Pomoc w rozpoznaniu centralnego zamka

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
pytlex
+ 12 VWolt!
+ 12 VWolt!

Post autor: pytlex » wt mar 20, 2012 19:41

Witam wszystkich. Mam w golfie założony centralny zamek z pilotem(scyzoryk), sterowaniem awaryjnymi i czujnikiem krańcowym. Chciałbym podłączyć pod osobny przycisk na pilocie otwieranie klapy ale nie wiem gdzie sie wpiąć.... Podejrzewam że centarlny który mam to jakiś stig. Pewności nie mam... jak kupilem auto to centrakny juz był... Pilot jest na 3 przyciski (otworz/klapa/zamknij)

Obrazek

Obrazek

jeśli zdjęcia coś wam mówią to proszę o pomoc... Jakiś schemacik mile widziany :)

Awatar użytkownika
skaktus
Mirafioli
Mirafioli

Post autor: skaktus » wt mar 20, 2012 20:19

Bez schematu wiele ci nikt nie pomoże. Trzeba sprawdzić co i gdzie idzie. 99% centralnych uniwersalnych to to samo.

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » wt mar 20, 2012 22:19

Zrob zdjecie calej plytki od gory i od dolu z wlozona wtyczka.
Napisz ktore przewody w tej chwili masz niepodpiete.

Awatar użytkownika
pytlex
+ 12 VWolt!
+ 12 VWolt!

Post autor: pytlex » śr mar 21, 2012 18:28

Dzisiaj zrobilem te fotki... Posprawdzalem przewody i juz wiem ktore sa nie podpiete i pozostale gdzie ida.... Przewody oznaczone strzałkami nie są nigdzie podlaczone czyli (pin 1/2/4/5). Pin 3 idzie do kierunków(tak mysle), 6/7/8/9 idą do mastera 10/11(wiadomo zasilanie... ;)) 12/13 do diody(alarmu). Teraz powinno byc jasniej troche :)
I jeszcze kilka fotek :D

Obrazek Obrazek Obrazek

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » śr mar 21, 2012 21:34

Jezeli uklad U4 to ULN2003 to przewod 1 i 2 wedle twoich oznaczen to wyjscia alarmu - mozliwe ze tu masz swoj 3 kanal czyli klape, mozliew ze jest tez domykanie szyb.
Na tym wyjsciu mozesz pociagnac maksymalnie 500mA czyli trzeba tu podlaczyc przekaznik i dolozyc diody by nie uszkodzic U4.Pasek diody do plusa na cewce przekaznika, druga strona diody do minusa na cewce przekaznika (tu podlaczasz przewod 1 lub 2 w zaleznosci na ktorym pojawia sie sygnal). Dopiero z przekaznika mozesz pociagnac wiekszy prad - np na silownik w klapie.
Przewod 3 wychodzi z przekaznika wiec albo kierunki albo syrena.
4 i 6 to wejscie do alarmu - moze klapa/drzwi.
5 i 7 nie widze gdzie idzie bo swiatlo "zaslania" widok.
Dioda D2 to wejscie sygnalu do alarmu - podobnie jak 4 i 6. Nie iwdze przez to swiatlo co jest podpiete od dolu do D2.
8, 9 to prawdopodobnie zasilanie silownika gdzie nastepuje odwrocenie biegunowosci +/- na -/+ lub mozliwe ze to kierunkowskazy
Troche mi brakuje przewodow w tym alarmie.
Powinny byc podlaczone takie rzeczy: +, -, syrena, kierunki, plus po stacyjce, 2 przewody na sterowanie centralnym zamkiem (plus ewentualnie zasilanie silownika jezeli jest dolozony centralny zamek), czujniki drzwi. Czyli powinno byc 8 (+2) podlaczonych przewodow.

Awatar użytkownika
pytlex
+ 12 VWolt!
+ 12 VWolt!

Post autor: pytlex » ndz mar 25, 2012 15:53

wszystko juz jasne :D pin 1 jest od domykania szyb, 2 jest od klapy a reszta tak jak opisalem wczesniej. Dzieki za pomoc agrala :pub: Temat do zamkniecia :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”