Elektryczna szyba- lewa przednia

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

BUGS
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: BUGS » pt wrz 30, 2011 11:24

Witam,

Mam taki problem:
Chodzi o przednia lewa szybe "tą od kierowcy". Gdy otwieram szybę wszystko jest ok, ale gdy chce ją zamknąć to silniczek pcha ją bez przerwy do góry, nie zatrzymuje się gdy szyba już dojdzie do samej góry. Przez co, gdy szyba jest przy samej górze to słychać jak zgrzytają zębatki , te od silniczka które napędzają mechanizm podnośnika szyby.
Wiecie co może być przyczyną tego , że silniczek nie rozłącza się w odpowiednim momencie?

Awatar użytkownika
Warren.
Użytkownik
Użytkownik
Silnik: AEB

Post autor: Warren. » pt wrz 30, 2011 12:01

Czujnik hallotronowy. Jeżeli silnik się zatrzyma bo natrafi szyba na opór do czujnik to wykrywa i odłącza prąd od silniczka.

BUGS
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: BUGS » pt wrz 30, 2011 12:30

Teraz rodzi się moje pytanie.
Gdzie ten czujnik się znajduje?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt wrz 30, 2011 14:54

Raczej zdarte zebatki co powoduje że silnik pokonuje ich opór. A skoro się silniczek nie zatrzyma to czujnik halla tego nie wykryje bo "czyta" z wału silniczka, i prądu nie odłączy. Z tym że nie wiem napewno czy czy w mki4 tez tak jest - tak byłoby napewno w mk3

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

BUGS
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Elektryczna szyba- lewa przednia

Post autor: BUGS » wt paź 11, 2011 08:26

Paweł Marek pisze:Raczej zdarte zebatki co powoduje że silnik pokonuje ich opór. A skoro się silniczek nie zatrzyma to czujnik halla tego nie wykryje bo "czyta" z wału silniczka, i prądu nie odłączy. Z tym że nie wiem napewno czy czy w mki4 tez tak jest - tak byłoby napewno w mk3
Paweł Marek, miał racje. Winą były zdarte zębatki na silniczku.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”