zwarcie wskaznika temperatury

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
brateq
VWholic ;D
VWholic ;D

Post autor: brateq » pn sty 02, 2012 18:26

Mierzylem opor miedzy 1 a 4 pinem to wynosil w granicach 10v-12v
Jeśli wyszło Ci 10-12v to mierzyłeś napięcie nie opór. Według tego postu, możesz sprawdzić czy aby czujnik na pewno działa tak jak powinien. Jeśli rezystancja na czujniku po uruchomieniu silnika skacze, to winny jest czujnik, jeśli zachowuje się stabilnie to trzeba szukać dalej.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=88981

Co do kierunków nie powinny działać i teraz jest pytanie, od kiedy masz takie przejścia z tym czujnikiem, coś montowałeś? Alarm, ktoś się dotykał? Stało się to nagle tak z niczego?

3 Victorie, lewa, prawa jedna na górze, jeżdżę Volkswagen-em, to leży w mojej naturze =)
Golf 3 Red Devil By Me ;D

Awatar użytkownika
ziabka89
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: ziabka89 » pn sty 02, 2012 19:00

Rezystencje pojde zaraz sprawdzić. Co drugiego pytania to odkąd kupiłem samochód już tak było, ze był problem z czujnikiem. Ja bym szukał bardziej przyczyny bardziej z tylu skrzynki bezpieczników, ale jest tam tyle kabli, ze ciezko jest dojsc co i jak. Zrobie jeszcze zdjeć pare skrzynki bezpieczników.

Awatar użytkownika
Bednarus
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Bednarus » wt sty 03, 2012 19:47

Czy ta kontrolka od temperatury zapala się i gaśnie razem z kontrolką od kierunkowskazów, czy może zapalają się naprzemiennie, tzn jak ta od kierunkowskazów gaśnie to ta od temperatury się zapala?

Awatar użytkownika
ziabka89
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: ziabka89 » śr sty 04, 2012 09:31

Naprzemiennie się zapalają i mają różne tempa tzn. kierunek ma swoje tempo migania a kontrolka inne.

Awatar użytkownika
Bednarus
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Bednarus » czw sty 05, 2012 02:50

Jedno co wiem na pewno to, że podczas włączenia kierunkowskazów, czy awaryjnych przewód na odcinku od licznika do czujnika temperatury zwiera do masy. Tylko nie czaję jeszcze dlaczego właśnie podczas włączenia kierunkowskazów.

Awatar użytkownika
ziabka89
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: ziabka89 » sob lut 02, 2013 16:01

czy wie ktos ktore piny odpowiadaja w ECU golf III 1.8 AAM czujnika temperatury

Awatar użytkownika
ziabka89
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: ziabka89 » czw mar 21, 2013 10:40

Czy ktos pomoze ? reasumujac to wszystko Na liczniku nie pokazuje mi temp. wskazowka jest na zerze. I nie podnosi sie tak jakby nie pokazywalo temp. jaka jest. Czujnik temp. mam dobry. Sprawdzałem czy ktorys z 4 przewodow nie jest przerwany i wszystkie są ok. Licznik podmieniałem nic. Gdy właczam kierunek obojetnie ktory to zaczyna migać kontrolka od plynu chłodniczego na przemian z kierunkami i wskazowka podnosi sie powoli na maks. Gdy wylacze wszystko wracac do normy tzn. wskazowka opada na zero i przestaje migać.

Awatar użytkownika
ziabka89
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: ziabka89 » czw mar 21, 2013 20:09

Dolaczam zdjecia po dzisiejszym szperaniu.
Zdjecie nr 1 gniazdo przekażnika 21 od kierunków
Obrazek

Zdjecie nr 2 wtyczka ktora idzie do manetki kierunków kabel zielono-czarny w czerwone paseczki jest podlaczony pod przekażnik by kierunek nie palił sie tylko migał to jest dobrze na pewno
Obrazek

dolaczam jeszcze zdjecie wtyki do kompa
Obrazek

Wtyczka ktora idzie do czujnika temperatury w kroćcu pod maska sprawdzone kable:
Pin 2 - brązowo-biały (masa)
Pin 4 - żółto-czerwony (idzie do skrzynki z bezpiecznikami) - jest sprawdzony cały sygnał dźwiekowy byłna mierniku
Pin 1 - brązowo czarny (kabel idzie do kompa) sprawdzony caly kabel miernikiem
Pin 3 - zielono-szary (kabel idzie do kompa) sprawdzony caly kabel miernikiem

Nie mam wiecej pomyslow. Jedynie co to moze podlozyc kompa bo moze cos przepalone ew. zmienić skrzynke z bezpiecznikami. Elektryk wola 120 zł tak na oko za robote. Wiec jesli nic nie pomoze to trzeba w niego zainwestowac :)

Awatar użytkownika
Bednarus
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Bednarus » czw mar 21, 2013 22:37

Na styku nr 3 w złączu licznika powinna być masa. Według źródeł zamieszczonych w internecie jest to masa do kontrolki świateł drogowych i właśnie kierunkowskazów. Jeżeli by tam był brak masy, albo tzw "słaba masa" to mogą się dziać takie cyrki. Sprawdź jeszcze tą masę. Najlepiej weź żarówkę od przednich reflektorów podłącz na chwilę jeden styk do +12V a drugi do tej właśnie masy powinna świecić prawie pełnym światłem. Przewody raczej nie powinny się stopić przy takim obciążeniu.

Awatar użytkownika
ziabka89
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: ziabka89 » pt mar 22, 2013 10:05

o którym mówisz styku ? chodzi Ci o kostke co idzie do licznika ? bo nie zrozumiałem

Awatar użytkownika
Bednarus
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Bednarus » pt mar 22, 2013 16:05

Tak, w tej kostce.

Awatar użytkownika
ziabka89
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: ziabka89 » pt mar 22, 2013 16:49

Sprawdziłem to co mówiłeś podlaczyłem pod kabel dokładnie czerwono-zolty zaroweczke i dalem napiecie i swiecie zarowka tak jak powinna. Znalazlem na innym forum coś takiego zeby pin 4 ktory wchodzi do czunika temp. w kroccu zewrzeć z masa. I jezeli wskaźnik sie wychyli od temperatury tzn. ze nie ma masy w pinie 2. A jezeli wskaźnik nie ddrgnie to przerwa jest w obwodzie pinu 4. Lecz przerwyw nie ma bo sprwadzilem miernikiem ale gdy zewarlem pin 4 z masa na wlaczonym zaplonie to strasznie iskrzylo i wskaznik sie nie podniosl od temp. tylko od obrotomierza. Sprawdzilem napiecie w poszczegolnych pinach
1 pin - 0,03v
2 pin - masa
3 pin - 4,,68v
4 pin - 9,92

Awatar użytkownika
ziabka89
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: ziabka89 » wt mar 26, 2013 09:17

Panowie czy ktos cos pomoze ? pin 4 dotkniety z masa powinna sie wskazowka wychylic na wlaczonym zaplonie a umnie nie drgnie i robie gdzieś spiecie bo widac po liczniku.

Edit: teraz przylozylem miernik do pinu 4 kolor kabla żółto-czerwony na zaplonie wartość powinna być około 10 v i tak jest ale jak wlacze kierunek to juz wartosci sie zmieniaja (skacza) czyli gdzieś winia tego kabla. Tylko ten kabel nie widzialem zeby sie gdzies stykał z innym.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”