Oświetlenie wewnętrzne - przód

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

khali
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: khali » pt paź 07, 2011 22:50

Kupiłem niedawno golfa 4 i jest pewien problem. Otóż oświetlenie wnętrza z przodu zachowuje się dość dziwnie. Wygląda ono tak:
Obrazek

Jak widać, są 2 małe światełka po bokach i jedno większe środkowe. Problem jest taki, że bez względu na to czy ustawię na ciągłe świecenie, czy żeby świeciło tylko przy otwartych drzwiach – światło świeci ciągle. I to nie tylko to środkowe, ale i te mniejsze po bokach się zapalają (czasem jedno czasem oba). Nie miałbym z tym wielkiego problemu, gdyby nie to że dziś się przejechałem i jak stanąłem i chciałem zapalić lampkę to nie działała. Co więcej – żadna z lampek z przodu nie działała, nawet te w tych zasłonkach od słońca co się zapalają jak lusterko się odsłoni. Mam też lampki z tylu i one działały normalnie. Nie jestem pewny, ale wydaje mi się, że światełko w bagażniku też nie świeciło. Problem rozwiązałem zamykając drzwi elektrycznym zamkiem i otwierając, jak po tym wsiadłem to wszystko działało jak wcześniej (czyli tak jak opisałem na samym początku, ale już świeciło).
Poczytałem trochę na forum i w sieci i spotkałem wersję, że to może opóźniacz, a może jakiś mikroprzełącznik czy coś, były jakieś instrukcje rozbierania zamka na części… ale ja jestem w temacie zielony, nie zajmuję się samochodami i nie mam pojęcia co to może być, ani jak się zabrać za naprawę. Dlatego prosiłbym o rady osoby bardziej doświadczone. Co może być powodem takiego zachowania tych świateł? Czy naprawa będzie droga? Jak i gdzie najlepiej to sprawdzić?

Awatar użytkownika
Waqa
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Re: Oświetlenie wewnętrzne - przód

Post autor: Waqa » pt paź 07, 2011 23:04

Kopertówki świecą?? Deadlock działa poprawnie?? Jesteś pewny ze żarówki nie są popalone?? Na początek rozbierz lampkę. ten suwak jest na takiej sprężynce, możliwe ze wyskoczyła. jeżeli to nie to, to proponuje VAG
Ostatnio zmieniony pt paź 07, 2011 23:10 przez Waqa, łącznie zmieniany 1 raz.

khali
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: khali » pt paź 07, 2011 23:09

No to będę musiał poszukać serwisu, który coś takiego mi zrobi. Ile takie sprawdzenie może orientacyjnie kosztować?

Edit:
Waqa pisze:Kopertówki świecą?? Deadlock działa poprawnie?? Jesteś pewny ze żarówki nie są popalone?? Na początek rozbierz lampkę. ten suwak jest na takiej sprężynce, możliwe ze wyskoczyła. jeżeli to nie to, to proponuje VAG
Które to kopertówki i co to jest deadlock? :D Wydaje mi się, że gdyby były popalone to by nie świeciły wcale, a one świecą tylko nie tak jak powinny i chyba nie zawsze :P

Awatar użytkownika
Waqa
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Waqa » pt paź 07, 2011 23:13

zagadaj na regionalnym.

khali
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: khali » pt paź 07, 2011 23:27

Ok kopertówki i deadlock działają.

khali
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Oświetlenie wewnętrzne - przód

Post autor: khali » sob paź 08, 2011 11:52

Wymontowałem dziś lampkę całkiem. Bez niej nie działa centralny zamek ani deadlock, nie działa też podświetlenie bagażnika ani te lampki w osłonach przeciwsłonecznych.

edit:
Padnięty był bezpiecznik. Wymieniłem i wróciło do normy, ale nie sprawdziłem jeszcze czy lampka już dobrze działa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”