Kontrolka tempomatu oraz podział fis
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Koledzy mam dla Was zagadkę.
Jeżdzę golfem 2000 ALH 1.9 w aucie wstawiłem licznik 1/2 fis z passata b5FL.
Po pewnym czasie dołożyłem sobie tempomat ,trochę było z tym problemów ,ale finalnie udało się.
Poprzednio przełączając manetkę z OFF->ON na liczniku zapalała się zielona kontrolka informująca o załączeniu i tempomatu. Aktualnie zgasła i już nie działa. Bloki pomiarowe wskazują na prawidłową pracę tempomatu ,zresztą ten działa prawidłowo . Co teraz?
Czytałem fora i dużo osób piszę ,że kontrolka może być ale sterownik silnika jej nie obsługuje itd. Zdziwiło mnie to ,że u mnie chodziła a teraz zgasła mimo ,iż tempomat działa.
Druga sprawa.
W aucie zmieniłem skrzynię na manualną. Aktualnie w vagu w sterowniku can błąd 01315 -brak komunikacji ze sterownikiem TCU.
Prócz tego licznik jest podzielony dwoma liniami, kodowanie sterownika CAN 00006 .Problem w tym ,że nie przyjmuje on innego kodowania (chciałem spróbować 00004).
dzięki za porady.
Jeżdzę golfem 2000 ALH 1.9 w aucie wstawiłem licznik 1/2 fis z passata b5FL.
Po pewnym czasie dołożyłem sobie tempomat ,trochę było z tym problemów ,ale finalnie udało się.
Poprzednio przełączając manetkę z OFF->ON na liczniku zapalała się zielona kontrolka informująca o załączeniu i tempomatu. Aktualnie zgasła i już nie działa. Bloki pomiarowe wskazują na prawidłową pracę tempomatu ,zresztą ten działa prawidłowo . Co teraz?
Czytałem fora i dużo osób piszę ,że kontrolka może być ale sterownik silnika jej nie obsługuje itd. Zdziwiło mnie to ,że u mnie chodziła a teraz zgasła mimo ,iż tempomat działa.
Druga sprawa.
W aucie zmieniłem skrzynię na manualną. Aktualnie w vagu w sterowniku can błąd 01315 -brak komunikacji ze sterownikiem TCU.
Prócz tego licznik jest podzielony dwoma liniami, kodowanie sterownika CAN 00006 .Problem w tym ,że nie przyjmuje on innego kodowania (chciałem spróbować 00004).
dzięki za porady.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
a próbowałeś jeszcze raz zatwierdzić 00006 ??boneksl pisze:Problem w tym ,że nie przyjmuje on innego kodowania (chciałem spróbować 00004)
-
- ->|<-
1. Co do kontrolki to może się przepaliła ? Bo jak sterownik dawał sygnał to raczej ciągle go daje a licznik z B5FL na 200% wyświetli. Widzę, że masz kabel to zrób test zegarów i sprawdź czy wtedy świeci.
2. Kodowanie masz dobre bo 7 to automat. Problem dwóch lini może być w liczniku: połącz się z nim, wejdź do kodowania i zmień ostatnią cyfrę na manual - (wyświetli się chmurka i tam będzie kilka możliwości
2. Kodowanie masz dobre bo 7 to automat. Problem dwóch lini może być w liczniku: połącz się z nim, wejdź do kodowania i zmień ostatnią cyfrę na manual - (wyświetli się chmurka i tam będzie kilka możliwości
Kupię:
- HBM'y,
- W8 pod szyber,
- kratki nawiewów z Bory.
" What does the World, mean to You ? "
- HBM'y,
- W8 pod szyber,
-
- ->|<-
Spróbuj zmienić ostatnią cyfrę w kodowaniu od 1 do 4 (2 odpowiada za automat - możliwe, że 3 lub 4 zadziała prawidłowo). (np. xxxx2 na xxxx3/4 - x zostawiasz takie jakie masz oczywiście)
Kupię:
- HBM'y,
- W8 pod szyber,
- HBM'y,
- W8 pod szyber,
ludzie - żeby mu przyjął np 0004 trzeba odpiać wtyczkę od sterownika airbag - inaczej rozpoznaje że jest takie urządzenie i nie przyjmie tej cyfry. Teraz linie - sprawa jest inna - linie są jak jest kodowanie 00007 (automat) a nie 00006 (schalgetribe). Skoro masz linie to podaj jaki eprom/jaki liczniki masz w aucie
00001 automat bez airbag i abs po can
dodać 2 - airbag
d0dać 4 - abs
automat z abs i airbag = 00007
00001 automat bez airbag i abs po can
dodać 2 - airbag
d0dać 4 - abs
automat z abs i airbag = 00007
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Re: Kontrolka tempomatu oraz podział fis
Kontrolka.juz chodzi. Wgralem jeszcze raz program do ecu:-).
Licznik ma wsad 1j5920826c.
Licznik ma wsad 1j5920826c.
czyli nie powinno być linii do zmiany biegów automat skoro cangateway 00006boneksl pisze:Licznik ma wsad 1j5920826c.
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
możesz pokazać jak to wygląda?