Obrotomierz
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Obrotomierz
Witam ostatnio zdażył mi się przypadek że golfik 1.8 nie chciał mi na parkingu zapalić okazało się że kable co idą do aparatu zapłonowego jeden z nich się przerwała a drugi naderwał gdy to złączyłem zapaliło ale od tego momentu obrotomierz przestał działać. i jeszcze jedno co mnie dziwi to to że w tym czasie zegar też się wyzerował wskazywał godzinę 00:00 a był ustawiony tak jak należy. Ostatno również wycągnąłem zegary z deski i zobaczyłem że przy jednej śrubce folia jest zerwana, ale nie idzie do nie żaden obwód masa czy coś w tym stylu tylko tylę że ta folia jest w tym miejscu jedynie przymocowana. I ciekawi mnie dlaczego przestało to działać niektórzy mówią, że to może być wina właśne aparatu zapłonowego chodź to też mnie lekko dziwi, ponieważ mam drugi silnik 1.8 i wziąłem z tamtąd aparat i też obrotomierz nie działa a silnik normalnie chodzi.
Obrotomierz
Sprawdź bezpieczniki szczególnie nr 20
Swap instalacji z grupy VAG .
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
- Paweł Marek
- V.I.P.
Obrotomierz
jeśli silnik pracuje to kable do czujnika halla w aparacie zapłonowym sa ok tam nie masz co szukać. Sygnał na obrotek idzie kabelkiem od cewki zapłonowej a wyzerowanie zegara następuje po utracie stałego plusa do licznika np z powodu rozładowania aku po długim kręceniu więc to może nie mieć ze sobą nic wspólnego a może tez miec. Więc sprawdź ten bezpiecznik jak nie pomoże to możesz podmienić na próbe licznik (najszybsza metoda) albo ze schematem wyjść licznika w ręce sprawdzac czego brak. Czy to wyzerowanie zegarka nadal sie utrzymuje czy już działa?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Obrotomierz
Zegar normalnie działa teraz bezpieczniki są okej bo to było pierwsze co sprawdziłem po powrocie do domu i wszystkie bezpieczniki były całe. Z podmianą licznika to raczej nie najszybsza metoda ponieważ nie mam drugiego licznika
a co do pracy silnika to zanim zgasł co te kabelki się pourywały to też nie chodził tak jak poninien mianowicie czasami szarpał albo przy gwłatownym dodani gazy było buuu dopiero potem wchodził na obroty i takie przyblokowanie pomiędzy 2.5 a 3 tyś obr/min teraz mu to jakoś zaprzestało i nie ma takiego czegoś to się zdarza jak mu się coś odwidzi i właśnie takie problemy mam od momenty gdy zakupiłem golfa.

- Paweł Marek
- V.I.P.
Obrotomierz
no bo pewnie sztykując te kable poprawiłeś to co było naderwane.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Obrotomierz
spróbuję jutro zrobić to lepiej niż na "skrętki" nadsztukuję kable i polutuję je bo prędzej nie miałem czasu na dokładniejsze prace, ponieważ auto było potrzebne na już zobaczymy jak będzie działało po lepszym połączeniu kabli chociaż teraz działa bez zarzutu i nic nie przerywa jedynie co to obrotomierz nie działa.