Problem z zamkami... Wszystko sprawdzone i dalej lipa

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
RUMBA
Pussy Wagon
Pussy Wagon
Kontakt:

Post autor: RUMBA » wt lut 21, 2012 17:14

Stały + jest cały czas na grubym czerwonym z brązowym paskiem przy module silniczka, masa też ok.

...nikt nie pomoże? :cry: Klapa, już nie mam pomysłów. Dzisiaj rozgrzebałem instalację we wszystkich drzwiach, wszystko sprawdzone i nic nie widać

...na czwartek rano jestem umówiony u elektryka samochodowego, zobaczymy co z tego wyjdzie :?

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » wt lut 21, 2012 17:38

Spróbuj załatwić moduł komfortu na podmianę aby wykluczyć, że to on świruje
...do czasu jak tego nie zrobisz to ja bym rozbierał każdy zamek po kolei i badał czy wszystko z nimi ok (poprawienie lutów itp). Są błędy związane z zamkami więc coś jest z nimi nie tak...same zamki, okablowanie lub moduł. Wiązki domyślam się, że przejrzałeś już bardo dokładnie...zostaje moduł i zamki

Awatar użytkownika
RUMBA
Pussy Wagon
Pussy Wagon
Kontakt:

Re: Problem z zamkami... Wszystko sprawdzone i dalej lipa

Post autor: RUMBA » wt lut 21, 2012 19:00

Qto pisze:Spróbuj załatwić moduł komfortu na podmianę aby wykluczyć, że to on świruje
...do czasu jak tego nie zrobisz to ja bym rozbierał każdy zamek po kolei i badał czy wszystko z nimi ok (poprawienie lutów itp). Są błędy związane z zamkami więc coś jest z nimi nie tak...same zamki, okablowanie lub moduł. Wiązki domyślam się, że przejrzałeś już bardo dokładnie...zostaje moduł i zamki
Modułu komfortu wszędzie już szukałem w okolicy, ale nigdzie nie ma takiego, a kupować specjalnie na Allegro nie wiedząc czy to to kompletnie się nie kalkuluje... Już mi się przejadło kupowanie części i ciągłe rozczarowanie, że to jednak nie to. Teraz zostaje opcja elektryk i to on musi powiedzieć co jest źle. Wolę zapłacić elektrykowi za naprawę niż wywalać kasę w ciemno. Zamków już nie mam ani cierpliwości ani nerwów rozbierać bo działają... Napiszę po wizycie u elektryka czy coś poszło do przodu

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » wt lut 21, 2012 19:02

no to czekamy na wieści...może podaj nr modułu, może akurat ktoś ma pod ręką leżeć taki

Awatar użytkownika
edzio
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: edzio » wt lut 21, 2012 19:26

Przecież moduł komfortu nie ma wpływa na to.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » wt lut 21, 2012 19:34

błędy są w module komfortu, więc dlaczego moduł nie może być winny ?

Awatar użytkownika
RUMBA
Pussy Wagon
Pussy Wagon
Kontakt:

Post autor: RUMBA » wt lut 21, 2012 19:37

Nr modułu 1J0 959 799L
Ale tak jak pisze edzio moduł komfortu nie ma na to wpływu bo i na odpiętym jest to samo... Z modułem jedynie zamki się doryglowują drugi raz

Awatar użytkownika
OMEGA
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: OMEGA » wt lut 21, 2012 20:51

A mi się wydaje że to wina jednego z trzech microswitch`y , "przywiesza się' słyszałem o podobnych problemach i to właśnie microswitch był walnięty.

Awatar użytkownika
RUMBA
Pussy Wagon
Pussy Wagon
Kontakt:

Post autor: RUMBA » śr lut 22, 2012 02:28

Mam!!!!! Nareszcie zrobione!!! :D :D :D Już byłem umówiony u elektryka na czwartek, ale tchnęło mnie i zrobiłem ostatnie podejście 8) Czepiłem się wiązki, zacząłem sprawdzać prąd, zacząłem od słupka i w dwóch kablach był + natomiast w tych samych kablach przy silniczku już tylko w jednym kablu był +. Zacząłem rozwijać izolację przy kostce silniczka i chciałem na krótko podać napięcie do drugiego kabla żeby sprawdzić czy coś to da i zanim zdążyłem to zrobić kabel ten wylazł mi z kostki... Okazało się że w środku się upitolił. Skombinowałem drugą wsuwkę z kablem, zlutowałem i śmiga w końcu tak jak powinno!!! :D Został tylko problem otwierających się szyb przy zamykaniu więc chciałem wyjąć zamek i zająć się mikrostykiem za to odpowiedzialnym. Na dzień dobry wyciągnąłem wkładkę i okazało się, że partacko była "NAPRAWIONA" jakimś bodajże papierkiem z cukierka :jaja: i okazało się, że zamykając i cofając kluczyk wiosełko zamka wracało do pozycji otwierania i w tym cały problem :D Wkładka również naprawiona i wszystko już śmiga :P Poniżej dodaję foto moich problemów (kijowe bo nie chciałem w trakcie roboty latać po aparat więc zrobione telefonem). Także okazuje się, że większość takich przypadków wbrew pozorom to jednak problem sparciałej instalacji i zaśniedziałych styków.

Chciałem bardzo podziękować wszystkim, którzy starali się pomóc i nakierować mnie w dobrym kierunku :bigok: Dzięki wielkie wszystkim!!! :pub: Szczególne podziękowania chciałem skierować do użytkownika edzio, który wręcz perfekcyjnie trafił w setno sprawy. Dokładnie tak jak wcześniej pisał należało sprawdzić stały + na kablu czerwonym z żółtym paskiem :jezor: Znalazłem stały + jednak na innym kablu lecz wkrótce okazało się, że na tym także ten + być powinien. Jeszcze raz wielkie dzięki edzio :pub:

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » śr lut 22, 2012 21:15

RUMBA pisze:Szczególne podziękowania chciałem skierować do użytkownika edzio
Daj mu pochwałkę :) ( "+" )

ODPOWIEDZ