Antenka rekin z audi

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Dejv
Red&Black
Red&Black
Kontakt:

Antenka rekin z audi

Post autor: Dejv » pn paź 10, 2011 19:34

Witam, dziś dostałem mały prezencik dla golfika jest to antenka rekin z audi z tym, że wychodzą z niej 2 kable z czego jeden łączy się z jakąś metalową puszką zupełnie nie mam pojęcia jak to podłączyć. Może ktoś z was miał styczność z czymś takim i wie jak to podłączyć proszę o pomoc pozdrawiam :pub: :pub: Poniżej foteczka ów antenki

Obrazek

Awatar użytkownika
skaktus
Mirafioli
Mirafioli

Antenka rekin z audi

Post autor: skaktus » pn paź 10, 2011 20:16

Foto nic nie pokazuje jak powinno. Zdjęcie (dokładne) nalepki z "puszki" i spisanie nr części.

Puszka może być wzmacniaczem lub modułem GPS czy co tam producent wpakował.

Do tego obowiązkowo podać jakie to Audi.

PS-Takie pierdołki nie zawsze pasują. Przykładowo wzmacniacz z jednego z starszych audi posiada puszkę z podłączeniem pod zasilanie, sterowanie z radia ale i kabel do komunikacji z komputerem i nie idzie go bez komputera pokładowego uruchomić. Tu może być podobnie.

Awatar użytkownika
Dejv
Red&Black
Red&Black
Kontakt:

Antenka rekin z audi

Post autor: Dejv » pn paź 10, 2011 20:32

skaktus pisze:Foto nic nie pokazuje jak powinno. Zdjęcie (dokładne) nalepki z "puszki" i spisanie nr części.
Obrazek

Jeżeli chodzi o auto z którego zostało to wymontowane to niestety nie mam pojęcia kolega wspomniał o jednym z nowszych audi w s-line ale sam nie jest dokładnie pewny dlatego też liczę na opinie ekspertów :bigok: :pub:

Awatar użytkownika
Lukasz_mk2
Forum Master
Forum Master

Antenka rekin z audi

Post autor: Lukasz_mk2 » pn paź 10, 2011 21:07

ta antena to antena do gps oraz fm, a ten moduł to wzmacniacz antenowy FM. Posiadam coś takiego u siebie w audi A4 B6
Obrazek
ten długi kabel zakończony wtykiem podpina się pod nawigacje. A moduł odpowiednim kablem do radia. Ma on też coś wspólnego z zestawem GSM co widać na naklejce tego modułu (prawy dolny róg - symbol telefonu)

Obrazek

Awatar użytkownika
Dejv
Red&Black
Red&Black
Kontakt:

Antenka rekin z audi

Post autor: Dejv » pn paź 10, 2011 21:31

Dzięki kolego dużo pomogłeś. Pytanie jeszcze takie czy podejdzie to pod oryginalne miejsce i wtyk do MKIV lub ew. gdzie można nabyć taki "odpowiedni kabel do radia"

Awatar użytkownika
Lukasz_mk2
Forum Master
Forum Master

Antenka rekin z audi

Post autor: Lukasz_mk2 » pn paź 10, 2011 22:04

z tego co widać na http://xarchiwum.pl" onclick="window.open(this.href);return false;, czyli na archiwum allegro, bo obecnie nie znalazłem tego w trwających aukcjach, to niby pasuje do vw, seat'a i audi a4, a3 ale nie wiem czy to nie jest fantazja sprzedających. Należało by to sprawdzić w etce, ale obecnie posiadam windows 7 64bit i etka mi nie chodzi więc musisz poczekać na innych, aż się wypowiedzą w temacie

aha, z tego co wyczytałem to raczej wzmacniacz anteny gsm a nie fm, więc nadaje się pod zestaw głośniomówiący. U siebie w audi mam zestaw callman'a pod nokie 6310, ale występują też zestawy bluetooth i taki był by najlepszy, lecz nie mając teraz żadnego zestawu to były by to spore koszta by to założyć (potrzebne by było: moduł bluetooth z anteną, mikrofon i okablowanie oraz grzebanie vagiem)

Obrazek

Awatar użytkownika
Dejv
Red&Black
Red&Black
Kontakt:

Antenka rekin z audi

Post autor: Dejv » pn paź 10, 2011 22:14

Generalnie nie chodzi mi o jakieś bajery chcę poprostu używać to jako sprawnie działającą antenę fm inne "pierdółki" są mi zbędne. Ma to ładnie wyglądać ale również działać :)

Awatar użytkownika
Lukasz_mk2
Forum Master
Forum Master

Antenka rekin z audi

Post autor: Lukasz_mk2 » pn paź 10, 2011 22:31

poczekaj chwile powalczę z etką i może uda mi się sprawdzić co i jak. No chyba że któryś z kolegów coś pomoże.

no i udało mi się coś znaleźć (niestety ten moduł nie występuje w VW):

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Dejv
Red&Black
Red&Black
Kontakt:

Antenka rekin z audi

Post autor: Dejv » wt paź 11, 2011 19:47

W takim razie jak wygląda montaż samej anteny bez tego modułu. Czy odpowiada za to ten najdłuższy kabel ?

Awatar użytkownika
koczyk
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Antenka rekin z audi

Post autor: koczyk » wt paź 11, 2011 21:50

mam u siebie taka antene i powiem Ci ,że jak narazie działa lipnie lecz sprowadziłem już tak a3 01r z niemiec i jak dotąd od ponad roku niestety nie miałem czasu w to zajrzeć, sądzę że niemce coś źle zrobili w zmak nie hula :pub:

Awatar użytkownika
Lukasz_mk2
Forum Master
Forum Master

Antenka rekin z audi

Post autor: Lukasz_mk2 » wt paź 11, 2011 22:31

Dejv ten dłuższy kabel jest do GPS, tak jak pisałem wyżej popełniłem błąd pisząc że to też antena FM, w audi A4 (avant, bo taką posiadam) antena fm jest w tylnych bocznych szybach (szyba wygląda jakby była ogrzewana, a w rzeczywistości te pręnciki to antena). Nie wiem czy zrobisz z niej użytek w G4

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”