Gdzie znajdę te sygnały - VSS, wtryskiwaczy, sondy ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam.
Szykuję się do montażu uniwersalnego kompa do mk3. Mam do was pytanie, gdzie dorwę sygnały z:
VSS - pewnie chodzi o impulsator z skrzyni biegów
wtryskiwaczy
sondy lambda
Podejrzewam że VSS wezmę gdzieś z licznika, zastanawia mnie teraz skąd pobrać sygnał z wtryskiwaczy ?
Szykuję się do montażu uniwersalnego kompa do mk3. Mam do was pytanie, gdzie dorwę sygnały z:
VSS - pewnie chodzi o impulsator z skrzyni biegów
wtryskiwaczy
sondy lambda
Podejrzewam że VSS wezmę gdzieś z licznika, zastanawia mnie teraz skąd pobrać sygnał z wtryskiwaczy ?
Skąd pomysł że VSS to impulsator? Co to za uniwersalny komp?
W elektronice przez skrót Vss czasem oznacza się zasilanie.. konkretnie zasilanie ujemne w układach unipolarnych
nie wiem jaki masz silnik.. Ale powinieneś mieć dostęp do wszystkich pinów w kostce ecu - lambda pin 38, wtryskiwacz pin 7
wystarczy zerknąć na schemat (przypomnę że wtryskiwacz jest sterowany "masą")
na podstawie "Sam naprawiam..."
Jeśli jesteś pewien że VSS to impulsy prędkości to sygnał możesz wygodnie pobrać sobie z niebieskiego mostka nad skrzynką bezpieczników.
W elektronice przez skrót Vss czasem oznacza się zasilanie.. konkretnie zasilanie ujemne w układach unipolarnych
nie wiem jaki masz silnik.. Ale powinieneś mieć dostęp do wszystkich pinów w kostce ecu - lambda pin 38, wtryskiwacz pin 7
wystarczy zerknąć na schemat (przypomnę że wtryskiwacz jest sterowany "masą")
na podstawie "Sam naprawiam..."
Jeśli jesteś pewien że VSS to impulsy prędkości to sygnał możesz wygodnie pobrać sobie z niebieskiego mostka nad skrzynką bezpieczników.
MK3 ADZ->AGU
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Najlepiej podaj model silnika i schemat podlaczenia tego komputerka to sie napisze co i jak.
Witajcie.
VSS - tak napisał jeden ze sprzedawców, może była to pomyłka
Silnik 1,4, rocznik 94, prawdopodobnie ABD ale nie można "poznać"
Oto komputer:
http://www.telwis.pl/uniwersalny-komput ... p-119.html" onclick="window.open(this.href);return false;
VSS - tak napisał jeden ze sprzedawców, może była to pomyłka
Silnik 1,4, rocznik 94, prawdopodobnie ABD ale nie można "poznać"
Oto komputer:
http://www.telwis.pl/uniwersalny-komput ... p-119.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Dla ABD jest tak jak napisałem, z tym że lambda jest podpięta pod 2 piny; oprócz 38 to jeszcze pod 15 (sonda 5-pinowa)
MK3 ADZ->AGU
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
15 to masa sondy wiec ten przewod mozesz sobie odpuscic.
vss to faktycznie sygnal z impulsatora w skrzyni.
vss to faktycznie sygnal z impulsatora w skrzyni.
Re: Gdzie znajdę te sygnały - VSS, wtryskiwaczy, sondy ?
Tak z ciekawości zapytam.. po co dwie masy w sondzie lambda?agrala pisze:15 to masa sondy wiec ten przewod mozesz sobie odpuscic.
MK3 ADZ->AGU
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Po co dwie masy? Widziales jak wyglada uklad wydechowy po kilku latach - caly zardzewialy. Sonda nie jest na silniku tylko w ukladzie wydechowym i bez tej masy czasami odczyt z sondy jest niepoprawny przez zbyt duza rezystancje. Dodatkowa masa poprawia odczyt.
Zmierz miernkiem rezytancje miedzy obudowa sondy a tym przewodem to sie przekonasz ze sa razem polaczone.
Zmierz miernkiem rezytancje miedzy obudowa sondy a tym przewodem to sie przekonasz ze sa razem polaczone.
Chodzi mi o masę w ekranie, styk 44 w ECU.
MK3 ADZ->AGU
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Nie wiem o co Ci w koncu chodzi.
Najpierw piszesz po co druga masa, teraz ze chodzilo Ci o ekran.
Ekran jest do eliminacji zaklucen.
W tym przypadku sygnal sondy to maksymalnie 1V - kazde zaklocenie moze znacznie zmienic odczyt wartosci z sondy, stad ekran.
Najpierw piszesz po co druga masa, teraz ze chodzilo Ci o ekran.
Ekran jest do eliminacji zaklucen.
W tym przypadku sygnal sondy to maksymalnie 1V - kazde zaklocenie moze znacznie zmienic odczyt wartosci z sondy, stad ekran.
No, ale ekranuje się masą.. prawda?
MK3 ADZ->AGU