Problem z oswitleniem kokpitu/wnętrza nie gaśnie

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

garfild69
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: garfild69 » pt lut 10, 2012 21:43

Witam,
Mam pewien problem z oświetleniem kokpitu w moim mk3 94' 1.6 75KM, otóż gdy przełącznik światła jest ustawiony w zasadniczej pozycji, czyli kiedy otwieram drzwi światło kokpitu się zapala a gdy zamykam bądź przekręcam kluczyk w stacyjce światło gaśnie ale w moim przypadku jest inaczej czyli światło w każdej z tych sytuacji świeci. Dopiero gdy ustawię przełącznik na "0" czyli żeby światło się w ogóle nie załączyło to wtedy gaśnie. Zauważyłem również, gdy światło jest ustawione na tymczasowe i w trakcie tego przełączam na stałe to jasność tego poprzedniego jest słabsza. Próbowałem już czyścić te styki ale problem wciąż istnieje. Chciałem dodać, że problem wystąpił podczas pracy żarówki diodowej, chociaż zmiana na zwykłą niczego nie zmieniła. Mam nadzieję, że znacie problem albo może w czymś doradzicie, bo szukałem już na tylu forach i nie znalazłem odpowiedzi.

Awatar użytkownika
Bednarus
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Bednarus » pt lut 10, 2012 22:35

Najpierw sprawdź włączniki krańcowe drzwi (te w słupkach), czyli wymontuj delikatnie po kolei pojedynczo każdy z nich i odłącz od niego wtyczkę. Następnie przy zamkniętych pozostałych drzwiach sprawdź czy problem dalej istnieje i tak dla wszystkich drzwi. Jak przy którymś problem zniknie to masz winowajcę.

garfild69
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: garfild69 » sob lut 25, 2012 23:54

Wczoraj przyszły dwa czujniki do drzwi, od razu założyłem je mając nadzieję że wszystko zacznie działać jak powinno ale niestety problem występuje nadal :( może poradzicie coś innego ?

Awatar użytkownika
Bednarus
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Bednarus » pn lut 27, 2012 13:45

Czemu nie zrobiłeś tak jak napisałem, żeby zdiagnozować usterkę. Nie musiałbyś kupować tych włączników krańcowych. Rozumiem, że masz auto trzydrzwiowe?

garfild69
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: garfild69 » wt mar 20, 2012 21:08

Tak 3d a kupiłem ponieważ jak chciałem wymontować jeden to niestety obudowa czujnika pękła więc postanowiłem kupić dwa nowe, spróbuje przełożyć jeszcze cały panel ze światłem z innego auta

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”