Przestały działać kierunkowskazy i awaryjne

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » ndz lis 27, 2011 18:20

Baryla pisze:Nawet na wszystkich odpiętych kierunkach z prawej pali bezpiecznik.
Sieć lub manetki.

Baryla
...
...
Kontakt:

Post autor: Baryla » czw gru 01, 2011 17:58

zapominałem dopisać, manetki też odpinałem i cały czas było zwarcie gdy chciałem włączyć awaryjne.

Wiem że truje dupę, ale dopiero w sobotę będę miał wolne to zaczynam poszukiwania tzn prucie wiązki.

Zaobserwowałem kolejne dwie rzeczy, gdy jest mróz działa prawy kierunek, a jak puści lub silnik się nagrzeje to pali bezpiecznik. Kolejną sprawą jest gdy nie działa prawy kierunek podczas zamykania pali mi bezpiecznik od oświetlenia wnętrza (nr 14) przez co nie działają kierunki podczas zamykania + oświetlenie wnętrza. Ma ktoś może jakieś sugestie gdzie zacząć szukać?

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » pt gru 02, 2011 17:51

A centralka (skrzynka bezpieczników) nie jest zalana?

Baryla
...
...
Kontakt:

Re: Przestały działać kierunkowskazy i awaryjne

Post autor: Baryla » pt gru 02, 2011 20:26

bezpieczniki po lewo w desce rozdzielczej wszystkie suchutkie, na akumulatorze tak samo

Przypomniało mi się że mam vaga z w domu :helm: Podpiąłem i wyskoczyły 2 błędy: 00522 czyli czujnik temp i 01117 czyli coś związane z alternatorem. Na zimnym silniku skasowałem obydwa błędy. Powracał tylko 00522, gdy silnik rozgrzał się można było skasować 00522 natomiast 01117 był nie do skasowania.

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » pt gru 02, 2011 20:43

1117 to źle włożona, zaśniedziała lub z uszkodzonymi kablami - kostka z cienkimi przewodami altka (wzbudzenia). A kontrolka akumulatora zapala się "rano" czyli PRZED rozruchem silnika?

Baryla
...
...
Kontakt:

Post autor: Baryla » pt gru 02, 2011 23:49

właśnie jest ten kłopot że nawet jak robiłem rozrząd to na zdjętym pasku od alternatora po zapaleniu nie paliła się lampka. Ładowanie jest ~14,1V na wolnych obrotach przy dmuchawie na max i długich światłach. Dodając gazu nieznacznie rośnie.

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » sob gru 03, 2011 00:19

Alternator potrafi się wzbudzić nawet i bez lampki, tyle, że następuje to przy sporo wyższych obrotach i na wolnych może nie ładować.
Proszę poczytać o znajdowaniu przyczyn nieświecenia lampki, są tematy na forum.

Baryla
...
...
Kontakt:

Post autor: Baryla » sob gru 03, 2011 17:02

to tak przejrzałem całą instalacje (oglądałem, szarpałem, wykręcałem) od lamp i nic nie znalazłem, bezpiecznik paliło nadal. Zrezygnowany stwierdziłem że zobaczę jeszcze te kable od alternatora (błąd 01117). Nad rozrusznikiem jest wtyczka z 2 cienkimi kablami od alternatora, obydwa były urwane. Po polutowaniu pojawiła się lampka od alternatora na desce rozdzielczej i co najlepsze zaczął działać prawy kierunek oraz awaryjne. Teraz nie wiem czy coś poruszyłem jednak i zaczęło wszystko działać czy winowajcą były te urwane kable. Ważne że działa :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”