Komputer nie wyswietla poprawnie biegow, automat

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

forysiuk111
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: forysiuk111 » ndz lis 20, 2011 15:56

Witam, jestem świeżo po zakupie golfa i jestem tutaj nowy, dlatego witam wszystkich serdecznie. Mam na imię Adam, od dłuższego czasu mieszkam w Niemczech.
Wczoraj kupiłem w salonie VW Golfa V 1.6 FSI 2004r COMFORTLINE, z automatyczna skrzynia biegów.
Auto jeszcze jest przygotowywane do odbioru, a odbieram je w środę. Jazda próbna była w porządku, ale nie daje mi spokoju jeden szczegół, mianowicie komputer pokazuje cały czas pierwszy bieg, nie ważne czy jadę na automacie, czy używam tip-tronica.
Wyświetlacz komputera mam mniej więcej taki, z tym ze podświetlony na czerwono:
http://imageshack.us/photo/my-images/25 ... anntwk.jpg
tyle ze tutaj w kółeczku wyświetlany jest bieżący bieg, a u mnie cały czas jest 1.
Nie wiem, czy to może zależy od jakichś ostawień, czy po prostu coś jest nie tak, sprzedawca twierdzi ze te komputery nie wyświetlają biegu na którym się jedzie i wszystko jest ok, ale jakoś mu nie wierze... Przeszukałem YouTube, i na każdym filmiku gdzie pokazany jest wyświetlacz, widać zmieniające się biegi.
Po drugie przy jeździe około 80 w górę, przy gwałtowniejszym hamowaniu, trochę skacze pedał hamulca. Tylko przy hamowaniu... serwis ma się temu przyjrzeć, a chce się dowiedzieć czy to na pewno nie jest normalne, w razie gdybym takową odpowiedz usłyszał.
Pozdrawiam forumowiczów i z góry dziękuje za pomoc.

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » ndz lis 20, 2011 17:27

forysiuk111 pisze:Tylko przy hamowaniu... serwis ma się temu przyjrzeć, a chce się dowiedzieć czy to na pewno nie jest normalne,
to nie jest normalne - przyczyny albo w krzywych tarczach albo w zawieszeniu
co do zakresu biegów to w DSG na pewno pokazuje jaki jest bieg, natomiast na zwykłym automacie nie jeździłem ale wg instrukcji też powinno pokazać na którym obecnie jesteś

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

forysiuk111
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: forysiuk111 » ndz lis 20, 2011 18:13

W zawieszeniu żadnych dziwnych odgłosów na dziurach nie słyszałem, mam nadzieje ze wymiana tarcz pomoże. A co do wyświetlania właściwego biegu, jaka może być tego przyczyna? software? może uszkodzenie tegoż komputera? żadnych innych błędów w wyświetlaniu nie znalazłem. Mam jeszcze jedno pytanie, jako ze to mój pierwszy automat, przy kick-downie skrzynia redukuje bieg, ale do tego stopnia, ze silnik na sekundę wyje, wchodząc na prawie max obroty... tak ma być?
Przestudiowałem instrukcje, i faktycznie komputer powinien pokazywać właściwy bieg, a tego nie robi. Cos wiec jest nie tak.

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » ndz lis 20, 2011 20:47

forysiuk111 pisze:ale do tego stopnia, ze silnik na sekundę wyje, wchodząc na prawie max obroty... tak ma być?
nie - możliwe że coś z elektroniką sterownika skrzyni

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”