Brak zapłonu, kontrolki nie świecą.

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

dawidk92
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: dawidk92 » pn mar 12, 2012 22:39

Dobry wieczór,
Problem następujący.
Posiadam w Golfie odcięcie zapłonu w przycisku ogrzewania tylnej szyby. Od razu mówię: nie wiem, jak dokładnie sprawa jest rozwiązana, gdyż tak wozidło kupiłem.
Żeby odpalić silnik należy włączyć przycisk, przekręcić kluczykiem (odpalić silnik normalnie). Zawsze można było wyłączyć przycisk (silnik potem pracował dalej). Tak też zrobiłem.
Do dnia dzisiejszego. Zrobiłem wszystko w powyższym porządku i dokładnie w momencie wyłączania przycisku silnik zgasł a z przycisku poszedł dymek.
Spanikowany szybko wyjąłem te plastiki które siedzą wkoło przycisku i zobaczyłem, że odcięcie zapłonu jest zrobione zupełnie "chałupniczo". Do kabla żółto-zielonego 'doczepiony' był kabel brązowy (nie wiadomo skąd on idzie).
Te właśnie połączenie się przepaliło.
Sprawdziłem przycisk - działa. W pozycji włączonej zamyka obwód na 2 pinach a w pozycji wyłączonej nie zamyka w ogóle.
Bezpieczniki, zarówno od ogrzewania szyby jak i od 'elektroniki silnika', są całe.
Po próbie włączenia zapłonu kontrolki nie zaświecają się, rozrusznik nie kręci. Nawet po powtórnym zwarciu tych kabli tak jak były nic się nie dzieje.
Poradźcie drodzy koledzy od czego zacząć diagnozę, bo sam nie wiem gdzie zajrzeć.
Aha, kabel masowy do karoserii 'dopięty' bdb. Akumulator dawał napięcie 12.35V po całym zajściu, więc podłączyłem go na powolne ładowanie.
Z góry dziękuję bardzo za wszelką pomoc.
Pozdrawiam serdecznie
Dawid

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » pn mar 12, 2012 23:09

Poszukaj na temat "kostka stacyjki"

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » pn mar 12, 2012 23:12

Jeżeli coś się nie stało z tym odcięciem (najlepiej dojść po kabelkach do miejsca łączenia z oryginalną instalacją)...to kostka stacyjki mogła się skończyć

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”