problem wentylator nie działa pierwszy bieg

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
andrzej2008
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: andrzej2008 » wt lut 14, 2012 22:47

Chce rozwiązać koleiny problem w moim aucie ,który powstał w wakacje.Chodzi jak w tytule o wentylator który nie załącza się przy 90stopniach ani wyżej. Zrobiłem przełącznik w kabinie i poprowadziłem przewody do kostki czujniku na chłodnicy, podając plus na przewód bodajże czerwono czarny i jak wskakiwał na 90stopni to sam z kabiny włączałem wentylator ale w końcu chce to naprawić.Sprawdziłem zwierając przewody na kostce przy chłodnicy działa tylko drugi bieg, jak zwieram pierwszy to słychać tylko klikanie przekaźnika takiego białego obok pojemnika płynu chłodzącego.Sprawdzałem również zwierając przewód do masy od czujnika na głowicy i nic się nie dzieje. Wszystko sprawdzałem na wył. zapłonie.Może ktoś mi pomoże :bigok: Wyczytałem że to może sterownik wentylatora, jak go sprawdzić i czy odpowiada też za drugi bieg??Podobno ten sterownik pod przezroczystą klapką powinien posiadać blaszkę jako bezpiecznik u mnie jest normalny bezpiecznik a obok niego drugi tylko jest włożony ale nie ma żadnego gniazda żeby do czegoś służył.Może sprawdzić czy prąd wychodzi z tego przekaźnika co cyka ???

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt lut 14, 2012 23:21

najpewniej coś z tym sterownikiem. Nie mam pojęcia o jakim przekaźniku piszesz kolory białego, daj fotkę może to jakaś kombinacja właśnie z tego powodu że oryginalny sterownik padł, padają z zwykle jak parę razy płyn się na nie wyleje ze zbiorniczka, kosztują parę dych na szrocie. I jest koloru czarnego . Póki co możesz zrobić tak jak uboższych wersjach i w mk2, podepnij pierwszy bieg bezpośrednio pod czujnik w chłodnicy bez żadnego sterownika, drugi bieg ciągnie dużo prądu trzeba by zrobić układ z przekaźnikiem żeby nie spalić włącznika w chodnicy. Zorientuj się ilu biegowy jest wentylator 2 czy 3 (ilość styków we wtyczce wentylatora minus 1 to ilość biegów), napisz czy jest klima.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
andrzej2008
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: andrzej2008 » wt lut 14, 2012 23:44

Zrobię jutro foty.Na kostce do wentylatora są trzy przewody czerwony,czerwony z białym paskiem,czerwony z czarnym paskiem.Klima jest manual.A ten bieg pierwszy jak dokładnie podpiąć bez sterownika?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt lut 14, 2012 23:49

sprawdź czy na czerwonym przy włączniku w chłodnicy jest stały plus, jeśli niema podaj go prosto z aku kawałkiem kabla ale daj na nim dodatkowy bezpiecznik. Następnie biało czerwony z włącznika połącz bezpośrednio do biało czerwonego z wentylatora i koniec pracy. Jeśli włącznik i wentylator sa ok będzie działać.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
andrzej2008
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: andrzej2008 » śr lut 15, 2012 00:22

stały plus na czerwonym jest bo jak połączę z czerwono czarnym chyba od powiadający za 2 bieg to wentylator chodzi

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr lut 15, 2012 09:50

no a jak go połaczysz z czerwono białym to I bieg chodzi? Musisz sprawdzic ten czujnik w chłodnicy czy załącza. Ale to pasuje na awarię sterownika lub coś nie tak z tym bezpiecznikiem. Jest tak zwykle - chociaz układy sie różnia, że I bieg działa nawet z zepsutym sterownikiem ale drugi jest sterowany przez sterownik, który włacza II bie albo na podstawie sygnału z czujnika w chłodnicy, albo od klimy, albo od dodatkowego czujnika temperatury który nie wiem czy jest w twoim silniku - u mnie w 2E jest przykręcony do blachy przy głowicy. Przy czym drugi bieg od czujnika w chłodnicy i od klimy działa tylko na zapłonie, a ten dodatkowy czujnik włacza wentylator tylko na wyłączonym zapłonie, dla dochłodzenia silnika po jeździe

Awatar użytkownika
andrzej2008
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: andrzej2008 » śr lut 15, 2012 11:46

nie chodzi.W moim jest wkręcony w głowicy chyba o ten ci chodzi jest do niego idzie jeden przewód i zwierałem go z masą i nic.A drugi bieg na krótko gdy zewrę przy chłodnicy chodzi bez zapłonu.

Awatar użytkownika
andrzej2008
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: andrzej2008 » śr lut 15, 2012 11:53

to jest ten biały przekaźnik gdy zewrę dwa przewody przy chłodnicy odpowiadające za I bieg.A reszta bezpieczników od czego są??? Obrazek Obrazek Obrazek
A te bezpieczniki w sterowniku wentylatora tak powinny być ? ten po prawej jakby był w zapasie
Obrazek
A to jest chyba ten czujnik który odpowiada za dochładzanie silnika po wył zapłonu.Po podaniu masy nie ma żadnej reakcji.
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”