Po ładowaniu akumulatora nie kręci

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
herbu
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: herbu » pn lut 13, 2012 08:41

Przez te mrozy, których mam już serdecznie dosyć i wykańczają powoli moje auta, rozładował mi się w Golfie akumulator. W sumie nic dziwnego, bo auto więcej stało niż jeździło. Ale do rzeczy - wczoraj wyjąłem akumulator żeby go naładować. Po ładował się ze 4-5 godzin po czym zniosłem go do auta, podłączyłem jak należy, tzn. najpierw plus, później minus i próbuje zapalić.
No i tu zonk! Po przekręceniu kluczyka w pozycję 1 wszystkie kontrolki się zapalają - czyli prąc jest (no ale na rozładowanym też był). Za to po przekręceniu kluczyka w pozycję 2 rozrusznik nie kręci. I tak z 5 razy i w końcu zaskoczył - kręci ładnie, czyli akumulator jest naładowany. Auto zapala, można jechać.
Jednak po wyłączeniu sytuacja się powtarza. Czasami zaskoczy za 3 razem, czasami za 10. Co jest? Poprawiłem jeszcze wczoraj wieczorem klemy, przykręciłem je mocniej - odpaliłem 3 razy - zapalił za 1 razem. Myślę - problem rozwiązany. Ale dzisiaj rano powtórka. Co jest grane?

Skoda Octavia 1.9TDI PD Obrazek

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: -=ren=- » pn lut 13, 2012 13:03

dwie rzeczy - rozrusznik do przeglądu - tj stan elektromagnesu, a druga to okablowanie - czy końcówka od kabla załączającego elektromagnes jest na miejscu, czy stacyjka ok...

vwlifestyle.pl
Obrazek

Awatar użytkownika
herbu
Kontakt:

Post autor: herbu » pn lut 13, 2012 13:17

-=ren=- pisze:dwie rzeczy - rozrusznik do przeglądu - tj stan elektromagnesu, a druga to okablowanie - czy końcówka od kabla załączającego elektromagnes jest na miejscu, czy stacyjka ok...
No tak, tyle, że przed odłączeniem akumulatora nie było ani razu żadnych problemów. Sprawdzę jeszcze raz klemy, dokręcę, przeczyszczę - najpierw rzeczy najłatwiejsze.

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: -=ren=- » pn lut 13, 2012 17:35

aha a trzecią rzeczą jest stan akumulatora... przez 5 godzin nie naładujesz do 100% ktoś zdiagnozował Ci stan akumulatora?

vwlifestyle.pl
Obrazek

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » pn lut 13, 2012 17:43

herbu pisze:Jednak po wyłączeniu sytuacja się powtarza. Czasami zaskoczy za 3 razem, czasami za 10. Co jest? Poprawiłem jeszcze wczoraj wieczorem klemy, przykręciłem je mocniej - odpaliłem 3 razy - zapalił za 1 razem. Myślę - problem rozwiązany. Ale dzisiaj rano powtórka. Co jest grane?
zobacz stan kabla masowego który jest przykręcony pod akumulatorem do nadwozi a- odkręć nakrętkę, wyczyść pod nią i przykręć. Jak się sytuacja będzie powtarzać - wypiąć kostkę stacyjki i sprawdzić czy samą kostką zapala za każdym razem (możliwa wina kostki lub samej stacyjki - wiosełka)

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

Awatar użytkownika
herbu
Kontakt:

Post autor: herbu » pn lut 13, 2012 19:54

Na szczęście to była błahostka - pomogło wyczyszczenie klem. Auto pali jak nowe :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”