Błąd 17978

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
PawełekK
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Błąd 17978

Post autor: PawełekK » sob paź 01, 2011 20:36

Wiem, że na forum było już o tym błędzie ale...

Kupiłem sobie kabelek Vag-kkl i pobrałem program Polski vag 4.9. Dzisiaj podjarany zakupem podłączyłem się pod auto i buszowałem po programie. A tu nagle laptop zgasł bo miał słabą baterię. Nie byłoby problemu gdyby vag nie był używany (chodziłem wtedy po zakładce silnik). Więc gdy kom zgasł wyłączyłem zapłon. Włączam zapłon ponownie i zaczyna migać kontrolka od świec żarowych i auto zapala i gaśnie. Vag wskazuje błąd 17978 więc go skasowałem i auto zapaliło. Znów po pewnym czasie próbuje odpalić i znowu gaśnie oraz błąd 17978 wskazuje vag, więc znowu kasuje i auto odpaliło. Testowałem palenie 20 razy i za każdym razem teraz pali.

I teraz pytanie do Was: Co mogło się stać, że wywalało błąd o zablokowaniu sterowania? I czy mogę spać spokojnie i nie bać się o palenie auta?

PS: Czy immo odcina tylko paliwo?

17978-Moduł sterujący zablokowany - brak osprzętu / nie związany ze sprzętem

seebst
Użytkownik
Użytkownik

Błąd 17978

Post autor: seebst » sob paź 01, 2011 21:01

Spróbuj wejść w immobiliser na vagu. Mi kiedyś też jakby się zawiesił immo, nie szło odpalić auta, a gdy podłączyłem vaga, wszedłem w opcje immobiliser (bo za każdym razem w elektronika silnika wywalało ów błąd), odwiesiło się coś i było normalnie. Ale później błąd powrócił. Pomogło wyjęcie licznika, odpięcie kostek (obu) i ponowne ich włożenie. Do dzisiaj problem minął (już kilka miesięcy i spokój).

rafxxx
Użytkownik
Użytkownik

Błąd 17978

Post autor: rafxxx » sob paź 01, 2011 21:49

ja bym stawial na kostke w stacyjce jesli problem sie bedzie powtarzal to wymienilbym, koszt kilka zlotych

generalnie dopoki problem nie stanie sie nagminny nie denerwowalbym sie zbytnio czasami sie to zdarza

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”