria 97,5 KM & 210,6 Nm soft by Tune UP Gdańsk 120,1 KM & 280,2 Nm / był -sentyment pozostał / teraz Mondeo IV 140 KM TDCI

Awatar użytkownika
Lolek1333
Ma gadane
Ma gadane

Zablokowany bagażnik

Post autor: Lolek1333 » śr kwie 04, 2012 21:16

siłownik nie bedzie ci chodził jak bedzie klapa otwarta bo przy otwartej klapie krańcówka(mikrostyk w zamku) informuje sterownik o otwartej klapie i nie podaje napiecia na siłownik. aby sprawdzić musisz recznie zatrzasnąc zamek i dopiero obczajac czy jest napięcie. pozdrawiam

Hansolo
Mały gagatek
Mały gagatek

Zablokowany bagażnik

Post autor: Hansolo » sob kwie 07, 2012 20:39

Siłownik wymieniony, wszystko jest ok. Jednak miałem siłownik od Octavii i okazało się że nie jest odpowiedni. Niby wyglądał identycznie ale numerki były inne i okazało się że w siłowniku z Golfa w środku jest dodatkowa sprężyna jak w dziecinnych zabawkach która cofa siłownik po tym jak on się wysunie. Kilka gumek recepturek załatwiło sprawę :okej: Oplotłem siłownik i ten pierd....olnik co wyskakuje. Jak wyskakuje to napina gumki, następnie one go wpychają do środka. Na razie to druciarstwo ale skuteczne, podobno prowizorki są najtrwalsze. Przy okazji kupię odpowiedni do Golfa, a na razie działa, może zamontuje jakieś sprężynki .

Awatar użytkownika
Lolek1333
Ma gadane
Ma gadane

Zablokowany bagażnik

Post autor: Lolek1333 » śr kwie 11, 2012 20:50

heh fakt tez słyszałem ze prowizorki są najlepsze;) ja kupiłem orginalny do bory dałem 120 zł w servisie i jak narazie smiga...a pytałem ile kosztuje od octavi nowy to w servisie skody mowili 75 zł ale tak jak piszesz nie miała tam tej sprezynki i tulejek metalowych do przykręcenia siłownika nie było. podejrzewam ze od superba by pasowało ale koszta siłownika do superba były takie sama czyli 120 zł.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”