Hej,
Mam Golfa 2 1.6D, po 3 latach postanowiłem wymienić świece żarowe, wymieniłem, okazało się że 1 świeca w ogóle nie paliła, druga jakaś lewa:). Więc zamontowałem 4 Bosha:), i teraz mam pytanie jakie napięcie powinno być na świecach, ponieważ autko nie chce odpalić, biorąc pod uwagę że rano było bardzo ciepło:)... ja mam napięcie 9.9V na świecach, na kablu 10.1V, a oczywiście z akumulatora więcej:). Czy takie napięcie jest ok, czy zastanowić się nad wymiana przekaźnika APE-25A?:)
Napięcie na świecach żarowych
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
jest spdek napiecia gdyż jest opór nakablach, stykach i połączeniach. troszke mało ale nie jest zle. To ma wpływ jedynie na to ze dluzej sie rozgrzewaja te swiece ale jak odczekasz nieco dluzej to powinien silnik ładnie odpalić. Lepiej bylo zakupic swiece NGK bo mniej pradu ciagna i szybo sie rozgrzewają.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
A może to być wina przekaźnika że daje tylko 10V? Zamiast ponad 11V z akumulatora?
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Wpenij jeden przewod woltomierza przed przekaznikiem a drugi za przekaznikiem - to co pokaze woltomierz to spadek napiecia.
Tak samo mozesz zrobic z przewodem pomiedzy przekaznikiem a pierwsza swieca.
4 swiece po 10A na przewod 4mm2 lub 2,5 to troche spadku tam bedzie.
Chcesz miec wieksze napiecie na swiecach to daj grubszy przewod z aku do przekaznika i z przekaznika na swiece.
Wieksze napiecie na swiecach to krotsze zycie swiec.
Tak samo mozesz zrobic z przewodem pomiedzy przekaznikiem a pierwsza swieca.
4 swiece po 10A na przewod 4mm2 lub 2,5 to troche spadku tam bedzie.
Chcesz miec wieksze napiecie na swiecach to daj grubszy przewod z aku do przekaznika i z przekaznika na swiece.
Wieksze napiecie na swiecach to krotsze zycie swiec.
Dziękuje za odpowiedź, jeżeli problem nie leży że za niskie napięcie, to gdzieś indziej musi być problem;/. Ale przynajmniej nie muszę na ślepo kupować przekaźnika nowego za 60zł:)