Hałasuje klima manualna
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Hałasuje klima manualna
Witam
Ostatnio jako że było ciepło i mokro, postanowiłem uruchomić klimę, zęby ładnie szyby odparować.
I pojawiły się nowe dźwięki, podczas stania na światłach, na wolnych obrotach z włączona klimą słychać hałas.
Nie umiem określić dokładnie jaki, ale mniej więcej jak by się poluzowała jakaś obudowa i mocno drżała i pukała.
Macie jakiś pomysł co to może być?? możliwe że to pasek stracił już swoje lata świetności i trzeba go wymienić??
Klima miała wymienny czynnik chłodzący i smarujący przez zeszłym sezonem letnim.
Pozdram
Ostatnio jako że było ciepło i mokro, postanowiłem uruchomić klimę, zęby ładnie szyby odparować.
I pojawiły się nowe dźwięki, podczas stania na światłach, na wolnych obrotach z włączona klimą słychać hałas.
Nie umiem określić dokładnie jaki, ale mniej więcej jak by się poluzowała jakaś obudowa i mocno drżała i pukała.
Macie jakiś pomysł co to może być?? możliwe że to pasek stracił już swoje lata świetności i trzeba go wymienić??
Klima miała wymienny czynnik chłodzący i smarujący przez zeszłym sezonem letnim.
Pozdram
Hałasuje klima manualna
U mnie takie objawy dawały zużyte łożyska w kompresorze, najbardziej wywalone okazało się nie to bliżej koła pasowego ale to w obudowie kompresora i właśnie na wolnych obrotach tłukło, za naprawę dałem dwa lata temu około 300 zł. "Naprawiacz" stwierdził, że w golfie montowane były dwa rodzaje kompresorów, z niebieska i z zieloną naklejką, ja mam z zieloną i rzekomo te są bardziej awaryjne. Pozdrawiam.
Hałasuje klima manualna
A gdzie to naprawiałeś?? i czy do tego trzeba wywalić cały gaz z układu?? czy ten hałas znikał jak dodałeś gazu??
-
- Mały gagatek
Hałasuje klima manualna
Bardzo mozliwe, że to łozysko czołowe. "stara' usterka w więkoszści typów kompresorów
Najlepiej jest wyciągnać kompresor z auta zeby wymienic to łozysko i ewentualnie sprawdzic cała sprężarke.
Najlepiej jest wyciągnać kompresor z auta zeby wymienic to łozysko i ewentualnie sprawdzic cała sprężarke.
Hałasuje klima manualna
sprawdzałem właśnie i mam kompresor z niebieską naklejką. Wiem że najłatwiej wyciągnąć cały kompresor, ale wtedy trzeba spuszczać czynnik, co mi sie srednio podoba, ale w golfie tam jest mało miejsca wiec pewnie nie bedzie innego wyboru.
Dzieki za Info
Pozdro
Dzieki za Info
Pozdro
Hałasuje klima manualna
Naprawiałem to w Sośnicowicach, niedaleko Gliwic, tzn. naprawiali mi, wypompowali gaz z układu i po naprawie z powrotem załadowali ( za gaz nic nie dopłacałem). U mnie hałasowało tylko na wolnych obrotach- tłukło, jakby coś waliło w obudowę silnika, tak mi się wtedy wydawało, przy wyższych obrotach był spokój. Z tego co pamiętam sama naprawa nie była droga, tylko te łożyska dość kosztowne.
Hałasuje klima manualna
No ja właśnie mam dokładnie takie same objawy. teraz sobie to odpuszczę, ale przed sezonem trzeba będzie to zrobić , Pozdro