przygasa radio, alternator padł ?

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Golfrom
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Golfrom » ndz paź 23, 2011 13:11

Witam, mój problem polega na tym, że jak i na zgaszonym tak i na odpalonym silniku przygasa mi radio kiedy pogłośnie go na polowę.. Akumulator ładowałem całą noc i problem nie zniknął lecz dziwi mnie to, że na odpalonym radio też gaśnie. Winny jest sam akumulator czy padł też alternator ?

Kupie: Głośniki do półki jajka 6x9"
Głośniki do drzwi 16cm
szerokie zderzaki
siedzenia mk3
drzwi mk2 bez żagli oraz grill mk2 na dwa światła bez znaczka.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » ndz paź 23, 2011 13:49

jeżeli na zgaszonym silniku to samo to alternator odpada... standardowe operacja w takich przypadkach to czyszczenie klem, mas itd

Awatar użytkownika
skaktus
Mirafioli
Mirafioli

Post autor: skaktus » ndz paź 23, 2011 13:57

Zacznij od sprawdzenia instalacji. Jeśli masz cienkie kable to poprostu radio nie dostaje tyle prądu ile potrzebuje. Zrób test z radiem podłączonym na krótko z akumulatorem - jak działa masz winowajcę - instalację. Jak i wtedy pada, rób test na innym źródle zasilania. Jak i wtedy radio pada znaczy to że masz coś nie tak z radiem.

Dalej - instalacja głośnikowa jest prawidłowa ? Nie masz przypadkiem podłączonych powiedzmy do jednego kanału dwóch głośników ? bo być może masz choinkę w instalacji.

Awatar użytkownika
Golfrom
Mały gagatek
Mały gagatek

Re: przygasa radio, alternator padł ?

Post autor: Golfrom » ndz paź 23, 2011 14:25

skaktus pisze:Zacznij od sprawdzenia instalacji. Jeśli masz cienkie kable to poprostu radio nie dostaje tyle prądu ile potrzebuje. Zrób test z radiem podłączonym na krótko z akumulatorem - jak działa masz winowajcę - instalację. Jak i wtedy pada, rób test na innym źródle zasilania. Jak i wtedy radio pada znaczy to że masz coś nie tak z radiem.

Dalej - instalacja głośnikowa jest prawidłowa ? Nie masz przypadkiem podłączonych powiedzmy do jednego kanału dwóch głośników ? bo być może masz choinkę w instalacji.

Radio pod innym aku dziala dobrze, do radia mam podpięte 4 glośniki 4ohm dwa peyinga 16cm i dwa alpharda 10cm przy podpięciu na krótko również gaśnie
więc napewno wiem, że aku jest do wymiany ponieważ na innym aku działa lecz czy tylko aku ? czy możliwe żeby alternator też poszedł, czy poprostu aku już jest tak słaby, że nawet alternator nic nie pomaga ?

Kupie: Głośniki do półki jajka 6x9"
Głośniki do drzwi 16cm
szerokie zderzaki
siedzenia mk3
drzwi mk2 bez żagli oraz grill mk2 na dwa światła bez znaczka.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”