trzy problemy elektryczne

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

jofa-j1
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: jofa-j1 » pn mar 05, 2012 23:01

Witam wszystkich użytkowników VW! Od niedawna (3 dni) jestem posiadaczem Golfa IV kombi i próbuję go przywrócić do pełnej sprawności z pomocą kolegów na forum, którzy jak czytam zęby zjedli. A oto lista problemów : pali się żółta kontrolka awarii silnika (tzw. czek) poprzedni właściciel (wiarygodny) twierdzi że sprawdzał w serwisie VW i jest to związane z recyrkulacją spalin ale dokładnie mi nie wyjaśnił. Nie działa oświetlenie wnętrza po otwarciu drzwi a także po przełączeniu wyłącznika przy lampce koło lusterka, nie świecą się lampki w drzwiach, czyli kompletne echo, jednakże przy załączonych światłach, po otwarciu drzwi buczek piszczy. Sprawdzałem bezpiecznik-OK, napięcie ma. Trzecia sprawa , nie działa tylna wycieraczka ale " greg" to już komuś wyjaśniał i jutro rozbieram silnik tej wycieraczki. Gdyby ktoś zechciał mi pomóc byłbym wdzięczny, z góry dziękuję!!!

chudy-88
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: trzy problemy elektryczne

Post autor: chudy-88 » pn mar 05, 2012 23:16

Mam podobny problem z oświetleniem wnętrza, umnie okazało się że bezpiecznik niełączy,z tego co pamiętam to tojest bezpiecznik nr.14.

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » wt mar 06, 2012 13:00

jofa-j1 pisze:pali się żółta kontrolka awarii silnika (tzw. czek) poprzedni właściciel (wiarygodny) twierdzi że sprawdzał w serwisie VW i jest to związane z recyrkulacją spalin ale dokładnie mi nie wyjaśnił.
podepnij pod vag - wyjdzie że czo błąd recyrkulacji, jeśli tak obejrzyj wężyki od zaworka do egr
jofa-j1 pisze:Nie działa oświetlenie wnętrza po otwarciu drzwi a także po przełączeniu wyłącznika przy lampce koło lusterka, nie świecą się lampki w drzwiach, czyli kompletne echo, jednakże przy załączonych światłach, po otwarciu drzwi buczek piszczy. Sprawdzałem bezpiecznik-OK, napięcie ma.
hmm skoro bezpieczniki dobre (mam nadzieję że podmieniałeś a nie oglądałeś czy wyglądają na dobre) naprawdę -weź podmień bezpiecznik 14
jofa-j1 pisze:Trzecia sprawa , nie działa tylna wycieraczka ale " greg" to już komuś wyjaśniał i jutro rozbieram silnik tej wycieraczki.
wskazane też obejrzeć przewody elektryczne w przelotce pomiędzy dachem a klapą

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

jofa-j1
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: jofa-j1 » wt mar 06, 2012 21:42

Dzisiaj naprawiłem silnik wycieraczki tylnej, był zatarty sworzeń obrotowy wycieraczki - sama rdza. Pozostały jaszcze dwa problemy, opisane wcześniej, bezpiecznik nr 14-15A jest dobry. Trzeba szukać dalej braku oświetlenia wew..

jofa-j1
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: jofa-j1 » wt mar 06, 2012 22:43

Nie, ale wszystkie żarówki by się spaliły? Oglądałem też zawór egr, z zaworu wychodzi cienka rurka z założonym wężykiem ok 4mm. średn, długa na ok. 10 cm. zakończona okrągłą złączką. Czy to ma gdzieś być wpięte?????

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » wt mar 06, 2012 22:51

Tak, wezyk powinien byc podpiety do elektrozaworka N18, szukaj w okolicy.
Tak wyglada elektrozaworek - http://romatronic.pl/pl/p/Zawor-EGR-N18 ... 03.26/1356" onclick="window.open(this.href);return false;
Czasmi sa lampki z jedna zarowka - zalezy od wyposazenia auta. Auto masz od 3 dni, poprzedni wlascisiel moze nie wymienial zarowek ktore mu sie spalily pokolei.
Zobacz czy na bezpieczniku jest napiecie.

jofa-j1
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: jofa-j1 » wt mar 06, 2012 23:00

Jutro sprawdzę podpięcie egr. Napięcie na bezpieczniku nr 14 jest.

jofa-j1
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: jofa-j1 » śr mar 07, 2012 08:59

ZarazZrzna pobiegłem do garażu i sprawdziłem, żarówki OK. Patrzyłem też na zawór egr i zwisający wężyk z okrągłą końcówką ale nigdzie niema luŹnej złączki. Byłem też pod autem i nic. Może ten typ tak ma (silnik BCB).

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » śr mar 07, 2012 09:23

Luzny wezyk z zaworu EGR powinien byc podlaczony pod elektrozaworek N18 taki jak w linku.
Daj zdjecie bo zaraz sie okaze ze to nie zawor EGR.
Kazdy silnik ma tak samo podlaczone podcisnienia wiec kod silnika nie ma tu znaczenia.
Co do lapki to zobacz czy jest +12V na przewodzie czerwono niebieskim w lampce. Skoro lapka nie dziala po otwarciu drzwi i po wlaczeniu guziikiem to wyglada jakby brakowalo tego plusa.
Dioda w drzwiuach dziala po zamknieciu auta?
Lampka w bagazniku dziala?

jofa-j1
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: jofa-j1 » śr mar 07, 2012 11:24

Zdjęcie dołączę później, ale zawór egr wydaje mi się jest na na krawędzi silnika, z boku IV cyl , od strony chłodnicy. Od góry ma wtyczkę , od dołu biegnie met. rurka do tyłu silnika. Dodatkowo z boku wychodzi ta nieszczęsna rureczka z gumowym przewodem zakończona okrągłą, plastikową złączką.

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » śr mar 07, 2012 12:41

Co masz podlaczone do tego elektrozaworka z linku?
W dieselu sa dwa podobne zaworki jeden od turbiny drugi od EGR.
Czasami moze wygladac tak http://romatronic.pl/pl/p/Zawor-EGR-N75 ... 6283D/1149" onclick="window.open(this.href);return false;

jofa-j1
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: jofa-j1 » śr mar 07, 2012 13:11

To jest silnik 1,6 16V, benzyna i egr wygląda inaczej. Jak jest podłączony pisałem wcześniej. Można kliknąć dowolną aukcję na której są do benzyniaków i porównaj

jofa-j1
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: jofa-j1 » śr mar 07, 2012 13:14

Bardzo podobny tylko 1,4, i ten luźny wężyk.http://moto.allegro.pl/vw-golf-iv-1-4-1 ... 83249.html" onclick="window.open(this.href);return false;

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”