Problem z wyświetlaczem radia
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam,
Potrzebowałem bardzo autka , zawsze podobały mi się Audi A6 (miałem takie w Polsce) i inne niemieckie ale..
Mieszkam w chicago i wszyscy mi to tutaj odradzali bo niby niemce strasznie się psują i że tylko japońskie itd. , pozatym każdy mechanik za niemieckie auto liczy podwujnie.
Jednak że japońskie zbyt mi się nie podobaly, zdecydowałem się ze spróbuję z Jetta. - Niby mniej problemów niż Passat prostsze zawieszenie itd. (choc wolałbym też paska)
No i nie ukrywam że mam kilka problemów ale będę starał się je rozwiązywac stopniowo, jeden po drugim i mam nadzieje że ktoś mi tutaj pomoże
Na początku chciałbym zapytac o Radio.
Mam Radio - jest ono na płyty i kasety - chodzi o to że wyświelacz strasznie szwankuje.
Czy należałoby wymienic cale radio, czy może da rade przelutowac tylko sam wyświetlacz?
A może to nie wina wyświelacza tylko elektroniki? - miał ktoś taki problem?
Po prostu nie widac track no. - (który to utwór) itd, braki są w cyfrach.
W razie potrzeby mogę zrobic foto.
Jetta 2003r ; 2.0 ; wagon ;
Pozdrawiam
Potrzebowałem bardzo autka , zawsze podobały mi się Audi A6 (miałem takie w Polsce) i inne niemieckie ale..
Mieszkam w chicago i wszyscy mi to tutaj odradzali bo niby niemce strasznie się psują i że tylko japońskie itd. , pozatym każdy mechanik za niemieckie auto liczy podwujnie.
Jednak że japońskie zbyt mi się nie podobaly, zdecydowałem się ze spróbuję z Jetta. - Niby mniej problemów niż Passat prostsze zawieszenie itd. (choc wolałbym też paska)
No i nie ukrywam że mam kilka problemów ale będę starał się je rozwiązywac stopniowo, jeden po drugim i mam nadzieje że ktoś mi tutaj pomoże
Na początku chciałbym zapytac o Radio.
Mam Radio - jest ono na płyty i kasety - chodzi o to że wyświelacz strasznie szwankuje.
Czy należałoby wymienic cale radio, czy może da rade przelutowac tylko sam wyświetlacz?
A może to nie wina wyświelacza tylko elektroniki? - miał ktoś taki problem?
Po prostu nie widac track no. - (który to utwór) itd, braki są w cyfrach.
W razie potrzeby mogę zrobic foto.
Jetta 2003r ; 2.0 ; wagon ;
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw lis 03, 2011 20:59 przez l007, łącznie zmieniany 1 raz.
W swojej wiadomości masz orty...i to takie ostre.
Trzeba zacząć od sprawdzenia radia i ekranu. W 99,99% wypadków radia nie trzeba wymieniać.
Trzeba zacząć od sprawdzenia radia i ekranu. W 99,99% wypadków radia nie trzeba wymieniać.
Re: Problem z wyświetlaczem radia
skatus,
Błędy w miarę poprawiłem - chyba nie były takie straszne - brakowało po kilka liter tu i ówdzie.
Co do litery ć nie mam takiej na klawiaturze (tą wkleiłem) więc może brakowac jej.
skatus więc jeślli byś mógł to napisz co powinienem i jak sprawdzic skoro twierdzisz iż jest to do zrobienia.
Oto fotki:
foto1
foto2
Na pierwszej fotce ten napis który się pojawia to chyba firma radia?
Proszę o jakieś wskazówki
Pozdrawiam
Błędy w miarę poprawiłem - chyba nie były takie straszne - brakowało po kilka liter tu i ówdzie.
Co do litery ć nie mam takiej na klawiaturze (tą wkleiłem) więc może brakowac jej.
skatus więc jeślli byś mógł to napisz co powinienem i jak sprawdzic skoro twierdzisz iż jest to do zrobienia.
Oto fotki:
foto1
foto2
Na pierwszej fotce ten napis który się pojawia to chyba firma radia?
Proszę o jakieś wskazówki
Pozdrawiam
połączenie na taśmie wyświetlacza szwankuje
jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
norek111 mógłbyś coś trochę więcej napisac?
Uważasz że samo połączenie tzn, gniazdo, czy też może chodzi o wymianę taśmy?
Miałem kiedyś Audi A6 c5, tam był problem z radiem - trochę wyświetlacz falował i samo się zgłaśniało, ale z tego co się doczytałem to chodziło o jakiś układ scalony, nie opłacało mi się już go wymieniac.
Jeśli wyjmowałeś to radio to w jaki sposób - gdzie należy włożyc blaszki aby bez problemu je wyjąc- aby te zapadki się podniosły (każde radio jest inne więc bardzo by mi to ułatwiło)
Prawdopodobnie nie tylko ja mam ten problem, ale też inni użytkownicy bory/jetty/golfa mk4 więc prosiłbym o jakieś porady.
Pozdrawiam
Uważasz że samo połączenie tzn, gniazdo, czy też może chodzi o wymianę taśmy?
Miałem kiedyś Audi A6 c5, tam był problem z radiem - trochę wyświetlacz falował i samo się zgłaśniało, ale z tego co się doczytałem to chodziło o jakiś układ scalony, nie opłacało mi się już go wymieniac.
Jeśli wyjmowałeś to radio to w jaki sposób - gdzie należy włożyc blaszki aby bez problemu je wyjąc- aby te zapadki się podniosły (każde radio jest inne więc bardzo by mi to ułatwiło)
Prawdopodobnie nie tylko ja mam ten problem, ale też inni użytkownicy bory/jetty/golfa mk4 więc prosiłbym o jakieś porady.
Pozdrawiam
Re: Problem z wyświetlaczem radia
l007 pisze: pozatym ... podwujnie.
podobaly...choc...
....rozwiązywac...
...zapytac...
...wyświelacz...
...wymienic...przelutowac...
...wyświelacza...
...widac...
...zrobic...
Za bardzo się nie wysiliłeś bo NIC nie poprawiłeś i literówki i orty wciąż wiszą, może się czepiam ale masz tego tyle że źle się post czyta.l007 pisze:skatus,
Zanim zaczniesz cokolwiek gdybać co może być nie tak, wymontować radio i rozebrać. Sprawdzić ekran, taśmę ekranu i gniazdo. Potem dopiero okaże się czy poprawa lutów pomoże czy trzeba bardziej ingerować
Dzięki skatus za odpowiedź.
Każda uwaga konstruktywna jest w cenie.
jednak że napisałem w drugim poście
Wiem że to nie jest usprawiedliwienie ale miałem nadzieje że póki co mi się tu daruje te "c" a Ty całą litanię na "c"......
Co to reszty fakt przyznaje się przeoczyłem i już poprawiam, wcześniej też poprawiałem (mam problemu z klawiaturą bo jest wyrobiona i zbyt czuła i wiele liter jak wcisnę raz wyskakuje więcej razy)
Ale więcej się skupiam teraz na ortografii niż na problemie.
Co do radia - tak jak napisałem w ostatnim poście iż wg. mnie to nie jest odosobniony przypadek, raczej mi to wygląda że inni użytkownicy mk4 bora/jetta/golf4 też mogli miec , więc może od razu dowiedziałbym się najprawdopodobniejszej przyczyny.
Poproszę o jakąś poradę.
Chodzi o to że jakbym się już zabrał to od razu chciałbym to zrobic, a nie 3 razy rozbierac i składac - jeśli to jest możliwe oczywiście. - powód - nie za wiele czasu
Pozdrawiam
Każda uwaga konstruktywna jest w cenie.
jednak że napisałem w drugim poście
Chyba nie czytasz moich odpowiedzi.Co do litery ć nie mam takiej na klawiaturze (tą wkleiłem) więc może brakowac jej.
Wiem że to nie jest usprawiedliwienie ale miałem nadzieje że póki co mi się tu daruje te "c" a Ty całą litanię na "c"......
Co to reszty fakt przyznaje się przeoczyłem i już poprawiam, wcześniej też poprawiałem (mam problemu z klawiaturą bo jest wyrobiona i zbyt czuła i wiele liter jak wcisnę raz wyskakuje więcej razy)
Ale więcej się skupiam teraz na ortografii niż na problemie.
Co do radia - tak jak napisałem w ostatnim poście iż wg. mnie to nie jest odosobniony przypadek, raczej mi to wygląda że inni użytkownicy mk4 bora/jetta/golf4 też mogli miec , więc może od razu dowiedziałbym się najprawdopodobniejszej przyczyny.
Poproszę o jakąś poradę.
Chodzi o to że jakbym się już zabrał to od razu chciałbym to zrobic, a nie 3 razy rozbierac i składac - jeśli to jest możliwe oczywiście. - powód - nie za wiele czasu
Pozdrawiam
Niestety pewne wady występują notorycznie i bez sprawdzenia organoleptycznie co siedzi w środku i co się stało wiele nie wyczarujesz. Taki już urok elektroniki - puki nie zajrzysz nie naprawisz.
Skoro chcesz to zrobić odrazu po rozebraniu, sądzę że masz obycie z elektroniką, więc pewnie w tym wypadku demontaż nie sprawi ci problemu. Zawsze tez można pojechać bez radia kilka razy.
Skoro chcesz to zrobić odrazu po rozebraniu, sądzę że masz obycie z elektroniką, więc pewnie w tym wypadku demontaż nie sprawi ci problemu. Zawsze tez można pojechać bez radia kilka razy.
co do elektroniki lutowałem niegdyś z takich gazetek jak EDW, PE, EP itd. ; jednakże były to urządzenia na elementach normalnej wielkości, nie smd, ale powoli rozglądam się za odpowiednią lutownicą, ok. widzę że chyba tak będzie najszybciej (rozmontowac to i popatrzyc) bo więcej się chyba nie dowiem
Dzięki pozdrawiam
Dzięki pozdrawiam
Zwykłą lutownicą też można lutować SMD, trzeba mieć wprawę. Jednak złącz ekranów itp, gdzie koło siebie masz np 60 pinów a każdy ma 1.4 mm to tutaj tylko hot air.
Wprawa nie da nic jak się ręce trzęsą - nie mówię że dużo pije, jednak że czasem więcej można napsuc niż zrobic. Będę coś dłubał, może się uda, jednak jeśli ktoś miał podobny problem dalej proszę o podpowiedzi, pozdrawiam.
Poszukaj jeszcze informacji na elektroda.pl - potężne forum - nie żebym reklamował, ale siedzi tam dużo ludzi związanych z elektroniką.
Nie musisz reklamowac, mam tam profil od 2003r ; jak coś mi się uda to opisze rozwiązanie, pozdrawiam