Dziwny problem - bezpiecznik nr 13 i ...radio

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Slawcio_81
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Slawcio_81 » pn lis 28, 2011 21:28

witam
mam chyba dość nietypowy problem ze swoim golf-em. kilka dni temu przestał działać klakson. zacząłem sprawdzanie od bezpiecznika - przepalony. wymieniłem na nowy, odpaliłem auto - po chwili znowu przepalony. jeszcze zanim się zdążył przepalić to zauważyłem szumy w radiu. dziś przeczyściłem oby dwie złączki od klaksonów-bezpiecznika nie wywaliło. wszystko było ok, dopóki nie wyjechałem z podwórka. znowu pojawiły się szumy, nasilając się podczas ruszania i jazdy. gdy wyjmę ów nieszczęsny bezpiecznik 13 ze skrzynki - szumy przestają. zacząłem ruszać kablami w skrzynce z bezpiecznikami - bez efektu. natomiast ruszając wiązką kabli koło akumulatora pojawiały się lub ustępowały szumy.
bardzo proszę o jakąś radę gdzie i czego szukać najpierw??? co ma radio do wentylatora chłodnicy i klaksonu? dodam iż do nadkola odchodzi jakiś kabelek od tej wiązki i czy może to on powodować szumy? cd gra bez zarzutu, i największe szumy ma RMF-ka i zet-ka. eska gra prawie idealnie???!!!
proszę o pomoc jak to ruszyc

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt lis 29, 2011 01:19

Slawcio_81 pisze:natomiast ruszając wiązką kabli koło akumulatora pojawiały się lub ustępowały szumy
no to sprawdź te kable, nie napisałeś które kable czy od klem czy jakieś przebiegające w pobliżu. Wyjmij przekaźnik od klaksonów dla testu jeszcze

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”