Zanikająca masa od przekaźnika pompy paliwa i wiele innych

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
golfik88
...
...
Kontakt:

Post autor: golfik88 » śr gru 07, 2011 17:58

Witam, znajomy ma problem ze swoim mk3 1.8 ABS i nie wiemy co z tym fantem zrobić a mianowicie:

Vag wyrzuca błędy:
523 Czujnik temp.powietrza zasysanego-G 42 przerwa lub zwarcie do plusa - BŁĄD SPORADYCZNY
522 Czujnik temp.cieczy chłodzącej -G 62nieprawidłowy sygnał - BŁĄD SPORADYCZNY
Objawy: przy gwałtownym dodaniu gazu dusi tak jak by miał zaraz zgasnąć. Trzeba bardzo wolno naciskać pedał gazu wtedy da się jechać. Czasami jest problem z odpaleniem ma bardzo niskie obroty po dodaniu gazu obroty wracają do normy .
Objawy występują sporadycznie. Można jeździć 3 dni i nic się nie dzieje a czwartego dnia znowu objawy wracają.
Zmieniany był tylko czujnik temperatury. Po zmianie czujnika na nowy miałem problem ze skasowaniem błędu czujnika temperatury, było słychać charakterystyczne pyknięcie któregoś przekaźnika i dopiero błąd udało się usunąć. Wcześniej potrafił zgasnąć w czasie jazdy.
Po długich poszukiwaniach okazało się że zanikała masa od przekaźnika pompy paliwa którą podaje ECU. Gdzie szukać przyczyny ? Zimne luty w ECU .Może zaśniedziały styk na wtyczce ECU od masy ? Jak ściągnąć tą wtyczkę z ECU bo są tam metalowe bolce których blokują wyjście tej wtyczki ?

Pozdrawiam

jeryk10
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: jeryk10 » czw gru 08, 2011 22:01

sprawdź masy na silniku kolo alternatora

Swap instalacji z grupy VAG .

Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32

krup
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: krup » wt gru 27, 2011 12:25

Cześć, udało Ci się może rozwiązać problem?? mnie również wyrzuca błąd 522 a do tego jeszcze 515 i mam bardzo podobne objawy tych opisanych przez Ciebie. Tylko mnie jeszcze teraz całkiem przestał zapalać...

Pozdrawiam
Tomek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”