Witam,
Mam taki problem związany z zamkiem centralnym w VW Golf mk2, tj.:
tej zimy podczas pierwszych mrozów poniżej 10 wracałem od kolegi, wszystko otworzyło się ładnie, tak jak zawsze, jadąc zauważyłem, że mam lekko niedomknięte drzwi, więc na pustej drodze zamknąłem je porządniej (nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie)
następnie pod domem chciałem zamknąć drzwi z pilota ale tylko mrugnął światłami + sygnał dźwiękowy, jednak drzwi nie zamknęły się, jako że mieszkam w bloku i nie mam podwórka ani garażu musiałem zamknąć drzwi więc wcisnąłem haczyki do dołu i zamknąłem z pilota.
Następnego dnia drzwi otworzyły się elegancko, zamknęły również. Lecz przy następnym podejściu zamek od kierowcy nie drgnął, a od pasażera otworzył się, od tej pory jestem zmuszony wchodzić do auta od drugiej strony i w dodatku zamek pasażera sam nie zamyka się, (muszę go wcisnąć), ale otwiera się normalnie.
Myślę, że wpływ na to mogą mieć ostatnie temperatury (poniżej -20*C), jednak nie znam się na tym w ogóle, więc proszę o jakąś radę co z tym można zrobić.
Auto to Golf II 1.6 TD 2/3drzwi.
dodam, że ręką od środka haczyk nie ma ochoty wyskoczyć, od zewnątrz z klucza również a nie będę szarpał, bo mogę coś złamać...
Zamek centralny działa tylko w 1/4
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Pytanie zasadnicze.Czy masz centralny zamek pneumatyczny (pompka pod lewą tylną lampą w bagazniku ) sterowany alarmem, czy cały centralny zamek jest dołożony?
Hmm...
Samochód mam od października, i nie jestem pewien czy był montowany centralny zamek, ale nie zauważyłem w bagażniku żadnej pompki (to jakaś duża pompka czy raczej mało widoczna?)
dodam, że centralny jest z pilota (jak działał to zamykał/otwierał drzwi i włączał alarm) lub po przekręceniu o ok 45* klucza w zamku (w tej chwili to akurat nie działa).
.
Po dobrym rozgrzaniu samochodu (60km) zamek zadziałał normalnie, (udało się otworzyć drugie drzwi, zamknąć je i otworzyć z pilota) po ok 2h znów to samo (drzwi tylko od pasażera się otworzyły), po powrocie znów zadziałało normalnie, jednak domyślam się, że po mroźnej nocy zamek znów zamarznie.
Co mogę zrobić aby zapobiec zamarzaniu zamka?
Samochód mam od października, i nie jestem pewien czy był montowany centralny zamek, ale nie zauważyłem w bagażniku żadnej pompki (to jakaś duża pompka czy raczej mało widoczna?)
dodam, że centralny jest z pilota (jak działał to zamykał/otwierał drzwi i włączał alarm) lub po przekręceniu o ok 45* klucza w zamku (w tej chwili to akurat nie działa).
.
Po dobrym rozgrzaniu samochodu (60km) zamek zadziałał normalnie, (udało się otworzyć drugie drzwi, zamknąć je i otworzyć z pilota) po ok 2h znów to samo (drzwi tylko od pasażera się otworzyły), po powrocie znów zadziałało normalnie, jednak domyślam się, że po mroźnej nocy zamek znów zamarznie.
Co mogę zrobić aby zapobiec zamarzaniu zamka?
-----------------------------------------------
weź rozbierz zamek i smarem go bo on normalnie sobie zamarza i tyle chyba że nie chce ci się tego rozbierać to spróbuj olejem po smarować ale to takie słabe
Masz ochotę zajrzyj i zostaw coś po sobie
:)
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=459809" onclick="window.open(this.href);return false;
kupie wzmocnienia zderzaków przód + tyl pod szeroki zdeś tylko ori wchodzi w grę

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=459809" onclick="window.open(this.href);return false;
kupie wzmocnienia zderzaków przód + tyl pod szeroki zdeś tylko ori wchodzi w grę
na dzień dzisiejszy po ustaniu dużych mrozów już z tydzień drzwi otwierają się normalnie (nawet przy -5
), kupiłem jakiś spray smarujący "double bb" i trochę psiknąłem w zamek i obok haczyka. Jak na razie ok, na wiosnę chyba rozbiorę drzwi i je przesmaruję dokładniej chyba, pozdrawiam.

-----------------------------------------------