Witam, mam taki problem, że na dwóch biegach (czasówka i wolny) zawieszają mi się wycieraczki. Na najszybszym zawsze śmigają bez problemu. Zawieszanie występuje po bliżej nieokreślonej chwili, czasem po kilkudziesięciu sekundach a czasem po kilku minutach. Zawieszanie objawia się w ten sposób, że po zaparkowaniu na samym dole lekko odbijają do góry (dosłownie kilka cm) i już nie chcą wystartować. Wtedy włączam tryb 3 i staram się je zatrzymać na samym dole i znów chodzą dobrze do czasu kiedy się nie zaparkują trochę powyżej pozycji startowej.
Nie wiem czy to ma coś wspólnego ale latem z kolumny kierownicy kilka razy poszedł dymek - oczywiście wyłączałem z klucza i po włączeniu było ok.
z góry dziękuję za wskazówki
Wycieraczki się zawieszają na 2ch biegach. 3ci(najszybszy)ok
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
miałem identyczne objawy ale w innym aucie. Winny był komutator silnika wycieraczek. 1 i 2 bieg jest napędzany przez inną szczotkę niż 3 a uszkodzenie w komutatorze było takie, że nadpalone blaszki na nim trafiały na tą szczotkę właśnie gdy wycieraczka była w tym miejscu czyli jak silnik jest najbardziej obciążony, w efekcie prąd nie był wystarczający by "przełamać" tą pozycję i wycieraczka stawała. Wg mnie silnik do wymiany a jeżeli czujesz się na siłach możesz spróbować sprawdzić szczotki i tza "chorągiewki" na komutatorze. W niektórych silniczkach wystarczyło polutować je
Dziękuję za info, może ktoś inny miał podobny problem? Nie wiem czemu ale tego typu usterka powinna być charakterystyczna dla określonej marki i dlatego spodziewam się potwierdzenia tego z kilku źródeł. Czy jest możliwe, żeby przyczyna tkwiła w przekaźniku lub jakimś sterowniku? Czy może sprawdzić działanie po podniesieniu wycieraczek?
pozdrawiam
pozdrawiam
goer