VW Bora 1999r. 1.9 tdi AGR ogrzewanie tylnej szyby
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam. Jestem nowy na forum wiec proszę o wyrozumiałość. Mam problem dotyczący ogrzewania tylnej szyby w vw bora 1999r. agr. kupiłem auto i stwierdziłem że nie działa ogrzewanie tylnej szyby. Sprawdziłem bezpiecznik i okazało się że jest spalony. Wymieniłem bezpiecznik i włączyłem ogrzewanie. Byłem happy bo włącznik zaświecił się na żółto i szyba zaczęła grzać. W pewnym momencie zauważyłem dym z bezpieczników i okazało się że stopił się bezpiecznik i zarazem kostka a nie spalił i dzieki mojej szybkiej reakcji auto nie poszło z dymem. Co może być przyczyną i gdzie szukać usterki. Nadmieniam że przed wymianą bezpiecznika jak włączyłem światła to przełącznik od szyby wogule nie świecił. Proszę o poradę. Może któryś z użytkowników forum miał podobny problem.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
jaka kostka ??pawlos2801 pisze:stopił się bezpiecznik i zarazem kostka
Jaki wsadziłeś bezpiecznik ?? Upewnij się że bezpiecznik mocno siedzi w swoim gnieździe...
-
- Nowicjusz
Re: VW Bora 1999r. 1.9 tdi AGR ogrzewanie tylnej szyby
sorry nie kostka tylko gniazdo bezpiecznika i teraz tam już żadnego bezpiecznika nie włożę bo jest stopione a bezpiecznik był włożony taki jaki ma być
- Qto
- _
- Kontakt:
czyli bezpiecznik miał słaby styk...przez taki słaby styk powstaje wysoka temperatura która objawia się właśnie stopionym bezpiecznikiem
Gdyby problem był gdzie indziej to bezpiecznik by się spalił a nie stopił...chyba że dałbyś za duży bezpiecznik, dlatego dopytałem - dałeś taki jak ma być to przyczyną jest słaby styk tego bezpiecznika, blaszki w gnieździe
Gdyby problem był gdzie indziej to bezpiecznik by się spalił a nie stopił...chyba że dałbyś za duży bezpiecznik, dlatego dopytałem - dałeś taki jak ma być to przyczyną jest słaby styk tego bezpiecznika, blaszki w gnieździe
-
- Nowicjusz
Re: VW Bora 1999r. 1.9 tdi AGR ogrzewanie tylnej szyby
czyli muszę kable od tego bezpiecznika poprowadzić gdzie indziej i założyć gniazdo z bezpiecznikiem i ma hulać bo w stare miejsce już nic nie włożę bo jest stopione na razie dzięki jak to zrobię to się odezwę
- Qto
- _
- Kontakt:
teoretycznie powinno...ale stary bezpiecznik jednak był spalony, jakaś przyczyna byłapawlos2801 pisze:czyli muszę kable od tego bezpiecznika poprowadzić gdzie indziej i założyć gniazdo z bezpiecznikiem i ma hulać
-
- Nowicjusz
Witam ponownie. Po dlugim czasie zabralem sie za naprawe tej szyby i zglupialem. Zrobilem nowe gniazdo bezpiecznika i podlaczylem do instalacji. Po wlaczeniu ogrzewania przelacznik swieci na zolto ale po dotknieciu kabla polaczonego do plusa po stacyjce w puszce bezpiecznikow zauwazylem ze zaczyna sie robic cieply a pozniej goracy:( a tak raczej nie powinno byc:( podlaczylem bezposrednio nowy kabel plusowy od konektorka przy szybie do kabla zolto-bialego znajdujacy sie za wlacznikem szyby aby wykluczyc wlacznik i stary kabel plusowy i nadal to samo:( napiecie na konektorkach przy szybie wynosi 12.15 a po podlaczeniu do szyby spada na 10.40. czy to moze powodowac grzanie przewodow? i dlaczego spada napiecie? nie mam juz pomyslow:(
- Qto
- _
- Kontakt:
Jeżeli się grzeje to upewnij się że jest dobry styk wszędzie...do grzania płynie dosyć solidny prąd więc ma prawo występować grzanie... jak styk ciulowy to i grzanie będzie solidne. Pewne połączenie i kabel odpowiedniego przekroju - będzie git.
-
- Nowicjusz
Szybka zrobiona:-) Qto miałeś rację:-) winne były styki:-) wymieniłem w skrzynce bezpieczników kabel na oryginalny z innego autka i wszystko działa jak należy:-) przewody się nie grzeją a szybka działa:-) dzięki za pomoc:-)