problem zABS
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
problem zABS
Witam mam problem z abs w golfie V mianowicie po podpięciu pod kompa pokazało brak sygnału z tylnego lewego czujnika abs jednak po wymianie go na nowy usterka nie znikła tylko zaraz po założeniu czujnika na nowy kontrolka zgasła lecz po pary minutach znowu się zapaliła to samo miałem na starym czujniku abs czy przyczyną mogą być przewody doprowadzające
Re: problem zABS
Witaj, może być uszkodzona guma elektromagnetyczna( nie wiem jak fachowo ona się nazywa), ale jest ona na piaście. A jeżeli ona jest przerwana, popękana lub inna usterka to ABS będzie się palił, bo jest przerwany obwód. I nie pomoże że jest nowy czujnik ABS, wtedy trzeba wymienić całą piastę z łożyskiem. No chyba że coś innego jest nie tak .
problem zABS
pękanie tej gumy powoduje że czujnik ABS ma zarysowanie- niestety ta guma jako sama nie jest wymienna (to raczej plastik) - wymiana wraz z piastą koszt coś koło 240zł. Obejrz wyjety czujnik - jeśli ma zarysowanie to znaczy że Zbycho74, trafił w przyczynęZbycho74 pisze:Witaj, może być uszkodzona guma elektromagnetyczna( nie wiem jak fachowo ona się nazywa), ale jest ona na piaście.
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
problem zABS
no to przyjrzyj się piaście od strony czujnika - jak widać że wybrzuszony - to zakup piasty powinien rozwiązać problem
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
problem zABS
sprawdziłem piastę z tej strony co dolega czujnik obracając piastą raz przylega do czujnika a raz nie, jest wybrzuszona
problem zABS
czyli do wymianybodzio34 pisze: jest wybrzuszona
problem zABS
serdeczne dzięki za pomoc rzeczywiście piasta ,ten elektromagnes który dolega do czujnika ABS został zniekształcony przez korozje po wymianie piasty problem zginął
problem zABS
Witam. grg474 napisał "(to raczej plastik)" z tym to się nie zgodę bo to na pewno jest jakaś gumka, a nie plastik !! Wiem bo wymieniałem u siebie i to było jakieś gumowe. I nawet wymiana na nowy czujnik może nic nie pomóc bez wymiany tej piasty z ta popękaną gumą lub wybrzuszenie, bo ABS będzie się zapalał,tak jak wcześniej pisałem, a nawet może się zapalić na desce ESP. Dopiero po wymianie piasty ustępuje problem. pozdrawiam kolegów !!
problem zABS
nie ważne guma czy plastik - ważne że się psuje.