witam forumowiczów !
zakładam w swoim golfie 4 klimatyzacje manualną i mam mały problem z elektryką.prawie wszystkie przewody podłączyłem jednak niemam pojęcia gdzie podłączyc przewód biały który idzie z pinu 2 wtyczki sterownika wentylatorów (1j0 919 506k).
niewiem z jakiego silnika instalacja była wymontowywana.ja wymontowałem ten przewód z pomarańczowej kostki na podszybiu.z tej kostki nie odchodzi żaden biały przewód w moim aucie. ze schematów które mam z "autodaty" pokazane jest że ten przewód idzie do komputera sterującego silnik ,ale niema nigdzie pod który pin. jeżeli ktoś mógłby mi pomóc to byłbym bardzo wdzięczny. mój silnik to AGR z sierpnia 99r.model 2000r.bez klimy fabrycznej.
założona klima
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
założona klima
a dokładniej z pinu 4 tej kostki. Biały przewód o którym mówisz idzie do:jura71256 pisze:ja wymontowałem ten przewód z pomarańczowej kostki na podszybiu
pinu 2 kostki 14 pinowej sterownika wentylatorów
pinu 2 kostki czujnika ciśnienia klimy
pinu 4 pomarańczowej kostki.
I teraz tak - w przypadku modelu TDI ten kabel nie jest podpięty nigdzie (po prostu kończy się an wtyczce pomarańczowej) ale za to z pinu 11 kostki 14 pinowej sterownika wentylatorów powinien w takim przypadku iść kabel brązowo/biały do wtyczki T10w na podszybiu - kolor biały - pin 6 a stamtąd idzie kabelek do sterownika silnika do pinu 11 (sterownik silnika ma u ciebie 121 pinów)
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
założona klima
bardzo dziękuje za szybką i zwięzłą odpowiedź. biało-brązowy właśnie tak podłączyłem bo był już podłączony do komputera silnika i kostki białej,ja tylko podłączyłem swój pod niego .nie sprawdzałem tylko z jakiego pinu w kompie silnika wychodzi. mam jeszcze pytanko odnośnie przewodu fioletowo-żółtego z pinu 13 wtyki 14 pinowej.czy idzie on do pinu 12 zielonej wtyczki zegarów (sygnał odłączenia klimy)? czy trzeba go podłanczac ? i czy jest tam jakiś przewód skoro nie było w nim klimy fabrycznej żeby można było się do niego podpiąc ?
założona klima
powinieneś - jakby nie było trzeba to by go nie było na schemacie. Z tym, ze jak podpinałem klimę z golfa 4 do golfa 3 1,9D(pomimo że był tam licznik z golfa 4) to nei podpinałem i też chodziło. Tylko że pin 12 zielonej wtyczki licznika to sygnał załączenia klimy - po coto info dla licznika - tego akurat nie wiemjura71256 pisze:czy trzeba go podłanczac ?
przewodu nie będzie - będzie pusty pin - pamiętaj żeby dać przewód 0,35mm bo inaczej będzie ci ciężko potem wtyczkę złożyćjura71256 pisze:i czy jest tam jakiś przewód skoro nie było w nim klimy fabrycznej żeby można było się do niego podpiąc ?
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
założona klima
no tak ma byćjura71256 pisze:klima ruszyła bez zastrzeżeń.