Nie działa wskaźnik teperatury
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. Jak pisze w temacie nie działą mi wskaźnik. Problem jest taki, ze wskazówka jest opadnieta na prawa strone i czasem drygnie sobie do góry lekto i opada. Czujnik wymieniałem na nowy. Chciałbym sie dowiedzieć co moze być przyczyną. Sprawdzić czy przede wszystkim dochodzi prąd do licznika ( jak to sprawdzić). Prosze o pomoc
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
łaczysz się VCDS-em lub VAG-com z 17-zestaw wskaźników, następnie w 03-test elementów wykonawczych, klikasz "testuj", w tym czasie następuje test poszczególnych elementów licznika, wszystkie kontrolki i wskaźniki a ty obserwujesz czy działają, pomiędzy każdym wskazaniem klikasz "testuj"
- doggie
- V.I.P.
przecież działanie zegarów najłatwiej poprzez VAG jeśli w teście wskaźnik działa to już wiesz że problem leży gdzie indziej
Powiedz mi czy moge zrobić to samemu. Jeśli tak to jak, a jeżeli nie to też wytłumaczyć po krutce
- Paweł Marek
- V.I.P.
możesz podmienić licznik na inny to niedużo pracy i zdobyć też łatwo choćby na "pożyczkę". W każdym razie jeśli wypniesz wtyczkę z czujnika 4-pinowego i włączysz zapłon a wskazówka dalej będzie na maks to oznacza to zwarcie na kabelkach czujnika albo uszkodzenie licznika
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Sprawdzimy jutro. Dziękuje. W razie coś to bede pisał. Czasem tez mam tak, ze jak wlącze kierunek to miga kontrolka od temperatury
- Mavrick
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Dokladnie...Pawel Marek dobrze prawi:)...sprawdz czy nie masz zwarcia miedzy 2 a 4 pinem.
Po odłączeniu 4-pinowej kostki wskazówka ani drgnie. Pozostaje mi aby sprawdzić okablowanie czy nie ma gdzieś zwarcia ewentualnie czy licznik jest sprawny.
- doggie
- V.I.P.
Re: Nie działa wskaźnik teperatury
jak pisałem, najprościej bez wyjmowania licznika zrobić test elementów wykonawczych, przecież ktoś w okolicy dysponuje vagiemziabka89 pisze: czy licznik jest sprawny.