jak podłączyć zapalniczkę
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam mam takie nietypowe pytanie. Mianowicie wszyscy wiemy że w Golfach zapalniczka jest cały czas zasilana prądem. Ja chciałbym to przerobić i żeby po wyłączeniu zapłonu rozłączała się zapalniczka a przy włączeniu załączała w jaki sposób mogę to zrobić? gdzie znaleźć odpowiednie kable?
dupowóz VW GOLF III GL 1.8 bg, pracowóz VW Caddy 1.9 TDI
Mój Golfik -->viewtopic.php?t=260969
NOWE FOTKI strona 1 DUŻO ZDJĘĆ ostatnia aktualizacja zdjęć 1.09.2009
Mój Golfik -->viewtopic.php?t=260969
NOWE FOTKI strona 1 DUŻO ZDJĘĆ ostatnia aktualizacja zdjęć 1.09.2009
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Zależy od wielkości prądu jaki ma być pobierany: jeśli tylko nawigacja czy coś większego np. CB-radio. W pierwszym wypadku można do przewodu czarnego przy kostce stacyjki, naturalnie poprzez bezpiecznik na przewodzie, o wartości max. 5A.
W razie większego zamierzonego poboru, proponuję przekaźnikiem włączać dotychczasowy przewód zasilający zapalniczkę, koloru czerwono-białego; przekaźnik sterować tym czarnym, wspomnianym poprzednio.
W razie większego zamierzonego poboru, proponuję przekaźnikiem włączać dotychczasowy przewód zasilający zapalniczkę, koloru czerwono-białego; przekaźnik sterować tym czarnym, wspomnianym poprzednio.
- Paweł Marek
- V.I.P.
rumbo, ja ze swej strony radziłbym ci zrobić osobne gniazdo z plusem po zapłonie umieszczone gdzieś w głębi schowka pod popielniczką. Ponieważ sam taką przeróbkę miałem w aucie jak chcesz zrobić i potem ciągle mi brakowało stałego plusa w gnieździe na kempingu czy w różnych sytuacjach.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Weź sobie zasilanie z podgrzewania tylnej szyby/dmuchawy. Prąd idzie tu przez przekaźnik odciażenia styku X. Tylko wepnij się przed bezpiecznikami i zamontuj osobny.
MK3 ADZ->AGU