Problemy z elektryką, moduł komfortu.

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » pn sty 23, 2012 17:19

marcel89 pisze:lustra sa elektryczne i podrzewane, szyby sa oryginalne,
skoro tak to jak wytłumaczysz istnienie wiązek których nei powinno być przy oryginalnych szybach?? Jak wytłumaczysz istnienie komfortu nie obsługujacego szyb?
marcel89 pisze:a temat w linku jest nie skonczony,
jest skończony, nie zostały zamieszczone tylko fotki wiązek w drzwiach

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

marcel89
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Problemy z elektryką, moduł komfortu.

Post autor: marcel89 » pn sty 23, 2012 18:09

wedlug mnie jakiemus baranowi poszedl komfort zmenil go ten ktory jest teraz nieprawidlowy,nie mogl dojsc do ladu pomieszal instalacje i w koncu do tylu wrzucil blachy z maualem (widac po jakosci wykonanych otworow na korby), jak wytlumaczysz mi to ze z tylu w drzwiach jest instalacja pod elektryke i sa przyciski do szyb? a z przodu nie ma dziur po korbach? dodam ze tapicerka jest w kolorze bezu co ciezko znalesc.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » pn sty 23, 2012 23:44

marcel89 pisze:wedlug mnie jakiemus baranowi poszedl komfort zmenil go ten ktory jest teraz nieprawidlowy,nie mogl dojsc do ladu pomieszal instalacje
jeżeli tak...to czytając podany wcześniej temat ogarniesz problem sam - o ile masz pojęcie o kabelkach, schematach itd.
W ogóle z tego co piszesz to moduł masz na trzy wtyczki...ale wtyczki powinny być tylko dwie
tamten temat na prawdę rozjaśni sytuację jeżeli kumasz tego typu sprawy...tylko trzeba by podejść do sprawy tak jakby zakładać wsio od zera. Lukasz obecne wiązki i badasz czy zgadzają się ze schematami...

marcel89
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: marcel89 » wt sty 24, 2012 23:45

modul jest na 2 wtyczki, numer tak jak podalem wyzej, narazie odpuszczam temat, bo chwilowo nie mam czasu, jak ogarne temat dam znac jak to rozwiazalem i w czym byl problem. dziekuje wszystkim za pomoc. pozdrawiam

marcel89
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: marcel89 » wt lut 14, 2012 23:52

witam, powoli ogarniam elektryke.
uruchomilem centralny na module ktorego numery podalem wyzej,
potrzeboje schemat lusterek elektrycznych, przy wlaczniku, (obslugiwane bez komfortu) posiadam 2 schematy i zaden nie pasuje,
numer wlacznika lusterek 1J1959565A, jesli ktos by cos mial bede wdzieczny, potrzebne na juz ;p

i kolejny problem, musze wedziec jaki sygnal (+,-, ile V) podaje komfort na modul elektrycznego podnosnika szyb i na ktory pin, ewentualnie schemat tego moduly przy silniku.

dziekuje za wszelka pomoc

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » śr lut 15, 2012 09:33

marcel89 pisze:i kolejny problem, musze wedziec jaki sygnal (+,-, ile V) podaje komfort na modul elektrycznego podnosnika szyb i na ktory pin, ewentualnie schemat tego moduly przy silniku.
jak rozumiem - masz zamiar zrobić silniki pod moduł komfort, panel kierowcy pod moduł komfort ale bez modułu komfort? Życzę powodzenia
marcel89 pisze:potrzeboje schemat lusterek elektrycznych, przy wlaczniku, (obslugiwane bez komfortu) posiadam 2 schematy i zaden nie pasuje,
ja mam taki schemat ale włącznik musisz mieć starego typu tj z takimi 2 przyciskami a nie z pokrętłem

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

marcel89
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: marcel89 » śr lut 15, 2012 22:51

ok dzieki wszystkim za wszystko

chcialbym powiedziec wszystkim NIEDOWIARKOM ktorzy twierdza ze nie da sie zrobic elektrycznych szyb na oryginalnych modulach bez komfortu i sterowania elektrycznych lusterek ze sa w wielkim bledzie.

Trzeba troche pokombinowac, ale da sie wszystko,nie bede sie rozpisywal co i jak powiem tylko ,ze praca szyb zachowana w oryginale, odciecie, blokady, domykanie, sterowanie w panelu kierowcy itd.

pozdrawiam i zycze powodzenia szukajacym pomocy na tym forum.

prosze o zamkniecie tematu

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » czw lut 16, 2012 00:00

marcel89 pisze:chcialbym powiedziec wszystkim NIEDOWIARKOM ktorzy twierdza ze nie da sie zrobic elektrycznych szyb na oryginalnych modulach bez komfortu i sterowania elektrycznych lusterek ze sa w wielkim bledzie.

Trzeba troche pokombinowac, ale da sie wszystko,nie bede sie rozpisywal co i jak powiem tylko ,ze praca szyb zachowana w oryginale, odciecie, blokady, domykanie, sterowanie w panelu kierowcy itd.
następnym razem jak będziesz o coś pytał to pewnie inni forumowicze odpowiedzą ci tak:
marcel89 pisze:Trzeba troche pokombinowac, ale da sie wszystko,nie bede sie rozpisywal co i jak
skoro twierdzisz że się da to powinieneś to napisać - pamiętam jak jeden forumowicz twierdził ze się da rkm ustawić na liczniku immo 2 - jak poprosiłem o konkretny numer licznika i rodzaj epromu, miejsce zmiany to gość nagle zamilkł. W twoim przypadku - taaa da się - przerabiając panel kierowcy i puszczając osobne kabelki do wszystkich silniczków pomijając moduły na silniczkach (czyli zasada działania jak w golfie mk2/mk3) lub tez odcinać napięcie po kluczyku co 10 minut żeby pracowało wszystko w trybie awaryjnym.
Jak znasz lepsze dobre rozwiazanie to jestem ciekaw ...

marcel89
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: marcel89 » czw lut 16, 2012 23:55

co do szyb,to prawda, zostal zbudowany modul ktory po wlaczeniu zaplonu, co 5 min wlancza napiecie na moduly szyb, panel kierowcy zostal przerobiony tak jak mowisz i do kazdego modulu szyb dociagniete kable zeby sterowac z glownego panelu, wybralem taki sposob, bo byl tanszy poprostu, dokupienie odpowiedniego kompfortu plus przerobka istniejacej wiazki, a pozniej problemy z kanem :/ jak nie przemawialo do mnie to rozwiazanie

a co do lusterek, to sposob podobny, do prawego docagniete kable, obeszlo sie bez komfortu, bylo troche zabawy z podlaczeniem odpowiednich kabl ale udalo sie, (wedle schematu nic sie nie zgadzalo)

podswetlenie drzwi (oprocz kierowcy) zmienione sterowanie na przekazniku bo bylo sterowane masa,

ogolnie rozwiazanie tego wszystkiego dosc prymitywne, ale najwazniejsze ze dziala, i wszystkie pozniejsze usterki latwe do zdiagnozowania

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » pt lut 17, 2012 00:35

marcel89 pisze:dokupienie odpowiedniego kompfortu plus przerobka istniejacej wiazki, a pozniej problemy z kanem :/ jak nie przemawialo do mnie to rozwiazanie
mylisz się i jest to tańsza sprawa ale każdy ma prawo do swojego zdania

Awatar użytkownika
guziolek
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Re: Problemy z elektryką, moduł komfortu.

Post autor: guziolek » pt lut 17, 2012 17:33

marcel89 pisze: pozniej problemy z kanem :/
Piszesz o tym, jakby to jakiś powszechny problem był. Przez niemal 2 lata spotkałem się tutaj z max 5 tematami gdzie głównym winowajcą niedziałających szyb, zamków, i czegokolwiek z nim związanego był komfort, reszta to wina pękających kabli, mikrostyków, przełączników itp, a więc typowa mechanika, a nie elektronika :bigok:
Zrobiłeś jak chciałeś, wolno ci, ale lepiej to nie jest :bajer:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”