Witam wszystkich. Mój golf doszedł chyba do swego kresu, a dokładniej jego elektryka. Dobra od początku:
Po przekręceniu kluczyka kontrolki zaświecają się prawidłowo, lecz po kilku sekundach (bądź przekręceniu kluczyka dalej w pozycje rozrusznika) wszystkie kontrolki przygasają i zaczyna sie dyskoteka, mruga immo, abs, układ hamulcowy, ECU itd i charakterystyczny trzykrotny sygnał dzwiękowy (lecz ważne: o INNYM BRZMIENIU niż ten gdy np. jest rezerwa paliwa itd). Oczywiscie samochód "załapie" odpali lecz po dokładnie sekundzie pracy od razu gaśnie. Nie mogę też połączyć się komputerem przez vag, ponieważ wyświetla się błąd komunikacji. Wszystko stało się nagle z dnia na dzień.
Dane: VW Golf iv 1.6 SR silnik: AKL wersja Basic
Jak widać, sytuacja jest tragiczna i nie wiem za bardzo od czego nawet zacząć. Nie mam możliwości sprawdzenia kompem itd. Może ktoś ma jakiś opis sygnałów dzwiękowych bo ten jest naprawde charakterystyczny i wcześniej go nie było.
Za wszelką pomoc z góry dziękuje
PS: jest niewielki postęp, podczas kilka prób "siłowych" wsadzania kluczyka najwyraźniej poruszyło się coś w stacyjce i problem migających kontrolek i wszystkiego znikł (zapewne chwilowo)
Teraz za to mruga immobilizer, auto odpala i gaśnie (czyli tak jak by tylko już immobilizer padł)
Czy jest możliwe że immobilizer lub stacyjka padły i robią te zwarcia i problemy ?
Dyskoteka kontrolek
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- sokol26
- Użytkownik
- Kontakt:
Dyskoteka kontrolek
Najprawdopodobniej to przetarty któryś z kabelków, można trochę znaleźć o tym w internecie, do obejrzenia w pierwszej kolejności wiązki magistrali, jak się uszkodzi to potem tak wariuje właśnie...
Dyskoteka kontrolek
ja bym obstawial kostke stacyjki rozbierz psiknij jakims srodkiem co poprawi zdolnosci przewodzenia tejze kostki, jesli to nie podziala to nowa kup, kosztuje pare zlotych , wymiana jest dosc prosta, tutaj masz jak wyglada ta kostka: http://allegro.pl/nowa-kostka-stacyjki- ... 04653.html" onclick="window.open(this.href);return false;
co do tego ze napisales ze jest niewielki postep to tlyko utwierdza mnie ze to kostka stacyjki a to ze swieci sie immo powinno zniknac po wymianie( odswiezeniu) tejze kostki, jesli nie to poczytaj o kodowaniu immo tematow juz bylo ze 100( warunek konieczny musisz posiadac kabel, np. VAG KKL),
jakby nie zadzialalo z kostka lub co innego tez by nie zadzialalo i mialbys problem ze swiecacym immo to: http://www.google.pl/search?q=kodowanie ... =firefox-a" onclick="window.open(this.href);return false;
co do tego ze napisales ze jest niewielki postep to tlyko utwierdza mnie ze to kostka stacyjki a to ze swieci sie immo powinno zniknac po wymianie( odswiezeniu) tejze kostki, jesli nie to poczytaj o kodowaniu immo tematow juz bylo ze 100( warunek konieczny musisz posiadac kabel, np. VAG KKL),
jakby nie zadzialalo z kostka lub co innego tez by nie zadzialalo i mialbys problem ze swiecacym immo to: http://www.google.pl/search?q=kodowanie ... =firefox-a" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Nowicjusz
Re: Dyskoteka kontrolek
Ok, dzęki za zainteresowanie, jutro kupię kostkę i napisze co tam dalej wynikło
-
- Nowicjusz
Dyskoteka kontrolek
Trafny strzał, to była kostka, immo sam sie nastawił na nowej. Temat do zamkniecie, dzieki za odpowiedzi