Golf IV wentylatory nie chca sie wyłączyc co jest?

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Topiruss
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Topiruss » pn lis 21, 2011 20:12

Witam jestem posiadaczem VW Golfa IV z silnikiem 1.6 SR rok 1999 wersja HIGHLINE z klimatronikiem . Wymieniłem termostat na nowy firmy VERNET jakościowo rzekomo dobry temperaturę silnika mam idealną czyli 90 stopni ogrzewanie jest super nie idzie ręki przyłożyć tak grzeje ale jest problem tego typu ze dolny wąż od chłodnicy cały czas jest zimny... góry parzy ze nie idzie reki przyłożyć a dolny nie chce być gorący a powinien... nie wiem co zrobić czy termostat się zawiesza czy co... wody mi nie gotuje ani nie wyrzuca zrobiłem już jakieś 100km i dalej to samo... ponad to gdy odpalę auto zimne czy cieple to odrazu włączają mi się oba wentylatory a gdy wcisnę przycisk ECON to się wyłączają no i następny problem auto chodziło na postoju z godzinę czasu i wentylatory nie mogą coś wystartować... sprawdzałem je na krótko ale działają tylko oba... zastanawiałem się nad przekaźnikiem wentylatorów ale nie jestem pewien czy on jest zepsuty a nie chce iść w koszta.. proszę o kilka wskazówek może mieliście już podobny problem
Pozdrawiam Mateusz. :D

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » pn lis 21, 2011 20:21

skoro termostat się nie otwiera to wentylatory się nie włączą...teraz pytanie czy termostat się nie otwiera bo jest wadliwy czy nie ma takiej potrzeby. Wiadomo że przy minusowych temperaturach ciężej silnik nagrzać ...podłącz pod kompa i obserwuj temperaturę na postoju, jeżeli termostat wadliwy to silnik złapie zbyt dużą temperaturę - termostat do wymiany.

Topiruss
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Topiruss » pn lis 21, 2011 22:03

hmm a co z pozostalymi usterkami? jest to powiązane? bo chyba nie...

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » wt lis 22, 2011 09:17

Topiruss pisze: zastanawiałem się nad przekaźnikiem wentylatorów ale nie jestem pewien czy on jest zepsuty a nie chce iść w koszta
odczytać jaki masz, poprosić o forumowicza ze swojej okolicy o użyczenie na 5 minut i się wyjaśni

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

Topiruss
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Golf IV wentylatory nie chca sie wyłączyc co jest?

Post autor: Topiruss » czw lis 24, 2011 00:29

heh dobre stary hehehe :) kto ci czegos uzyczy od tak w tych czasach? hehehe nie mam znajomego ktory ma takie samo auto :) a nie bd zatrzymywal ludzi na ulicy hehehe ;) dobre dobre jak macie pisac takie odpowiedzi to zastanowcie sie 2 razy zanim to napiszecie bo to tylko bzury i nic na temat..

Qto
skoro termostat się nie otwiera to wentylatory się nie włączą...teraz pytanie czy termostat się nie otwiera bo jest wadliwy czy nie ma takiej potrzeby. Wiadomo że przy minusowych temperaturach ciężej silnik nagrzać ...podłącz pod kompa i obserwuj temperaturę na postoju, jeżeli termostat wadliwy to silnik złapie zbyt dużą temperaturę - termostat do wymiany.

i tak zrobilem kupilem drugi termostat innej firmy zalozylem go lecz nic sie nie zmienilo ciagle tak samo , wyjolem wiec termostat i zagrzalem silnik bez niego aby zobaczyc czy dolny waz bd goracy no i faktycznie byl zrobilem wiec w termostacie dziurke wiertlem 2mm aby byl lepszy przeplyw wody no i teraz mam oba weze gorace .. a co do wentylatorow to nie wiem chyba jest zbyt zimno aby doprowadzic do tego aby sie one wlaczyly heh pamietam ze w lecie wlaczaly sie normalnie ale wymienilem tez czujnik w chlodnicy na nowy wiec zobaczymy nie wiem co z tymi wentylatorami mam ze jak wylacze ECON to kreca sie oba a gdy wlacze ECON to nie kreci sie zaden z dwoch... klima mi dziala bez zarzutu chlodzi jak poje... nie wiem co moze byc a nie chce niepotrzebnie wyrzucac siana w bloto

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » czw lis 24, 2011 00:54

Coś te termostaty nie halo...jeżeli się nie otwiera to może po prostu nie osiąga takiej temperatury jak powinien bo zwyczajnie jest zimno i za krótko czekasz - u mnie dobra 20min cza czekać to otwarcia termostatu przy +25*C :bajer: .... dziurka w termostacie może mieć wpływ na niedogrzewanie silnika w większe mrozy.
To jak działają wentylatory przy ECON i bez ECON jest ok pod warunkiem że temperatura jest =>5*C ...przy niższej nie powinny się włączać - kompresor klimy też nie.
Jak nie masz interfejsu diagnostycznego to znajdź kogoś na grupie regionalnej kto Ci z tym pomoże...podłączyć pod kompa i obserwować temperaturę na kompie i pracę termostatu.

Co do tego co napisał grg474 - dobrze gada, są ludzie którzy użyczą Ci to i owo za friko (wiadomo, że wypada zabrać ze sobą piwo, flaszkę...czy zapytać ile się płaci;))...czy też pomogą coś naprawić. Nie masz kompa, mieszkasz blisko mnie to podbijaj - ogarniemy temat. Sam kiedyś korzystałem z pomocy Kolegi z forum bo u mnie "fachowcy" nie mogli ogarnąć sprawy a ja nie miałem odpowiedniego sprzętu...w sumie chodziło o drobną robotę a po trzech wizytach u różnych magików postanowiłem jechać 3/4 Polski (w dwie mańki ponad 1000km zrobiłem) do forumowicza - ogarnął temat fachowo i jeszcze nic za to nie chciał...są tacy ludzie, robią to z pasji a nie dla pieniędzy :bajer: Dlatego też często padają propozycje szukania kogoś na grupie regionalnej...

PS. Na przyszłość nie pisz jednego posta pod drugim :bajer:

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » czw lis 24, 2011 09:54

Topiruss pisze:dobre dobre jak macie pisac takie odpowiedzi to zastanowcie sie 2 razy zanim to napiszecie bo to tylko bzury i nic na temat.
pytałeś jakiegoś forumowicz że od razu tak twierdzisz? jak nie to zbastuj bo oceniasz innych chyba po swoim zachowaniu.
Topiruss pisze: nie wiem co z tymi wentylatorami mam ze jak wylacze ECON to kreca sie oba a gdy wlacze ECON to nie kreci sie zaden z dwoch..
jak wyłączysz ECON to załączasz AUTO lub ręcznie klimę a jeśli temp na zewnątrz przekracza 5 stopni to załącza sie kompresor klimy = załączają się wentylatory :bigok:

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

Topiruss
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Topiruss » pt lis 25, 2011 20:09

no i wlasnie tak mam ze mi sie wlaczaja te wentylatory to tak ma byc? bo nie rozumiem juz...

Topiruss
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Topiruss » pt lis 25, 2011 20:17

na kompie bylem u elektryka konkretny gosciu zęby na tym zjadł ale niestety nic nie wykrył... jedyne co mi powiedzi to abym sprawdzil sterownik wentylatorow w sensie przwody ktore do nich ida bo czesto sie przełamują lub tez nie ma dobrego styku ... sprawdzilem wszystko przy nim jest igła... po wymiane termostatu na nowy i zrobieniem w nim otworu 2mm auto sie zagrzewa okej oba weze gorace ogrzewanie tez jest okej tylko sprawa tego typu ze nie rozumiem tego z tym econ wlacze econ oba wentylatory sie wlaczaja wylacze econ to sie wylaczaja... tak ma byc ? nie wiem nie zwrocilem uwagi poprzednio jak to bylo

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » pt lis 25, 2011 20:25

Kolega raz pisze tak a raz inaczej o tym włączaniu przy ECON.
Może inaczej: Gdy świeci ECON - wiatraki nie chodzą, chyba że silnik jest GORĄCY. ECON NIE świeci lub świeci AUTO - wiatraki chodzą.

Topiruss
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Topiruss » sob lis 26, 2011 01:33

hehe no wlasnie tak jak piszę gdy wlączam ECON to wiatraki nie chodzą czy to zimny czy cieply silnik a gdy WYŁĄCZĘ ECON i chodzi na auto lub manualu to załączają sie oba i teraz pytanie czy to jest normalne czy tak ma byc ? bo zglupialem heh :) z góry dzieki wszystkim za pomoc :)

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » sob lis 26, 2011 09:45

grg474 pisze:jak wyłączysz ECON to załączasz AUTO lub ręcznie klimę a jeśli temp na zewnątrz przekracza 5 stopni to załącza sie kompresor klimy = załączają się wentylatory

Topiruss
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Topiruss » sob lis 26, 2011 15:13

spoko wszystko jasne dzieki wszystkim za pomoc :) pzdr

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”