Problem z tylną klapą i drzwiami
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam wszystkich jestem nowy na forum więc nie jestem pewien czy pisze w dobrym dziale jeśli nie to z góry przepraszam i proszę o przeniesienie tematu do odpowiedniego działu. Mam dwa golfy oba to 5 drzwiowe hatchbacki z silnikami 1.9 TDi o mocy 105KM oba pochodzą z 2004r w golfie żonki po ruszeniu z miejsca zamykają się drzwi aby wysiąść trzeba nacisnąć guzik albo dwa razy pociągnąć klamkę. W moim aucie zadziałało to tylko raz i na dodatek stało się to w przodkowym momencie po jakiejś godzinie jazdy. Kolejna niedogodność to otwieranie klapy bagażnika czasem klapa otwiera się pięknie i z kluczyka i przy użyciu klamki a czasem nie można jej otworzyć . Nie wiem czy dobrze myślę ale pewnie jest tam elektromagnes? A one czasem śniedzieją. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemów podejrzewam że nie są to jakieś poważne usterki ale przyznaje że potrafią irytować szczególnie klapa bagażnika. Z góry wielkie dzięki za pomoc 

- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
nie dodałeś że "lub wyciągnąć kluczyk ze stacyjki", jest to ustawienie komfortu zwane auto-lock lub auto-unlock,w golfie żonki po ruszeniu z miejsca zamykają się drzwi aby wysiąść trzeba nacisnąć guzik albo dwa razy pociągnąć klamkę
być może wcześniej nieswiadomie nacisnąłeś guzik w drzwiach, po prostu nie masz tego ustawione w module komfortu jak na foto poniżej, to screen z mojego modułu, również tego nie ustawiłem bo mnie to wkurzałoW moim aucie zadziałało to tylko raz i na dodatek stało się to w przodkowym momencie po jakiejś godzinie jazdy

coś bliżej napisz, nie słychać siłownika czy słychać?Kolejna niedogodność to otwieranie klapy bagażnika czasem klapa otwiera się pięknie i z kluczyka i przy użyciu klamki a czasem nie można jej otworzyć . Nie wiem czy dobrze myślę ale pewnie jest tam elektromagnes?
Może to być uszkodzony zamek - wymontuj go i obejrzyj zębatki przy silniczku, czy nie mają ubytków.wojtasm91 pisze:Kolejna niedogodność to otwieranie klapy bagażnika czasem klapa otwiera się pięknie i z kluczyka i przy użyciu klamki a czasem nie można jej otworzyć
Re: Problem z tylną klapą i drzwiami
Co do pracy zamka w klapie słychać że pracuje ale nie zawsze otwiera klapę
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
może zbyt energicznie naciskasz na logo w klapie, wówczas potrafi nie otworzyć się tylko zablokować w połowie skoku, ale to normalne