Witam,
Mam taki problem:
Chodzi o przednia lewa szybe "tą od kierowcy". Gdy otwieram szybę wszystko jest ok, ale gdy chce ją zamknąć to silniczek pcha ją bez przerwy do góry, nie zatrzymuje się gdy szyba już dojdzie do samej góry. Przez co, gdy szyba jest przy samej górze to słychać jak zgrzytają zębatki , te od silniczka które napędzają mechanizm podnośnika szyby.
Wiecie co może być przyczyną tego , że silniczek nie rozłącza się w odpowiednim momencie?
Elektryczna szyba- lewa przednia
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Czujnik hallotronowy. Jeżeli silnik się zatrzyma bo natrafi szyba na opór do czujnik to wykrywa i odłącza prąd od silniczka.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Raczej zdarte zebatki co powoduje że silnik pokonuje ich opór. A skoro się silniczek nie zatrzyma to czujnik halla tego nie wykryje bo "czyta" z wału silniczka, i prądu nie odłączy. Z tym że nie wiem napewno czy czy w mki4 tez tak jest - tak byłoby napewno w mk3
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Re: Elektryczna szyba- lewa przednia
Paweł Marek, miał racje. Winą były zdarte zębatki na silniczku.Paweł Marek pisze:Raczej zdarte zebatki co powoduje że silnik pokonuje ich opór. A skoro się silniczek nie zatrzyma to czujnik halla tego nie wykryje bo "czyta" z wału silniczka, i prądu nie odłączy. Z tym że nie wiem napewno czy czy w mki4 tez tak jest - tak byłoby napewno w mk3