Wymiana alternatora Valeo na Bosch.

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

MarcinLublin1
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: MarcinLublin1 » czw wrz 22, 2011 21:22

Witam mam pytanie?

Czy ktoś już wymieniał alternator Valeo na Bosch..
Ponieważ słyszałem że Bosch jest dużo lepszy, a niestety Valeo właśnie się kończy :)
Jakie mogą pojawic sie problemu podczas takiej zamiany oraz czy bedą potrzebne jeszcze jakies dodatkowe części (jakaś inna podstawa alternatora?)

Dziękuje....
Pozdrawiam..
Marcin...

Awatar użytkownika
brateq
VWholic ;D
VWholic ;D

Post autor: brateq » pt wrz 23, 2011 21:41

Jak będziesz miał alternator pod model to nie będzie najmniejszych problemów. Nie wiem jaki masz silnik w TDI na alternatorze jest rolka ze sprzęgłem które dość głośno daje o sobie znać, jeśli jest zużyte, więc jeśli wszystko jest na wierzchu można od razu załatwić wszystko za jednym razem. Rolka ok 150 zł. problemem jest tylko wielowypust na który się tą rolkę przykręca.
Pozdrawiam

3 Victorie, lewa, prawa jedna na górze, jeżdżę Volkswagen-em, to leży w mojej naturze =)
Golf 3 Red Devil By Me ;D

ssarna1
Forum Master
Forum Master

Post autor: ssarna1 » sob wrz 24, 2011 12:41

Obrazek

MK3 ADZ->AGU

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob wrz 24, 2011 16:05

Pasuje bez problemu od dowolnego mk3 i nie tylko. Żadnych przeróbek. Bosch nie jest dużo lepszy , oba są dobre, wyższość Boscha polega na tym że jest łatwiejszy i tańszy w naprawach. Ja sobie założyłem trochę mocniejszy niż był ale to bez większego znaczenia jaki dasz chyba że masz jakieś mocne audio itp.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
brateq
VWholic ;D
VWholic ;D

Post autor: brateq » sob wrz 24, 2011 16:18

My bad nie wiem czemu nie spojrzałem ;P
Paweł Marek co do tych mocniejszych alternatorów to chyba też nie należy przesadzać żeby akumulator nie był przeładowywany mam racje? Oczywiście rzecz ma się podobnie w drugą stronę?

3 Victorie, lewa, prawa jedna na górze, jeżdżę Volkswagen-em, to leży w mojej naturze =)

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob wrz 24, 2011 23:15

W dużym zakresie jest dowolność. Największy alternator nie może przeładować najmniejszego aku bo decyduje napięcie a nie natężenie ładowania. Najmniejszy alternator może mieć kłopot z doładowaniem jakiegoś olbrzymiego akumulatora. Ale teksty niedoładowaniu czy przeładowaniu są powielane i nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Krótko pisząc można dać altek jaki się chce byle sprawny

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
brateq
VWholic ;D
VWholic ;D

Post autor: brateq » pn wrz 26, 2011 11:27

Spoko dzięki temat chyba do zamknięcia

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”