Przez te mrozy, których mam już serdecznie dosyć i wykańczają powoli moje auta, rozładował mi się w Golfie akumulator. W sumie nic dziwnego, bo auto więcej stało niż jeździło. Ale do rzeczy - wczoraj wyjąłem akumulator żeby go naładować. Po ładował się ze 4-5 godzin po czym zniosłem go do auta, podłączyłem jak należy, tzn. najpierw plus, później minus i próbuje zapalić.
No i tu zonk! Po przekręceniu kluczyka w pozycję 1 wszystkie kontrolki się zapalają - czyli prąc jest (no ale na rozładowanym też był). Za to po przekręceniu kluczyka w pozycję 2 rozrusznik nie kręci. I tak z 5 razy i w końcu zaskoczył - kręci ładnie, czyli akumulator jest naładowany. Auto zapala, można jechać.
Jednak po wyłączeniu sytuacja się powtarza. Czasami zaskoczy za 3 razem, czasami za 10. Co jest? Poprawiłem jeszcze wczoraj wieczorem klemy, przykręciłem je mocniej - odpaliłem 3 razy - zapalił za 1 razem. Myślę - problem rozwiązany. Ale dzisiaj rano powtórka. Co jest grane?
Po ładowaniu akumulatora nie kręci
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
dwie rzeczy - rozrusznik do przeglądu - tj stan elektromagnesu, a druga to okablowanie - czy końcówka od kabla załączającego elektromagnes jest na miejscu, czy stacyjka ok...
- herbu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
No tak, tyle, że przed odłączeniem akumulatora nie było ani razu żadnych problemów. Sprawdzę jeszcze raz klemy, dokręcę, przeczyszczę - najpierw rzeczy najłatwiejsze.-=ren=- pisze:dwie rzeczy - rozrusznik do przeglądu - tj stan elektromagnesu, a druga to okablowanie - czy końcówka od kabla załączającego elektromagnes jest na miejscu, czy stacyjka ok...
aha a trzecią rzeczą jest stan akumulatora... przez 5 godzin nie naładujesz do 100% ktoś zdiagnozował Ci stan akumulatora?
zobacz stan kabla masowego który jest przykręcony pod akumulatorem do nadwozi a- odkręć nakrętkę, wyczyść pod nią i przykręć. Jak się sytuacja będzie powtarzać - wypiąć kostkę stacyjki i sprawdzić czy samą kostką zapala za każdym razem (możliwa wina kostki lub samej stacyjki - wiosełka)herbu pisze:Jednak po wyłączeniu sytuacja się powtarza. Czasami zaskoczy za 3 razem, czasami za 10. Co jest? Poprawiłem jeszcze wczoraj wieczorem klemy, przykręciłem je mocniej - odpaliłem 3 razy - zapalił za 1 razem. Myślę - problem rozwiązany. Ale dzisiaj rano powtórka. Co jest grane?
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
- herbu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Na szczęście to była błahostka - pomogło wyczyszczenie klem. Auto pali jak nowe