Słaby akumulator a komputer pokładowy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam mam delikatny problem .
Byłem ostatnio na komputerze u mechanika i przy okazji miał mi sprawdzić czy wszystko tam jest ok i pokazało że jest słaby akumulator. Więc pojechałem do znajomego elektryka i było trochę mało wody , wiec dolał wody destylowanej i posprawdzał wszystko i jest niby okej, ładowanie też jest dobre.Po takim zabiegu na drugi dzień wsiadając do samochodu patrze na komputer pokładowy (spalanie ,dystans itp.) i jest pusto same --- .Więc wychodzi na to że jak by się resetował i nie trzymał napięcia chyba , chociaż rano jakoś zapala czasami lepiej czasami gorzej.W dzień jak jeżdżę to trzyma mi parametry(sr.spalanie itp.) tylko po nocy takie coś się dzieje. Jest takie coś możliwe poprzez słabszy akumulator ?
Byłem ostatnio na komputerze u mechanika i przy okazji miał mi sprawdzić czy wszystko tam jest ok i pokazało że jest słaby akumulator. Więc pojechałem do znajomego elektryka i było trochę mało wody , wiec dolał wody destylowanej i posprawdzał wszystko i jest niby okej, ładowanie też jest dobre.Po takim zabiegu na drugi dzień wsiadając do samochodu patrze na komputer pokładowy (spalanie ,dystans itp.) i jest pusto same --- .Więc wychodzi na to że jak by się resetował i nie trzymał napięcia chyba , chociaż rano jakoś zapala czasami lepiej czasami gorzej.W dzień jak jeżdżę to trzyma mi parametry(sr.spalanie itp.) tylko po nocy takie coś się dzieje. Jest takie coś możliwe poprzez słabszy akumulator ?
Jest możliwe że przez słaby aku resetuje się komp , naładuj prostownikiem aku . Jeśli jednak szybko będzie się rozładowywał , to musisz się rozglądać za nowym , gdy przyjdą mrozy to ten aku może zdechnąć
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
a jak to pokazało ?? aku cza sprawdzić pod obciążeniem, komp może jedynie wywalić błąd spadku napięcia co może świadczyć o np słabej masiePetor14 pisze:pokazało że jest słaby akumulator
dobre pytanie...i czy kreski pojawiają się przed rozruchem czy po rozruchu silnika?reloop pisze:a zerują ci się też godzina i trip?
Re: Słaby akumulator a komputer pokładowy
Godzina i trip mi sie nie zerują , tylko ten komputer pokładowy. On na vagu chyba nie sprawdzał tego bo miał coś lepszego jakiś sprzęt za 3-4 tys bo rozmawiałem z nim. Ale mówił że pokazało mu coś tak o akumulatorze ze najwidoczniej słabe napięcie jest , i że nawet w warsztacie ciężko mu kręcił jak miał przez jakiś czas włączone światła . Chociaż mi odpala ok. tylko ten komputer mnie martwi potem pojechałem to niego to podłączył mi vaga (ten taki ręczny nie przez laptopa) i wykasował bład ten od komputera i mówi że najwyraźniej jest słabe napięcie bo mi nie trzyma parametrów . A ten błąd to sterownik komputera , coś takiego chyba mi sie wydaje że mówił lecz moge sie mylić.
A tak korzystając z okazji to pokazało też bład podgrzewanie sondy lambdy , bo aktualnie mi pali 9-13 l jak lekko obchodzę sie z pedałem gazu a na trasie 8,9 przy predkości 90-100km/h niżej nie chciał zejść a jechałem cały czas tym samym tempem, troche dużo jak na 1.6 co nie ? Czyli pewnie sonda mnie czeka do wymiany
A tak korzystając z okazji to pokazało też bład podgrzewanie sondy lambdy , bo aktualnie mi pali 9-13 l jak lekko obchodzę sie z pedałem gazu a na trasie 8,9 przy predkości 90-100km/h niżej nie chciał zejść a jechałem cały czas tym samym tempem, troche dużo jak na 1.6 co nie ? Czyli pewnie sonda mnie czeka do wymiany
- Qto
- _
- Kontakt:
a wiesz że funkcje typu spalanie zerują się po 2h postoju ??Petor14 pisze:Godzina i trip mi sie nie zerują
Masz dwa pomiary...
1. Kasuje się po 2h postoju
2. Sam kasujesz przytrzymując przycisk reset na prawej manetce
Pomiędzy pomiarem 1 i 2 przełączasz wciskając krótko przycisk reset...to tak w skrócie. Sprawdź czy przypadkiem nie masz ustawionego pomiaru "1"
Jak sie średnie spalanie i przejechany dystans na kompie zeruje po 2h postoju ? Przed tym wszystkim trzymało mi parametry cały czas nawet przez 2 tygodnie , to chyba nie możliwe. A jak to sprawdzić czy nie mam ustawionego parametru 1 ?
- Qto
- _
- Kontakt:
przecież napisałem że pomiędzy pomiarami przełączamy się przyciskiem reset... w rogu wyświetlacza jest mały znak "1" lub "2"
Żle coś przeczytałem wybacz
Coś mi sie zdaje że mam cyferke 1 , dzisiaj odbiorę autko bo jest u mechanika i zobaczę . Dzięki wielkie już coś wiem więcej , zerkne co tam jest grane
Coś mi sie zdaje że mam cyferke 1 , dzisiaj odbiorę autko bo jest u mechanika i zobaczę . Dzięki wielkie już coś wiem więcej , zerkne co tam jest grane
Re: Słaby akumulator a komputer pokładowy
Kolego Qto rozwiązałeś mój problem . Po prostu miałem cyferkę,, 1'' a nie,, 2 '' , przestawiłem na 2 i jest tak jak dawniej . A nie wiedziałem do czego służą te cyferki ale teraz już będę wiedział Jeszcze raz wielkie dzięki wszystkim