Nie działa klima
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- slawek987
- Gadatliwa bestia
- Auto: GOLF SV
- Silnik: DCYA
Nie działa klima
Witam! mam problem tak jak napisałem w temacie. nie działa w moim samochodzie klima. Sprężarka się nie załącza,czy może być to spowodowane brakiem freonu? czy szukać innej usterki? Dodam że Wymieniałem łożysko kompresora klimy. Bardzo proszę o pomoc.
Nie działa klima
pierwsze co podlacz pod kompa. sprawdz bledy. brak czynnika objawi sie nie dajacym sie skasowac bledem, czujnik cisnienia klimatyzacji . jest to 4 pinowy czujnik na przewodzie klimy przy lewym kielichu amortyzatora niedaleko zaworka z klimy. zwarcie 1i 2 pinu tego czujnika oszukujasz brak czynnika. 3 i 4 pin wlacza wentylatory na 2 bieg.wlaczenie sprezarki uniemozliwia jeszcze termoczujnik klimatyzatora montowany w okolicy krucca wody idacego do chlodnicy. czujnik 2 pinowy na nim ma byc zwarcie (przejscie). zmierz opor sprzegla sprezarki, byl to chyba zielony przewod.znajdziesz go w okolicy rozrusznika w 4 pinowej wytczce montowanej na plaskikowej oslonie przynajmniej w silniku 1.6 akl .opor powinien byc kilku om. lub mozesz podac bezposrednio napiecie 12v z akmulatora. dzialanie sprzegla objawi sie glosnym stukiem.silnik moze byc wylaczony i zaplon tez.
- slawek987
- Gadatliwa bestia
Nie działa klima
Błędów zadnych nie ma. Po uruchomieniu silnika klima działała normalnie, po przejechaniu paru kilometrów (powiedzmy po rozgrzaniu silnika) przestała działać. Co moze byc tego przyczyną? jakiś czujnik???
- slawek987
- Gadatliwa bestia
Nie działa klima
Sprawdziłem że na maksymalnej temperaturze silnika nie ma przejścia ten czujnik więc on nie załącza mi klimy. Zna ktoś jego symbole?