Witam, znajomy ma problem ze swoim mk3 1.8 ABS i nie wiemy co z tym fantem zrobić a mianowicie:
Vag wyrzuca błędy:
523 Czujnik temp.powietrza zasysanego-G 42 przerwa lub zwarcie do plusa - BŁĄD SPORADYCZNY
522 Czujnik temp.cieczy chłodzącej -G 62nieprawidłowy sygnał - BŁĄD SPORADYCZNY
Objawy: przy gwałtownym dodaniu gazu dusi tak jak by miał zaraz zgasnąć. Trzeba bardzo wolno naciskać pedał gazu wtedy da się jechać. Czasami jest problem z odpaleniem ma bardzo niskie obroty po dodaniu gazu obroty wracają do normy .
Objawy występują sporadycznie. Można jeździć 3 dni i nic się nie dzieje a czwartego dnia znowu objawy wracają.
Zmieniany był tylko czujnik temperatury. Po zmianie czujnika na nowy miałem problem ze skasowaniem błędu czujnika temperatury, było słychać charakterystyczne pyknięcie któregoś przekaźnika i dopiero błąd udało się usunąć. Wcześniej potrafił zgasnąć w czasie jazdy.
Po długich poszukiwaniach okazało się że zanikała masa od przekaźnika pompy paliwa którą podaje ECU. Gdzie szukać przyczyny ? Zimne luty w ECU .Może zaśniedziały styk na wtyczce ECU od masy ? Jak ściągnąć tą wtyczkę z ECU bo są tam metalowe bolce których blokują wyjście tej wtyczki ?
Pozdrawiam
Zanikająca masa od przekaźnika pompy paliwa i wiele innych
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
sprawdź masy na silniku kolo alternatora
Swap instalacji z grupy VAG .
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
Cześć, udało Ci się może rozwiązać problem?? mnie również wyrzuca błąd 522 a do tego jeszcze 515 i mam bardzo podobne objawy tych opisanych przez Ciebie. Tylko mnie jeszcze teraz całkiem przestał zapalać...
Pozdrawiam
Tomek
Pozdrawiam
Tomek